Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29845
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Czas mu fdał nieźle po d... . Może to i jest arcydzieło horroru i jego żelazna pozycja, ale po trzydziestu kilku latach niedroga i wpół amatorska pozycja musi odczuć ciężąr lat. Mówić, że ten film wywołuje takie samo wrażenie dzis jak 35 lat temu to tak jakby mówic o sexy aktorce z lat 70, że nic nie straciła na urodzie. Filmy jak ludzie starzeja się i zazwyczaj nie wychodzi im to ich urodzie na dobre. Dziś wiele scen które kiedyś szokował {przerażało ?} dzis musi conajmniej zbudzać usmiech politowania. Bohaterzy karykaturalni, Letherface z tego filmu dzisiejsze przedszkolaki mogą sobie nosić na piórniczkach. Oczywiście jest kilka scen nadal wywołujących lekki szok, ale o strachu nie ma mowy. Na nic zdaja się narzekania, ale ten film coraz bardziej odbierany będzie jako coś zabawnego, niż strasznego. Mnie samego ubawiły ostatnie sceny z grubym kierowcą ciężarówki, cała ta końcowa akcjia to jeden wielki brecht. Tak samo sprzęt domowy wykonany z ciał ludzi.
Wiem, że wielu oburzy sie na te słowa, ale wynika to głównie z faktu, że obejrzeli film w wczesnym dzieciństwie i wtedy to ich przerażało, a do dziś sentyment pozostał. Poza tym kto dzis uwierzy w to, że film przedstawia wydarzenia autentyczne ? No i zbyt wiele wody {krwi raczej} upłyneło w horrorowym świecie, aby to co kiedyś przerażało na granicy obłędu dziś uznawane jest za bajeczkę. Ale legenda kina pozostaje.

ProF_A_N_

No widzisz, mój drogi, ty masz taki problem, że nie uwierzysz, że ten film został oparty na faktach, bo został, i nie nazywaj tego bajeczką, ponieważ ten film jest na faktach inspirowany... no ale tacy jak ty tego nie zrozumieją...

ocenił(a) film na 6
jedrol8

film genialny ..sam poczatek jest swietny

jedrol8

"Film jest błędnie interpretowany jako historia oparta na autentycznych wydarzeniach – Hoopera zainspirowała jedynie historia teksańskiego seryjnego mordercy, Eda Geina."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Teksańska_masakra_piłą_mechaniczną_(film_1974)#Fakt y