Oświećcie mnie bo nie rozumiem jak ta martwa dziewczyna wyskoczyła z zamrażarki?
Przecież film nie obfituje w zjawiska nadprzyrodzone, a jeśli nawet by żyła to watpie by miała tyle siły żeby wyskoczyć z lodówki a potem skonać ?
Z góry dzięki za pomoc :)
Nie jest pokazane jak ją zabił, tylko powiesił na haku. Tu widocznie jeszcze żyła, co jest dość dziwne, bo pozostałe ofiary zabijał od razu (nie licząc tej Sally).
Kobiety miały u LeatherFace'a "specjalne" traktowanie. Dlatego mężczyźni byli rozwalani od razu a dziewczęta umierały w torturach. Zauważ, że w rodzinie kanibali byli sami mężczyźni - prawdopodobnie kobiety z rodziny zostały wymordowane, ponieważ nie były w stanie akceptować bestialstwa jakiego się dopuszczali. Kobiety były dla nich bardziej obce, traktowali je bardziej wrogo, ze względu na ich cechy naturalne - uroda, wrażliwość, humanitaryzm, dobro. Ja to tak odbieram.
Bardzo ciekawa interpretacja. Przyszło mi jeszcze do głowy, że może kobiet nie zabijali tak od razu, bo chcieli się jeszcze nimi "pobawić". Cała ta scena z kolacja, przecinanie palca, krzyki, ich miny. Może czerpali przyjemność z ich lęku?
Z tym pobawieniem się też niewykluczone. Dwóch facetów w filmie ginie poprzez rozwalenie czaszki młotem a inwalida pociachany piłą łańcuchową, natomiast całkiem niezła laseczka zostaje nabita na hak i schowana do lodówki (czyli w miare minimalne uszkodzenia zewnętrzne, nie oszpecające tak bardzo ciała). Podałeś całkiem sensowne spostrzeżenie z tym gwałceniem.
Dzięki za odpowiedzi , a nasówa mi sie jeszpytanko o dziadka : czemu on ma taką dziwna skóre jakby był martwy i troche sie tak zachowóje o co z nim chodzi kim jest i co mu dolega???
Dziadek, mógł być rzyczwiście dziadkiem, czyli ojcem ojca Hitchhikera i Leatherface'a. Jeździ na wózku, ale w Wietnamie raczej nie byłbo za stary. Ojciec z synami mogli doświadczyć piekła Wietnamu, które mogło być źródłem ich obłędu i degeneracji (patrz Kurtz (Marlon Brando) w filmie "czas apokalipsy"). Wracając do dziadka : jego wygląd i ekhem... aparycja mogła być wynikiem nagromadzenia stresu i traumy (zachowanie syna i wnuków) połączona z jedzeniem ludzkich zwłok (może myśleli, że spożywanie ludzi uleczy jego kalectwo? a może sami go w nie wpędzili?) a może stanowił on widoczny symbol zepsucia i degenarcji całej familli wyglądem przypominając zombie?
Akurat postać dziadka jest bardzo tajemnicza, trudno ją w 100% wytłumaczyć i uzasadnić. Ale gdyby wszystko w tym filmie bylo widoczne na pierwszy rzut oka, nie byłby już tak przerażający. Te niedopowiedzenia fabularne są jednym z baaardzo dużej liczny atutów "TCM".