PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430851}

Tajne przez poufne

Burn After Reading
2008
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97894
6,7 56 krytyków
Tajne przez poufne
powrót do forum filmu Tajne przez poufne

Brad Pitt

ocenił(a) film na 8

Tą rolą pokazał , że jest nie tylko genialnym ale też niezwykle utalentowanym aktorem.

rado_filmaniak

A można być genialnym ale nieutalentowanym?

ocenił(a) film na 7
1992kamil

Można. Przykład to Linda...

ocenił(a) film na 7
jak45

Bardziej serio: Bardot i Monroe - świetna osobowość, poparta "wielkimi błękitnymi oczami" i słabe aktorstwo (z wyjątkiem "Prawdy" i może "Książę i aktoreczka").

jak45

Błąd. Nie można być genialnym, nie będąc przy tym utalentowanym. A jeśli nawet można, to na pewno "wielkie błękitne oczy" nie czynią z nikogo aktorskiego geniusza.

ocenił(a) film na 7
bratsynaojca

Sprawa terminologii. W wielu dziedzinach, szczególnie w sztuce, showbiznesie, polityce, można być genialną osobowością, charyzmatyczną, wzbudzającą ueielbienie - a nie mieć umiejętności "warsztatowych", talentu. Podałem już przykłady dwu aktorek; dodałbym jeszcze Madonnę, która jest niekwestionowaną gwiazdą piosenki, ale śpiewa czasem poniżej poprawności - pokazała to w "Ewicie" - oraz, dla antytezy, Bette Davis i Meryl Streep, które braki urody potrafią zneutralizować wielkim talentem aktorskim.
Jeszcze z polityki: Wszyscy znamy wybitnego Polaka, który ma charyzmę, "nosa" politycznego a jednocześnie popełnia straszne gafy, nie umie się na co dzień "politycznie" zachowywać. Jest geniuszem bez talentu.
Niestety, przysłowiowe "w. b. o." mają znaczący udział w "byciu gwiazdą" (co oczywiście nijak się ma do aktorskiego geniuszu).

jak45

Dobrze, że pojawiło się to ostatnie zdanie, bo już myślałem, że zestawiasz genialne aktorstwo z genialną osobowością w jednym szeregu (niepotrzebnie, bo moim zdaniem w rozpoczętym wątku nie było nic o osobowości, z kolei o aktorstwie już owszem).

ocenił(a) film na 7
bratsynaojca

Właśnie dlatego napisałem, że to kwestia terminologii. W potocznym rozumieniu masz rację - nie ma geniuszu bez talentu.