Dlaczego kobiety w tym filmie mają zadawane więcej bólu ? Okularnik i Kirk zostali rozwaleni jednym prostym uderzeniem w łeb ( nie licząc sekundowych konwulsji ), inwalida na wózku został łatwo pocięty piłą i nawet nic nie było widać.....ale dlaczego jedna z kobiet została nadziana na hak co sprawiło jej baaardzo długie męczarnie i widok własnego "chłopaka" siekanego na stole. A druga ? Cóż....niekończące się tortury. Czyżby reżsyer nie lubił kobiet i dlatego pozwala je tak męczyć ?!
Wydaję mi się, że podobnie jak wszystko w TMPM ma jakieś uzasadnienie "estetyczne". Mianowicie torturowanie facetów jest mało atrakcyjne.. że tak powiem.. mało wymiotne. Gdy się torturuje kobietę, widz odbiera to jeszcze mocniej.
Ja wolałbym widzieć tego biednego inwalidę czołgającego się po lesie i próbującego uciec :P
Smieszne co ?
Leatherface ma uraz do kobiet...
Z resztą w slasherach to właśnie postacie kobiece są wiodące. Zabójca zwykle jest mężczyzną, więc dla równowagi bohaterką jest kobieta...
zauważyłeś może, że w większości horrorów z grupy głównych bohaterów mężczyźni zostają mordowani (kobiety również, ale mają jakąś szansę uciec), po czym zawsze zostaje jedna kobieta / nastolatka która przeżyje? czasami przeżyje także jej chłopak, lub przyjaciel. w każdym bądź razie, reżyserzy praktycznie zawsze stawiają na kobiety.
Witam !
A więc gdzieś czytałem, że rodzina Sawyerów uosabia radykalnie konserwatywne podejście do wielu ruchów feministycznych, jakie miały miejsce w tamtych latach. To by tłumaczyło katowanie kobiet w filmie. Zauważ, że rodzina składa się z samych mężczyzn. Jednak źródło z którego zaczerpnąłem informacje nie wiem w jakim stopniu jest wiarygodne.
Pozdr.
Może dlatego, że były ładne? A to potrafi wzbudzać fajne uczucia? Nie wiem. Pozdro ziomuś!
Zauważ, że piła jest symbolem fallicznym.
Ten film pokazuje w zawoalowany sposób, determinowaną przez seksualność agresję świata mężczyzn wobec kobiet.