Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chain Saw Massacre
1974
6,5 30 tys. ocen
6,5 10 1 29827
7,7 42 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Dyskutowanie czy "TCM" jest horrorem wszech czasów wydaje mi się bezcelowe - horrorem wszech czasów jest forum tego filmu. Tak przerażającym, że można stracić resztki wiary w ludzi. Trudno nawet obwinić kogoś za tą forumową "masakrę". Grupki fanów i antyfanów okładają się kijami, wbijają sobie szpilki i nie szczędzą innych uprzejmości. Generalnie lawina pyskówek na zasadzie "moja racja jest najmojsza" + potok obelg. I to w stosunku do filmu niezbyt popularnego, o niskiej ocenie. Dziecinada.

To ironiczne, że forum filmu mówiącego o ukrytych pokładach zła i przemocy w miejscu niepozornym, staje się polem do takich praktyk. Zakładam, że spora część "debatujących" to dorośli faceci, którzy co rano zakładają białe kołnierzyki i maszerują do biura. Za to wieczorem rozładowują negatywne emocje na forum "TCM". Tylko patrzeć, jak zaczną latać po osiedlu z piłą spalinową ;P

ocenił(a) film na 10
feuerbach

Nie zgodzę się z Tobą (tylko mi nie pisz że jestem kolejnym Williamem Fosterem) to co w ostatnim czasie dzieje się na tym forum jest efektem działalności pewnego trolla. Czemu uważasz że dyskusja na temat filmu jest bezcelowa? przecież to jest forum dyskusyjne! Przyjrzyj się dokładnie poszczególnym tematom, są prowadzone rozmowy z kulturą i argumentami, oraz oczywiście są też przepychanki z ludźmi którzy wypisują negatywne opinie w trzech zdaniach na krzyż. No ale na każdym forum filmu kultowego takie praktyki odchodzą.

jeti

Nie zrozumiałeś mnie. Stwierdziłem, że forum tego filmu - to jest horror wszech czasów (lub ewentualnie komedia wszech czasów) Dyskutować? Bardzo chętnie, ale jak to zrobić? Żeby dotrzeć do jakiejkolwiek wartościowej wypowiedzi, trzeba się przekopać przez stertę gówna. Nie widziałem jeszcze takiego śmietnika na żadnym forum.

Tak, wiem. Głównym sprawcą jest tu RogerVerbalKint (chłop ma chyba za dużo wolnego czasu) . Szkoda tylko, że fani filmu nie pozostają mu dłużni w pyskowaniu. Może gdyby go ignorowali i po prostu zgłaszali posty jako spam, to dałby sobie spokój?

ocenił(a) film na 10
feuerbach

Na tego typa nie ma rady, odnalazł cel swojego życia aby oczernić TCM.

ocenił(a) film na 10
jeti

Dlatego wydaje mi się, że powinniśmy go po prostu olać. Do naszych racji i tak rzadko udaje się kogokolwiek przekonać, a ludzie z szerszym zapatrywaniem i tak wiedzą co postawić tej perełce kina.

ocenił(a) film na 10
Mashala

Nikt z nim ostatnimi czasy nie debatował, a tu proszę...znów chlew.

ocenił(a) film na 1
Mashala

Jakiej perełce - chybanajwiększemu odchodowi kina i horroru ....

RogerVerbalKint

Ale dałn. Hahahaha.

ocenił(a) film na 3
feuerbach

witamy na filmwebie,
a co do filmu, to mimo szczerych chęci nie spodobał mi się, gorzej nakręci się go już chyba bardziej nie mogło

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

No popatrz, mnie natomiast się bardzo podobał ten element.

