Bardzo ciekawie zrealizowany film (znakomita mroczna atmosfera
przedmieść Dolnego Manhattanu z lat 70-tych XX w.), z krwawym kryminalnym wątkiem połączonym z namiętnym, seksualnym związkiem głównych bohaterów, który
niestety jest prezentowany w Polsce (vide Cinema City w
Katowicach w wersji drastycznie okrojonej - czas
wyświetlania ok. 105 min. zamiast 118 min. Całkowicie lub w
znacznym stopniu wycięte zostały sceny erotyczne
z Heather Litteer (fellatio), Jennifer Jason Leigh
z Meg Ryan (łóżkowe pieszczoty), samej Meg Ryan (masturbacja) i przede wszystkim
Meg Ryan z Markiem Ruffalo (cunnilingus, anal).
W rezultacie polscy widzowie mogą oglądać film od lat 15, a sam
obraz zamiast thrillera erotycznego jest tylko mrocznym
thrillerem. Dystrybutor filmu: United International Pictures
wprowadził na ekrany Polski film, w którym ingerencje
cenzury są nawet większe niż w pruderyjnej Ameryce (113
min.). Ingerencje cenzury wypaczają psychologiczną wymowę dzieła Jane Campion, czyniąc
niezrozumiałą postawę głównej bohaterki, granej zresztą
świetnie przez dojrzałą Meg Ryan. Dystrybutor (UIP) uznał
widocznie, że w pamięci polskich widzów powinien pozostać
jedynie udawany orgazm Meg Ryan z filmu "Kiedy Harry
spotkał Sally", a nie kilka przedstawianych na serio w filmie
"In the Cut" (polski tytuł "Tatuaż", choć bezwzględnie lepszy
byłby wieloznaczny tytuł "Cięcie"). Sfustrowanym polskim odbiorcom
pozostaje czekać na oryginalną wersję DVD (w sprzedaży od
10 lutego) i ewentualne skonfrontowanie jej z wydaną już w
Polsce książką Susanne Moore "In the Cut".
OSWIADCZENIE
W odpowiedzi na post osoby podpisującej się nickiem "mi" United International Pictures oświadcza, że kopie filmów wprowadzanych na rynek polski zawsze są pokazywane w wersji jaką otrzymujemy bezpośrednio od producentów. Dystrybutor nie ma prawa ingerować w treść filmu. Jak powszechnie wiadomo w Polsce nie istnieje cenzura obyczajowa.
Z poważaniem
United International Pictures
oswiadczenie jakiegos tam mądrali
terefere..cenzura jest nawet w internecie:)zwie sie MODERACJA... a co dopiero w srodkach masowego przekazu typu TV czy kino:)czy sa jakies wytyczne od biskupów??????????hehhh:(
sztuczny penis
czy w takim razie wersja zaprezentowana na camerimage nie byla wersja otrzymana od producenta? z tego co mi wiadomo na festiwalu film wyswietlony zostal bez wspomnianych przez Mi ciec...
Różne wersje "In the Cut"
Jane Campion zgodziła się na oficjalne rozpowszechnianie dwóch wersji filmu "In the Cut" (polski tytuł "Tatuaż"). Jedna ocenzurowana dla purytańskiej USA, a druga pełna (Uncut Director's Edition) m.in. dla Europy. Dystrybutor filmu: UIP uznał, że Polska, jako wierny sojusznik USA, powinna otrzymać wersję dla dzieci (od lat 15). Stąd drastyczne cięcia scen erotycznych z udziałem Litteer, Leigh i przede wszystkim Meg Ryan i Marka Ruffalo.
...w Polsce?
nie zmienia to faktu, ze na camerimage byla wersja bez ciec. czyzby ta druga? jezeli tak, to w Polsce byly wyswietlane obie wersje, a nie jak pisal rzecznik United International Pictures jedna, czy sie myle?
jezeli to prawda, to znaczylo by, ze ktos musial podjac decyzje, ktora z wersji wejdzie do kin. wiec ktos tu kogos w balona robi...
Oświadczenie ???
Panowie a moze tak kilka slow na temat czy film jest przez Was dystrybuowany ma 105, 110 czy 118 minut .
Bo ja widzialem divXa, ktory mial wlasnie 118 .....
wg filmweb tez ma byc 119
Oświadczenie ???
Panowie a moze tak kilka slow na temat czy film jest przez Was dystrybuowany ma 105, 110 czy 118 minut .
Bo ja widzialem divXa, ktory mial wlasnie 118 .....
wg filmweb tez ma byc 119