W scenie gdzie Travis i Iris jedzą śniadanie, Iris na początku jest w zielonych okularach, po czym je zdejmuje i pod koniec znowu zakłada, ale tym razem niebieskie. Nie wydaje mi się to przypadkowe. Ktoś jeszcze to zauważył?
Szczerze mówiąc nie wyłapałam tego a film oglądałam dawno temu. Może to po prostu niezamierzona wpadka filmowa, jak ten pieprzyk w ''Titanicu''.
Scene kojarze, jednak opisanej przez Ciebie sytuacji nie wylapalem. Wydaje mi sie, ze byla to po prostu wpadka. Nie sadze, zeby mialo jakies przeslanie.
Żadna wpadka, czemu niby miałoby być niemożliwe noszenie ze sobą 2 par okularów?
odpowiedź jest w "Making of Taxi Driver"
http://www.filmweb.pl/film/Making+%27Taxi+Driver%27-1999-135738
chodziło tam o symbolizowanie tymi kolorami bodajże zmiany nastawienia Iris czy czegoś w podobie. w każdym razie nieistotny szczegół.
Cóż za szacunek dla sztuki. Scorsese specjalnie zwracał uwagę na szczegóły, puszczał oko do widza, grał z nim tym filmem, ale to wszystko "nieistotny szczegół"... Sam zwracasz właśnie uwagę na to, że jest to szczegół istotny, a obie pary okularów są tak charakterystyczne (zielone z okrągłymi oprawkami i wystającymi poza nie kwadratowymi szkłami!), że trudno uznać to za przypadek.