PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=691862}

Teoria wszystkiego

The Theory of Everything
2014
7,5 232 tys. ocen
7,5 10 1 232042
5,7 67 krytyków
Teoria wszystkiego
powrót do forum filmu Teoria wszystkiego

Troche szablonowy niczym piekny umysl. Ale daleko do umyslu. Za malo nauki za duO zycia prywatnego. Bardzo dobra rola meska - ale czy nie powielenie 'mojej stopy' z day lewisem?

ocenił(a) film na 7
ekapuscinska

Również oglądając ten film przypomniałem sobie o "Moja lewa stopa".

Meija17

Za mało o jego życiu zawodowym - mam wrażenie, że historia toczyła się jakby z tyłu - a co z NASA - co z innymi wielkimi odznaczeniami. Na pierwszym planie była żona i jej zmagania z chorobą męża - wielkie poświęcenie - miłość? Dla mnie do końca nie jest jasne jak mogli mieć tyle dzieci, przy tak poważnej chorobie - poza tym to choroba dziedziczna - więc ryzyko było duże. Powinien pozwolić jej "odejść" dużo wcześniej - a nie dopiero jak sobie znalazł "cizię" - niestety ale w filmie tak to właśnie wygląda. Postawa bohatera nie przemówiła do mnie - został pokazany wręcz jako egoista. Zagrał bardzo dobrze - przyznaję - ani razu nie miałam wrażenia, że jest to aktor grający niepełnosprawnego - porównałabym do roli DiCaprio w Co gryzie Gilberta - a jak wiemy przy takich rolach łatwo o karykaturę i pastisz! Dla mnie De Niro w filmie "Przebudzenia" był tragiczny. Ogólnie oceniam film na 7 - ale troszkę zmarnowany potencjał.

ocenił(a) film na 9
ekapuscinska

właśnie moim zdaniem za mało naukowych teorii... ale fakt powinno być więcej przemyśleń. Również po seansie odczuwałem lekki niedosyt, niby wszystko w tym filmie było ładnie pokazane, wzruszający miejscami zabawny, trochę teorii, ale nie wiem czego po prostu czegoś mi tam brakowało - tak myślałem po wyjściu z kina. Im dłużej się zastanawiałem czego mi brakowało w tym filmie tym więcej zastanawiałem się nad życiem prywatnym takiej osoby, geniuszu Stephena oraz Jego walce dlatego moja wysoka ocena. Ocena dość wysoka z tego względu, że z chęcią obejrzę jeszcze raz ten film jak tylko wyjdzie na DVD - być możę odnajdę to czego mi tam brakowało i jeszcze raz spróbuję zagłębić się w "teorię wszystkiego"

ocenił(a) film na 6
tompibed

Przecież film powstał na podstawie książki, którą napisała Jane Hawking: "Travelling to Infinity: My Life with Stephen" . Więc fabuła musiała się skupiać bardziej na życiu prywatnym niż zawodowym.

ocenił(a) film na 9
ekapuscinska

Film jest na podstawie BIOGRAFII Jane.... więc chyba nie dziwne ze jej walka jest tu istotna.
Pominięto pewne fakty... np ślub Hawkinga z Pielegniarka czy zmieniono miejsce utraty odychania z CERNu, na koncert Wagnera.