PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=676339}

Tajemnice lasu

Into the Woods
2014
6,0 58 tys. ocen
6,0 10 1 58167
5,8 30 krytyków
Tajemnice lasu
powrót do forum filmu Tajemnice lasu

Zszokowało mnie, że na początku filmu zaczęli śpiewać. Zacząłem zastanawiać się czy Amerykanie zrobili tak z zazdrości i głupoty chcąc dorównać Bollywood, czy mieli w tym jakiś inny zmyślny cel. Po mimo to film dało się jakoś oglądać. Najgorsze w tym wszystkim było to, że wprowadzili coś czego nikt inny dotąd nie robił podwójną fabułę - porażka. Wszystko się kończy szczęśliwie, myślimy, że to koniec, a tu nagle wszystko nie zaczyna się pieprzyć. Emocje opadły i tak oglądamy te ostatnie sceny w nadziei, że to już może zaraz będzie koniec. Po czym i tak nie wiadomo do końca jak to się skończyło. Dałem notę 6, zastanawiam, się czy nie za dużo, ale pierwszą połowę, po mimo śpiewania oglądało się nawet przyjemnie.

sylwester_seferynowicz

Dramat że śpiewali? Przecież to ekranizacja broadwayowskiego musicalu XD

ocenił(a) film na 6
BadCatInHat

No tak zapomniałem, że na Broadwayu również śpiewali, ale to już było. Czasy się zmieniły, a reżyserzy myślą, że stare będzie modne.!

sylwester_seferynowicz

To w końcu wg ciebie reżyserzy myśleli, że "stare będzie modne" czy też "chcieli dorównać Bollywood"? :D

Owszem, również zawiodłam się na filmie, bo wszystko w nim zostało wygładzone, bo przecież to Disney, więc pójdą na to rodzice z dziećmi. Brak piosenek jednak zaszkodziłby jeszcze bardziej tej ekranizacji, postacie byłyby zdecydowanie płaskie. A podwójne zakończenie (welp, konkretyzując: to, co dzieje się po tym szczęśliwym) ma wyjątkowo dużo sensu i samo w sobie jest w pewnym sensie pointą, wiąże baśń ze światem rzeczywistym. Nasz świat pełen jest przecież pełen takich czarownic czy książąt :P Dunno, ja to w każdym razie traktuję jako niezły kontekst do "Cudownych i pożytecznych" Bettelheima :P

ocenił(a) film na 7
sylwester_seferynowicz

No tak, mnie również zaskoczyło, że w musicalu śpiewano.