Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29827
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Niedawno kolega wspomniał mi o "Teksańskiej Masakrze Piłą Mechaniczną" i zdałem sobie sprawę, że oglądałem ten film całe 18 lat temu, podczas mojej dziecięcej fascynacji kinem grozy. Mimo tego jak wrył się w moją głowę i po dziś dzień pozostawiał ślady min. w snach, doszedłem do wniosku, że najwyższa pora odświeżyć to wybitne dzieło. Odświeżyłem i stwierdzam, że roku pańskiego 1974 powstał film, który jest jednym z pierwszych i zarazem najlepszym slasherem jaki powstał kiedykolwiek. Niepodrabialny klimat całkiem odjechanej, zdehumanizowanej rodziny psycholi, która oprawia ludzi gorzej niż sadyści zwierzęta w ubojniach, zapach ludzkiego mięsa gnijącego w skwarze teksańskiego słońca, przerażenie grupki mieszczuchów zagubionych z dala od cywilizacji, wrzask, brak nadziei i wszechobecne zło, tak gęste, że aż wypływa z ekranu. Mimo, że film jest stosunkowo krótki to jest w nim dosłownie wszystko co powinno być i nawet więcej. Mało jest tak kapitalnych i bezkonkurencyjnych filmów w swoim gatunku. Może kiełbaskę?

ocenił(a) film na 9
Polybius

Obczaj postać Eda Geina - to nim i jego życiu wzorowana jest rodzinka Sawyerów.

Shiloh

Ależ wiem o tym od samego początku :) Nawet mamy rodzimych naśladowców Leatherface'a - https://www.antyradio.pl/News/Hannibal-Lecter-spod-Krakowa-Zabil-ojca-zdjal-skor e-z-jego-twarzy-i-nosil-niczym-maske-33033