Podobno Scorsese, kręcąc ten film, inspirował się szkołą polską. Nawet kurtka, którą nosi Travis ma być nawiązaniem do ubioru Maćka Chełmickiego... Byłoby to o tyle zrozumiałe, że jednym z głównych problemów "Taksówkarza" jest Post-Traumatic Stress Disorder, jaki przeżywa Travis po powrocie z Wietnamu, czyli kluczowy temat szkoły polskiej.
Czy myślicie, że to prawda?
P.S. "Taksówkarz" to jeden z moich ulubionych amerykańskich filmów.
Nie. Myslę, że to polacy chcą się do wszystkiego dopierdzielić i miec jednocześnie w tym udział - najlepszy przykład jest tu z Johnem Kerry'm, kiedy wymyślili sobie, że on pochodzi z Opolszczyny - co okazało się nieprawdą, bo pochodzi z Czech...
Jednak to tylko moja teoria, gdyż polskie filmy mnie gówno obchodzą a szkoła polska tym bardziej...
PS. Filmu nie oglądałem, ale przymierzam się do tego...
wiesz co ja mysle ze cos w tym moze byc ze inspirowal sie naszym kinem...
jakis czas temu widzialem rekopis znaleziony w saragossie i mowili w prelekcji ze min scorsese i de palma byli zafascynowani tym filmem (tzn rekopisem) - teraz de palma przygotowuje wydanie tego filmu na DVD z wlasnej kasy. Popiol i diament z rekopisem laczy min Cybulski...
No właśnie. A przecież "Popiół i diament" jest na Zachodzie znany jeszcze bardziej, niż "Rękopis..." Myślałem tylko, że ta oczyszczona i odrestaurowana wersja filmu Hasa na DVD już dość dawno funkcjonuje...
Pozdrawiam!
wiem o wielu inspiracjach scenarzysty paula schradera podczas pisania taksówkarza i wielu inspiracjach scorsese podczas krecenia, niewykluczone ze popiół i diament mogl do nich nalezec chociaz nigdy nigdzie sie z tym nie spotkalem, nawet w autobiografii scorsese, wiem ze scorsese jest milosnikiem rekopisu,ale to jeszcze o niczym nie swiadczy, natomiast fakt noszenia identycznych kurtek wydaje sie absyrdalnym argumentem- przeciez to kurtka m-64 - kurtka uzywana przez amerykanska piechote, travis jako weteran z wietnamu, byly marines ma owa kurtke, a kurtka ta noszona przez chełmickiego/cybulskiego? wiem ze mniej wiecej w czasie krecenia popiolu ubior nosozny przez macka ( amerykanska kurtka wojskowa, jeansy,przyciemniane okulary) byly wyznacznikiem czegos co dzis okreslilo by sie jako"cool", a w czasach w ktorych dzieje sie akcja filmu (45rok) pewnie nikt nie mogl sobie na takie rzeczy pozowlic. i nie wiem nawet czy to nie bylo czasem tak ze byly to prywatne ubrania cybulskiego...bo gdzies bylo ze gral w wlasnej kurtce itp.. chociaz treraz moge wszystko krecic, bo cos kojarzy mi sie ze to bylo w pokoleniu z skorzana kurtka,ktora pozniej cybulski mial w wszystko na sprzedaz...no mniejsza, w kazdym badz razie motwy z kurtka jako naiwazaniem do popiolu jest absurdalny jak dla mnie.