Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29827
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Skusiłem się na to coś widząc, że dostał 5* w wyborczej,. Cóż... zazwyczaj oceny KJZ są trafne, często jednak zdaża się, że się z nimi totalnie nie zgadzam. Tak było przy tej chale. Ja rozumiem, że ten film jest niby prekursorem filmów typu grupka przyjaciół najczęściej nastolatków/studentów jedzie na wakacje i zostają zaatakowani przez psychopatów. Ale wg mnie to co dziś zobaczyłem zostało zrobione poprostu nędznie. Wszystko działo się za szybko, każdy członek z ekipy zostawał błyskawicznie zabity, nie było czasu na tak zwany suspens. Tej chwalonej wszędzie brutalności też nie było tak naprawdę dużo, wg nie pokazali za mało, aby faktycznie przerazić widza, z tamtych czasów również. Zero emocji, zero strachu, wyszła tylko komedia chyba niezamierzona. Scena z pogonią mnie rozwaliła doszczętnie. To że jest klasykiem, absolutnie nic nie znaczy, bo gdyby to był pierwszy film z tego rodzaju który zobaczyłbym w życiu moja reakcja byłaby tak samo prosta: co to za szajs? Film może i nowatorski, ale niestety słaby.

I jeszcze mała sprawa, chociaż może się czepiam - ostatnio strasznie stałem się wyczulony na pojęcie horror. Każdy chyba je zna, prawda? ostatnio wiele filmów uznaje się za horrory chociaż nie mają z nim nic wspólnego i tak też się zastanawiałem gdzie tu są jego elementy? Wiem, że ten film miał straszyć brutalnością i szokować w tamtych czasach krwią, ale jednak nie należy ona do elementów fantastyki grozy. W sumie takim elementem był ożywiony sztywny dziadek. Nic więcej nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 1
shaqqy

mam identyczne odczucia - a nazywanie tego czegoś arcydziełem zakrawa na kpinę

ocenił(a) film na 1
shaqqy

100% racji

ocenił(a) film na 1
shaqqy

No cóż...

ocenił(a) film na 1
shaqqy

hmmm...

shaqqy

"Skusiłem się na to coś widząc, że dostał 5* w wyborczej,. Cóż... zazwyczaj oceny KJZ są trafne, często jednak zdaża się, że się z nimi totalnie nie zgadzam."

Za kolesiem nie przepadam, tutaj ma rację 100% ale on wstawia gwiazdki wg. klucza - jaki ma pogłos dany tytuł w światowym odbiorze ludzi piśmiennych.

Reszta tekstu to oczywiście pomieszanie rzeczy oczekiwanych z ignorancją ale tutaj to norma.

"I jeszcze mała sprawa, chociaż może się czepiam - ostatnio strasznie stałem się wyczulony na pojęcie horror. Każdy chyba je zna, prawda?"

Właśnie udowodniłeś, że sam go nie znasz. Teksańska była i tu kamieniem milowym w rozumieniu samego pojęcia - groza już definitywnie przeszła z fantastyki na zagrożenie realne. "Psychoza" w zasadzie zawsze omawiana przy filmach grozy 100% nie jest w niego wliczana. Tutaj tak.