PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244226
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

Plot twist?

ocenił(a) film na 7

Czy Wam też coś nie pasuje w finale, w sensie, że wszystko się zbyt dobrze ułożyło? Travis doznał
bardzo ciężkich obrażeń, tak naprawdę to nie powinien nawet przeżyć, a jednak wyszedł z tego bez
większego szwanku, został bohaterem, Betsy coś do niego poczuła. Ostatnio kumpel mi zwrócił na
to uwagę i jak z początku uznałem, że trochę za daleko się posunął z tą tezą, ale jakby się
zastanowić to miałoby sens i stanowiło ciekawy twist. Chodzi mi mianowicie o to, że Travis albo
zmarł, albo zapadł w śpiączkę i to wszystko co wydarzyło się po strzelaninie działo się tylko w jego
głowie. Co prawda nie ma w filmie co do tego żadnych przesłanek, ale jakoś nie daje mi to spokoju :P

ocenił(a) film na 8
AdWienc

To jest kolejny film Martina, który oglądałam i kolejny, który ma niejasne zakończenie. Uważam podobnie jak Twój kolega- Travis albo zginął, albo cała historia działa się w jego głowie. Po wojnie w Wietnamie mógł trochę ,,zdziwaczeć". Niemożliwe jest także to, że wrócił do pracy- zabił 3 ludzi, a to jest surowo karane. Zakończenie można interpretować na wiele sposobów. Ja uważam, że główny bohater wszystko sobie wyobraził.

ocenił(a) film na 10
AdWienc

Końcówka nie jest jednoznaczna. Ale osobiście myślę że zakończenie działo się w głowie Travisa.

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Broda

Oglądałem film z komentarzem od Scorsese, który raczej nie pozostawia złudzeń. Cały finał wydarzył się naprawdę, a w zakończeniu chodziło bardziej o pokazanie pewnego cyklu, który przeszedł nasz taksówkarz. Ostatnia scena wręcz pokazuję, że do kolejnego ''wybuchu'' Travisa nie trzeba będzie długo czekać. Poza tym na szyi Travisa w ostatnich scenach jest widoczna blizna po postrzale, gdyby to była wizja lub sen, nie byłoby potrzeby dodawać takiego szczegółu. Ale to nie znaczy, że widz nie może pobawić się w interpretacje wedle uznania :P