PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=691862}

Teoria wszystkiego

The Theory of Everything
2014
7,5 232 tys. ocen
7,5 10 1 231523
5,6 65 krytyków
Teoria wszystkiego
powrót do forum filmu Teoria wszystkiego

i samym sobą. Film absolutnie wart obejrzenia, być może wielu sięgnie do „Krótkiej historii czasu” (ja powtórzę lekturę). Historia niezwykle budująca dla wszystkich zmagających się z przeciwnościami (może nie tak bardzo jak Stephena, ale), a takich jest większość. Polecam

ocenił(a) film na 10
nieugiety

Również odbieram tę historię jako bardzo budującą. Jedna z moich refleksji po filmie dotyczy też tego, że wspaniale móc powiedzieć do kogoś bliskiego po tylu latach życia: "zobacz, co stworzyliśmy". Namacalne świadectwo tego, że nasze życie przyniosło coś dla świata

ocenił(a) film na 7
Lady_Joy

Zgadza się "zobacz, co stworzyliśmy", to ładne metaforyczne zakończenie, choćby było i dosłowne (dzieci, wnuki), to też. Natomiast film o Hawkingu powinien być jeszcze jeden zrobiony (tak jak wielu to zauważyło), nie oznacza że ten oczami Jane jest zły. Obraz, gdzie Hawking, jego teorie, praca na uczelni i nad książką, spory z innymi naukowcami (np. z Rogerem Penrosem), jego wizja Boga (lub jej brak?), byłyby centralną osią filmu. Być może dla wielu byłby to film za trudny, ale wg mnie Hawking jest tego wart.

nieugiety

Zamówiłem tę książkę jakieś 15 min po obejrzeniu filmu. Just sayin :)