Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29827
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Czasem aż nie wierzę, że można pisać takie głupoty...

ocenił(a) film na 10
klotz

Nowa fala krytyki filmowej, już niedługo filmy z lat 80tych, 70tych i starsze będą tylko w skansenach. Bo to CGI nie ma, bo zdjęcia zbyt przejrzyste i bez filtrów oczopląsów, bo nic nie wyskakuje znienacka ( nie ma czego się bać!). Najlepiej każdy stary film spalić i nakręcić rimejk.

jeti

O tak! Czego się tu bać? Toż to nuda i gniot. Po co to wogóle kręcili? Idę na Iron Mana 3... A co do rimejków - trza w końcu na czymś bić kaskę, nie? Kolejny "Maniac", kolejne "Martwe zło" albo "Coś"... Przemilczmy kolego.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
RogerVerbalKint

Nie prowokuj mnie do jakichś bezsensownych wywodów na temat twojego "gustu".

ocenił(a) film na 1
klotz

Sorry - ja też jestem stary, albo może za stary...ale z całym szacunkiem co (poza oczywistym, niepodważalnym wkładem w klasykę) można dostrzec w TCM 79 - po genialnym wstępie, ocierającej się o arcydzieło czołówce - CO, PYTAM SIĘ CO ??? otrzymujemy w sekwencjach końcowych ??? ciotę bijącą po glowie miotełką, debila ganiającego wrzeszczącą babkę po krzakach, dziadka zombie wampira ożywającego "po latach zasuszenia" i wreszcie w finale ttego samego debila pląsającego na tle zachodu słońca z piłą w ręce - co - pytam się raz jeszcze ma tu straszyć albo wywolywać nastrój grozy ??? Po seansie Omena, Lśnienia, Coś, Aliena, Księcia mroku - do dziś mam dreszcze na karku, pomimo że upłynęło kilkadziesiąt lat od mojego pierwszego seansu tych produkcji...

ocenił(a) film na 7
klotz

Na plus faktycznie można dodać klimat filmu. Ale nie każdy horror wyprodukowany w latach 60/70/80 jest klasykiem! Bo co, bo jest stary?

Zgadzam się, bardzo się zawiodłam, bo tyle słyszałam o tym filmie.

Znam wiele innych "starych" produkcji, które są o wieeele bardziej godne polecenia

Riiko

Nie przyznaję ocen za to, że film jest "stary". Ehh...

ocenił(a) film na 7
klotz

Podasz 3 przykłady przemawiające za filmem? :) Ciekawa jestem

Riiko

Nie bądź taka ciekawska :) Film jest kultowy. Moja ocena jest wysoka (choć nie najwyższa), gdyż wtedy to było COŚ. Obejrzyj jeszcze raz i spójrz na to przez pryzmat czasu, poczuj to.

ocenił(a) film na 7
klotz

Klimat czuję i za to właśnie z mojej strony plus :) Zawsze z chęcią sięgam po kolejny film/horror z lat 70' ale niestety często się zawodzę. W tym przypadku niestety też..

Chyba, że mógłbyś mi polecić coś, co z pewnością mnie zainteresuje? :P

Riiko

Jasne, ale nie będę zaśmiecał forum w wątku o Texas Chainsaw Massacre.

Napisz mi wiadomość / dodaj do znajomych. Myślę, że w tym temacie będę mógł polecić Ci coś dobrego.

Pozdrawiam