PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244239
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

'.... samotność podąża za mną zawsze i wszędzie' nawiązując do wypowiedzi, w którymś z
postów o ocenie filmwebowej, nie będzie chyba odkryciem, że wynika ona z krwawych
obrazów w końcówce filmu, co smuci... niektórzy piszą, że to film o niczym, że realizm,
beznadziejność wykańczają widza. ale czy gówno, leżące na ulicach, które tak drażniło
Travisa nie jest faktem? gdyby nie ten końcowy element oceny byłyby nędzne, tak jak w
wielu przypadkach, gdy film nie 'podpada' pod większą publikę. zgodzę się, że film nie
powala, nie jest też na tyle dobry, by móc odpierać wiele słusznych uwag, ale po
obejrzeniu mam jakieś przykre odczucie trafności przekazu o obłudzie życia. może gdyby w
filmie miej byłoby Travisa, a więcej ulicy NY więcej osób podzielałoby moje zdanie. moja
ocena bynajmniej jest wysoka, z czystym sumieniem.

entity

Jeśli jesteś dziewczyną/kobietą (a z tego co widzę na Twoim profilu, to tak), to chyba masz prawo nie rozumieć tego filmu i postaci Travisa. Bo to jest faktycznie film o nim, a nie o NY (ten jest w tle i to tło zostało pokazane świetnie). I o samotności. Nie, nie takiej histerycznej, postmodernistycznej, w tłumie, ale o tej głębokiej i czarnej jak noc.