PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244239
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

Czy Travis po zabiciu czterech osób naprawdę mógłby w dalszym ciągu spokojnie jeździć taksówką? Jeżeli tak, to jest to jeden z najbardziej optymistycznych filmów w historii kina.

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

W prawdziwym świecie na pewno nie i niekoniecznie mam na myśli odpowiedzialność karną...

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

zwazywszy na to, jak udzial w wojnie wplynal na jego psychike, nalezaloby brac pod uwage rozne opcje... przezyl uraz psychiczny, praktycznie przez caly czas byl na lekach antydepresyjnych, byl wrazliwy na piekno (betsy) i na krzywde (iris), razil go uliczny syf NY, ale w chwili slabosci zdecydowal sie na desperacki czyn.
trudno powiedziec, czy (pomijajac odpowiedzialnosc karna) moglby nadal spokojnie jezdzic taksowka, czy nie...
mysle, ze byloby to mozliwe, bo w swoim mniemaniu, przysluzyl sie przeciez spoleczenstwu, oczyszczajac miasto z kilku 'szumowin'. poza tym, dzieki temu co zrobil, udalo mu sie sprowadzic iris na dobra droge, a to z kolei, mogloby byc powodem do 'rozgrzeszenia' samego siebie z popelnionego przestepstwa.

użytkownik usunięty

Pomijając odpowiedzialność karną długo by ta taksówką nie pojeździł ... stuknąłby go jakiś bandzior- czy to z zemsty, czy zapobiegawczo- by ostudzić dalsze zapędy do oczyszczania świata z szumowin i dla odstraszenia ewentualnych naśladowców...

Tak czy inaczej, jest to doskonały film. Co do zakończenia to właśnie świetność, że tak powiem tego filmu polega na mnogości interpretacji. Jest opcja, że Travis tą całą zemstę sobie tylko zmyślił w swojej wyobraźni.

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

,,Tak czy inaczej, jest to doskonały film. ''
Też tak uważam. Moim skromnym zdaniem najlepszy ze wszystkich.

użytkownik usunięty

Moim skromnym zdaniem film ma zbyt słabą ocenę (8.1), a przecież to jedno z najlepszych dzieł.

użytkownik usunięty

Zgadzam się. Jest to jeden z moich ulubionych filmów. Również jedna z najlepszych ról De Niro. Zakończenie rzeczywiście jest zaskakujące i po przeczytaniu waszych postów, zaczęłam się zastanawiać, czemu Travis nie poniósł odpowiedzialności za potrójne morderstwo.

ocenił(a) film na 8
Nick_filmweb

Dokładnie, właśnie miałem zadać to samo pytanie. Te ostatnie sceny po końcowej jatce, są trochę zbyt optymistyczne. Logicznie rzecz biorąc facet wyglądający jak menel i psychol z niezarejestrowaną bronią, zabija 3 osoby, nawet jeżeli okazało się że byli to członkowie gangu czy coś, to w najlepszym wypadku pewnie by skończył w jakimś psychiatryku. Chyba, że społecznośc za posrednictwem rodziców Iris dowiedziała się z gazet o całej sytuacji i to gazety okrzyknęly go bohaterem - więc policja potraktowała go ulgowo. Jednak troche to za bajkowe i wręcz nierealne. Dlatego te ostatnie sceny trochę 'popsuły' film. Może że reżyser chciał przez to pokazać takie 'wreszcie odzyskanie spokoju'.

