Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29842
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

MAM PYTANIE

ocenił(a) film na 6

Oświećcie mnie bo nie rozumiem jak ta martwa dziewczyna wyskoczyła z zamrażarki?
Przecież film nie obfituje w zjawiska nadprzyrodzone, a jeśli nawet by żyła to watpie by miała tyle siły żeby wyskoczyć z lodówki a potem skonać ?
Z góry dzięki za pomoc :)

seba_1997

Ludzie pod wpływem adrenaliny robią różne rzeczy, często nie czują bólu.

ocenił(a) film na 10
endrju_p_2

Ona nie była jeszcze całkiem martwa. Konała bardzo powoli.

ocenił(a) film na 6
Bloodbane

Ok , dzięki

Bloodbane

Trzeba przyznać że ta scena napędzić może strachu

ocenił(a) film na 7
mirmur2

Nie jest pokazane jak ją zabił, tylko powiesił na haku. Tu widocznie jeszcze żyła, co jest dość dziwne, bo pozostałe ofiary zabijał od razu (nie licząc tej Sally).

ocenił(a) film na 10
lew890

Kobiety miały u LeatherFace'a "specjalne" traktowanie. Dlatego mężczyźni byli rozwalani od razu a dziewczęta umierały w torturach. Zauważ, że w rodzinie kanibali byli sami mężczyźni - prawdopodobnie kobiety z rodziny zostały wymordowane, ponieważ nie były w stanie akceptować bestialstwa jakiego się dopuszczali. Kobiety były dla nich bardziej obce, traktowali je bardziej wrogo, ze względu na ich cechy naturalne - uroda, wrażliwość, humanitaryzm, dobro. Ja to tak odbieram.

ocenił(a) film na 7
Bloodbane

Bardzo ciekawa interpretacja. Przyszło mi jeszcze do głowy, że może kobiet nie zabijali tak od razu, bo chcieli się jeszcze nimi "pobawić". Cała ta scena z kolacja, przecinanie palca, krzyki, ich miny. Może czerpali przyjemność z ich lęku?

ocenił(a) film na 10
lew890

Z tym pobawieniem się też niewykluczone. Dwóch facetów w filmie ginie poprzez rozwalenie czaszki młotem a inwalida pociachany piłą łańcuchową, natomiast całkiem niezła laseczka zostaje nabita na hak i schowana do lodówki (czyli w miare minimalne uszkodzenia zewnętrzne, nie oszpecające tak bardzo ciała). Podałeś całkiem sensowne spostrzeżenie z tym gwałceniem.

ocenił(a) film na 6
Bloodbane

Dzięki za odpowiedzi , a nasówa mi sie jeszpytanko o dziadka : czemu on ma taką dziwna skóre jakby był martwy i troche sie tak zachowóje o co z nim chodzi kim jest i co mu dolega???

ocenił(a) film na 10
seba_1997

Dziadek, mógł być rzyczwiście dziadkiem, czyli ojcem ojca Hitchhikera i Leatherface'a. Jeździ na wózku, ale w Wietnamie raczej nie byłbo za stary. Ojciec z synami mogli doświadczyć piekła Wietnamu, które mogło być źródłem ich obłędu i degeneracji (patrz Kurtz (Marlon Brando) w filmie "czas apokalipsy"). Wracając do dziadka : jego wygląd i ekhem... aparycja mogła być wynikiem nagromadzenia stresu i traumy (zachowanie syna i wnuków) połączona z jedzeniem ludzkich zwłok (może myśleli, że spożywanie ludzi uleczy jego kalectwo? a może sami go w nie wpędzili?) a może stanowił on widoczny symbol zepsucia i degenarcji całej familli wyglądem przypominając zombie?
Akurat postać dziadka jest bardzo tajemnicza, trudno ją w 100% wytłumaczyć i uzasadnić. Ale gdyby wszystko w tym filmie bylo widoczne na pierwszy rzut oka, nie byłby już tak przerażający. Te niedopowiedzenia fabularne są jednym z baaardzo dużej liczny atutów "TCM".