ApolloCreed_

Nie no. Powinien być pewnie kręcony kamerą IMAX z dodatkiem masy efektów specjalnych.

ocenił(a) film na 3
neo_angin

wystarczyłby jedynie dobre zdjęcia, zgrabny montaż, które stworzyłby jakiś suspens

ApolloCreed_

W Slasherze szukasz suspensu?

ocenił(a) film na 3
neo_angin

a gdzie by indziej...

ocenił(a) film na 3
neo_angin

oglądałeś Candymna?

ocenił(a) film na 3
neo_angin

no to obejrzyj, to zobaczysz jak powinien wyglądać dobry slasher

ApolloCreed_

Ta. Z pewnością jest lepszy od tego lub chociażby "Halloween" lub "Koszmaru z ulicy wiązów". Oglądnij sobie ten film jak lubisz nietypowe thrillery:
http://www.filmweb.pl/film/Znikni%C4%99cie-1988-87741

ocenił(a) film na 3
neo_angin

od Hallowen z cala pewnością, które podobnie jak i TCM jest sztandarowym przykładem jak nie powinno się robić horrorów

ApolloCreed_

Jest przykładem jak się powinno robić. Horror powinien być na polu psychologicznym, a nie pokazywania kolejnych krwawych scen.

ocenił(a) film na 3
neo_angin

horror powinien straszyć, przez większa swa cześć a nie tylko w ostatnich 10 minutach

". Horror powinien być na polu psychologicznym"
- chyba nie masz tu na myśli TCM lub Halloween?

ApolloCreed_

Mam na myśli TCM.

ocenił(a) film na 3
neo_angin

taa wybitne dzieło ukazujące obraz teksasu w latach 70-tych, No Country for Old Men może się schować

ApolloCreed_

Na podobnym poziomie, ale ten tworzył historię kina.

ocenił(a) film na 3
neo_angin

na pewno nie na podobnym poziomie ale ze tworzy historie kina to fakt

ApolloCreed_

Po prostu nie łapiesz konwencji.

ocenił(a) film na 3
neo_angin

"nie łapiesz konwencji" - ostatnia deska ratunku neo w obronie jakiegoś filmu

ApolloCreed_

To prawda. Zresztą zarzucasz absurdalne rzeczy filmowi poniżej bo to film klasy B i kogo obchodzi wykonanie w czymś takim.

ocenił(a) film na 9
ApolloCreed_

"Halloween", "Oliver Twisted", "Madman", "Moja krwawa walentynka", "Zabójca Rosemary", "Czarne święta", "Cicha noc, śmierci noc" i "Cicha noc, krwawa noc", "Bal maturalny" i "Ciemna noc stracha na wróble" to dla mnie najlepsze slashery, bo każdy ma w sobie coś oryginalnego, coś co go wyróżnia spośród pozostałych. "Teksaskiej masakry..." nie zaliczam do slasherów, tylko do gore, seria "Koszmarów..." jest mieszanką jednego i drugiego, za "Candymanem" nie przepadam. Slasherową tradycję idealnie wyśmiewa "Wagary". "Maniakalny glina" zręcznie balansuje na granicy horroru i thrillera. Ujdzie jeszcze "Podpalenie". Prawie cała reszta to marne kopie.

ocenił(a) film na 10
Shiloh

Ale nawymieniałeś, fiu fiu!
Prawdziwy znawca .

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Daj se spokój, ten cały Candyman do pięt nie dorasta TCM

ocenił(a) film na 3
jeti

ten film miażdży TCM pod względem scenariusza, reżyserii oraz aktorów, choć w sumie muszę przyznać ze nie jest to wcale takie trudne

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Jak uważasz że film o laluni pałętającej się po slumsach i duchu z lustra jest czymś wybitnym to spoko.

ocenił(a) film na 3
jeti

nie mowie ze wybitnym ale na pewno lepszym niz tcm

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Lepszy nie jest, nigdy nie był i nigdy nie będzie. TCm a Candyman to niebo a ziemia. Candyman to klasyk horroru, TCM to klasyka kina - tak bym to określił. :D

Bloodbane

Ale dziecinadę odstawiacie. Apollo to tuman. Co on może z tego pojmować? :D