ocenił(a) film na 6
Nick_filmweb

to Ameryka ;p tam wszystko jest inne. stał się bohaterem więc darowali mu tą broń, hihi !
film świetny. mój syn będzie miał na imię TRAVIS !!!
:D
pzdr

ocenił(a) film na 10
Nick_filmweb

Przede wszystkim to film, olewam czy mogłoby być tak, czy nie

ocenił(a) film na 8
lukimodrzew

Ja ostatnia/e scene/y interpretuje w ten sposob:
Gdy policja wparowala do ''burdelu'', a Travis lezal na lozu smierci, zaczal wyobrazac sobie, co by bylo gdyby przezyl.
W jego glowie wszystko jest optymistyczne (niestety - zbyt), mianowicie:
-sam fakt, ze przezyl
-Iris wraca do domu (oraz pilnie sie uczy - moze nawet jest najlepsza uczennica w szkole :), jedyny przedmiot z ktorego moglaby miec dobre oceny to WDZ)
-rodzice przyjeli ja z otwartymi ramionami i sa niezmiernie wdzieczni Travisowi za uratowanie corki
-Travis staje sie bohaterem
-Travis podwozi Betsy swoja taksowka (ona mu oczywiscie gratuluje) i wygadalo to tak jakby chciala go przeprosic, a Travis ja najzwyczajniej
olal

A w rzeczywistosci, najprawdopodobniej bylo na odwrot.
Czy wierzy ktos, ze Iris moglaby przestac z prostytucja? Naturalnie, ze nie.
Nie wazne, ze Travis dal jej pieniadze, jak wiadomo pieniadze szybo sie koncza, a ona nie ma zamiaru wracac do rodzicow, wiec nie widze innej opcji (dla 12-13 letniej dziewczynki, ktora najprawdopodobniej nie potrafi liczyc) jak sprzedawanie swojego ciala (chyba, ze Travis dal jej jakas pokazna sume - w takim razie przepraszam)

użytkownik usunięty
Mathias_13cool

Bardzo ciekawa interpretacja. Przecież Travis był w dość ciężkim stanie po strzelaninie. Poza tym, wszystko to, co zostało ukazane po tej akcji, było strasznie optymistyczne. Należy jednak pamiętać że to tylko film i przede wszystkim miał on na celu przekazanie pewnych wartości. Nie zmienia to jednak faktu, że film jest wspaniały wraz z niezapomnianą kreacją De Niro.

ocenił(a) film na 10
Nick_filmweb

Co do psychiki..
Mordercy tacy jak Travis często zaraz po popełnieniu czynu wracają do normalności.

ocenił(a) film na 9
Nick_filmweb

Zakończenie bardzo mnie rozczarowało :(
Siedziałem nieruchomo i wgnieciony w fotel, gdy Travis zrobił to: http://www.thesharkguys.com/wp-content/uploads/2009/04/taxidriver.jpg Jeszcze, podziękowania rodziny wobec Travisa były jeszcze OK, ale to co stało się po tym to ja już nie wiem... Czułem się bardzo zirytowany...

ocenił(a) film na 10
warzachew

jesteście śmieszni! Travis został postrzelony w szyje i wykitował na kanapie!

ocenił(a) film na 10
Nick_filmweb

Scorsese głupio powiedział w wywiadzie że Travis PRZEŻYŁ i zepsuł nam możliwość interpretacji
ja tez myślałem że zdechł i ...dalej tak myślę bo inaczej musiałbym obniżyć taksówkarzowi ocenkę

ocenił(a) film na 9
Nick_filmweb

Może rzeczywiście przeżył, ale jest w śpiączce (sugeruje to Betsy), a końcowe sekwencje filmu są jego rojeniami sennymi. Travis wreszcie może wyspać się do woli. Odzyskuje spokój. Niekończący się sen zostaje porównany do nocnej jazdy taksówką.

ocenił(a) film na 10
Pino_2

Zwróćcie uwagę na to jak Travis nerwowo spogląda w lusterko jadąc taksą na samym końcu filmu. Wg mnie to dość jasny znak.

ocenił(a) film na 10
Tralalinski

Spoglądnął tak nerwowo w tylne lusterko bo się zdziwił, że to już napisy końcowe.;D

ocenił(a) film na 10
Tralalinski

Dokładnie, moim zdaniem zginął, nerwowo spogląda w lusterko bo nie ma tam jego odbicia...a Iris podarował 500 dolarów i "to był dobry wybór" ...