PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244226
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

You talkin' to me?

ocenił(a) film na 10

Nie mam słów by opisać mój zachwyt dla tego filmu. Wybitna rola De Niro o człowieku rozdartym, próbującym bezskutecznie przeciwstawić się złu widocznym codziennie, wtopionym w niego tak, że można uznać je za naturalne i zupełnie normalne. Próba przeciwstawienia się temu prowadzi go do jeszcze większego wyobcowania i szaleństwa. Pożarty przez wielkie miasto, obsesję 'czynienia dobra' i własną samotność nie widzi innej drogi niż uciekanie się do morderstw. Zabija zło złem. Manifestuje przeciwko zmianom, przeciwko rzeczywistości, przeciwko władzy - w zewnętrzny sposób również, stąd irokez, styl ubioru. Wyśmienite zakończenie, a scena imitacji strzału w głowę niezapomniana.

Jak ktoś niżej napisał - problemy poruszane w Taksówkarzu nie przemijają, pomimo jego 30-letniego już wieku. Od tego czasu niewiele się zmieniło, dalej nie spadł jeszcze "prawdziwy deszcz, który zmyłby cały ten brud zmyje cały ten brud".

ocenił(a) film na 10
akvarko

I chyba nigdy nie spadnie :)

ocenił(a) film na 9
Baiken_aka_Serpico

no rzeczywiście śmieszne, dziwucho walnij się głową w mur.

ocenił(a) film na 10
Zandarm

ej, bez agresji, bez agresji proszę. Osobiście uważam, nie pozostaje nam już nic innego tylko się z tego śmiać.