PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244226
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

Podobno Scorsese, kręcąc ten film, inspirował się szkołą polską. Nawet kurtka, którą nosi Travis ma być nawiązaniem do ubioru Maćka Chełmickiego... Byłoby to o tyle zrozumiałe, że jednym z głównych problemów "Taksówkarza" jest Post-Traumatic Stress Disorder, jaki przeżywa Travis po powrocie z Wietnamu, czyli kluczowy temat szkoły polskiej.
Czy myślicie, że to prawda?

P.S. "Taksówkarz" to jeden z moich ulubionych amerykańskich filmów.

ocenił(a) film na 10
Woyciesz

Nie. Myslę, że to polacy chcą się do wszystkiego dopierdzielić i miec jednocześnie w tym udział - najlepszy przykład jest tu z Johnem Kerry'm, kiedy wymyślili sobie, że on pochodzi z Opolszczyny - co okazało się nieprawdą, bo pochodzi z Czech...
Jednak to tylko moja teoria, gdyż polskie filmy mnie gówno obchodzą a szkoła polska tym bardziej...
PS. Filmu nie oglądałem, ale przymierzam się do tego...

Woyciesz

wiesz co ja mysle ze cos w tym moze byc ze inspirowal sie naszym kinem...

jakis czas temu widzialem rekopis znaleziony w saragossie i mowili w prelekcji ze min scorsese i de palma byli zafascynowani tym filmem (tzn rekopisem) - teraz de palma przygotowuje wydanie tego filmu na DVD z wlasnej kasy. Popiol i diament z rekopisem laczy min Cybulski...

przemek2001q

No właśnie. A przecież "Popiół i diament" jest na Zachodzie znany jeszcze bardziej, niż "Rękopis..." Myślałem tylko, że ta oczyszczona i odrestaurowana wersja filmu Hasa na DVD już dość dawno funkcjonuje...
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Woyciesz

wiem o wielu inspiracjach scenarzysty paula schradera podczas pisania taksówkarza i wielu inspiracjach scorsese podczas krecenia, niewykluczone ze popiół i diament mogl do nich nalezec chociaz nigdy nigdzie sie z tym nie spotkalem, nawet w autobiografii scorsese, wiem ze scorsese jest milosnikiem rekopisu,ale to jeszcze o niczym nie swiadczy, natomiast fakt noszenia identycznych kurtek wydaje sie absyrdalnym argumentem- przeciez to kurtka m-64 - kurtka uzywana przez amerykanska piechote, travis jako weteran z wietnamu, byly marines ma owa kurtke, a kurtka ta noszona przez chełmickiego/cybulskiego? wiem ze mniej wiecej w czasie krecenia popiolu ubior nosozny przez macka ( amerykanska kurtka wojskowa, jeansy,przyciemniane okulary) byly wyznacznikiem czegos co dzis okreslilo by sie jako"cool", a w czasach w ktorych dzieje sie akcja filmu (45rok) pewnie nikt nie mogl sobie na takie rzeczy pozowlic. i nie wiem nawet czy to nie bylo czasem tak ze byly to prywatne ubrania cybulskiego...bo gdzies bylo ze gral w wlasnej kurtce itp.. chociaz treraz moge wszystko krecic, bo cos kojarzy mi sie ze to bylo w pokoleniu z skorzana kurtka,ktora pozniej cybulski mial w wszystko na sprzedaz...no mniejsza, w kazdym badz razie motwy z kurtka jako naiwazaniem do popiolu jest absurdalny jak dla mnie.