PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244239
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

Chyba niektórzy przeceniają ten film "bo tak trzeba z urzędu".
Obejrzałem film na spokojnie i....
Przede wszystkim doskonały klimat wspaniale oddający nocne miejskie życie i wszechobecny syf. Wspaniała gra aktorska i przemiana głównego bohatera. Technicznie film majstersztyk. Gorzej niestety z treścią. Niewątpliwie jest ona ciekawa, niebanalna ale przedstawiona w jakiś niemrawy sposób. Na dobrą sprawę film mocny staje się dopiero na końcu. Wcześniej bywa różnie. Właściwie nie wszystko układa się w logiczną całość. Nie rozumiem za bardzo jaki cel miał obszerny wątek z prezydentem? Niestety miejscami film jest mało sugestywny.
Pewne rzeczy można powiedzmy przypisać specyfice kina z tamtych czasów ale jednak faktów to nie zmienia....

Dla mnie "Taksówkarz" to bardzo dobry film ale do miana legendarnego trochę mu brakuje. Bo niestety za kilkanaście minut i kilka konkretnych scen trudno dać 10 całemu obrazowi.
Od zawsze słyszałem o tym filmie same superlatywy, obejrzałem i niestety aż tak rewelacyjny nie jest. Dlatego tylko 8.

ocenił(a) film na 7
gacek776

też tak uważam, z tym że ja daję 7pkt. ale to tylko i wyłącznie dzięki robertowi de niro...

ocenił(a) film na 10
gacek776

Jak to jaki cel ma wątek polityczny? Obnaża on niemoc polityków wobec tego (prostytucja, upodlenie, zepsucie) przeciw czemu buntował się Travis. I osadza wydarzenia które uznałeś za ciekawe w konkretnych (i logicznym) realiach. Travis zawiódł się na swoim kandydacie, przekonał się, że tamten nic nie zmieni w kwestiach które nim targają. Postanawia więc działać w sposób w jaki potrafi, mimo iż jest to akt cokolwiek rozpaczliwy i o efektach marginalnych w skali miasta chociażby. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
JerzyPoland

Jak to piszesz jest to piękne, logiczne i zrozumiałe gorzej w filmie.
Także myślę że wątek miał podobny cel ale zadaje pytanie po co bo cel osiągniety nie został, jest więc trochę bezsensowny.
Poprostu zostało to zrobione mało sugestywnie i wygląda zwyczajnie kulawo.
Całość powinna się kleić a się zwyczajnie nie klei.
Szkoda bo obraz poza tym faktycznie świetny.

ocenił(a) film na 9
gacek776

Nie zgadzam się z Tobą. To, że Ty nie zrozumiałeś tego watku, który świetnie opisał Jerzy nie znaczy, że ''cel nie został osiągnięty, jest wiec trochę bezsensowny''. Film nie jest prostacką w odbiorze papką, którą serwuje dzisiejsze kino, tylko wymaga odrobinę refleksji. To, że "zostało to zrobione mało sugestywnie" uważam za plus. Pozdro

ocenił(a) film na 7
gacek776

Zgadzam się z Toba. "Taksówkarz" jest niestety przereklamowany, ale tak to już wrosło w kulturę, że teraz kazdy boi sie powiedzieć, że ten film jest zwyczajnie nudny. I nie mówię tego ot tak. "Taksówkarza" widziałam parę razy i ogólnie jestem fanką Scorsese dlatego ode mnie nie dostanie tej samej oceny co "Chłopcy z ferajny" ("Chłopcy" dostali dyszkę :))

ocenił(a) film na 8
gacek776

Świetne aktorstwo to raz. Dwa, że film jest naprawdę ładny: zdjęcia, muzyka, etc. Może to kwestia takiej a nie innej wrażliwości, ale do mnie ta estetyka przemawia. A do treści też nie mogę się przyczepić - historia przygłupa zmagającego się z przemijaniem i ogólnym bezsensem jestestwa, znajdującego wyjście w zostaniu superbohaterem. Dostałem mniej więcej to czego oczekiwałem i jestem bardzo zadowolony.

ocenił(a) film na 7
gacek776

Dala mnie też troszkę zawodu. Ogólna (8) jest dla mnie za dużo. W sumie polecam...