PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256181
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

Jak w temacie, a mianowicie: Czy film nie traci sensu w chwili wytłumaczenia przez Kyle'a, że maszyna czasu może przenieść tylko organiczne,"żywe" organizmy ? Sam Kyle nie mógł przenieść nawet broni z przyszłości, a cały metalowy robot w opakowaniu z mięsa dał radę ? hmm.. Niech znawcy się wypowiedzą, a hejterzy zamilkną.

BTW: Tak, wiem, że to tylko sci-fi i nie da się tu wszystkiego logicznie wytłumaczyć.

bambus002

Kyle, tłumaczy się policjantom ze terminator mógł przenieść się w czasie ponieważ był pokryty żywą tkanką. Według mnie to średnie wytłumaczenie, ale zawsze jakieś jest.

ocenił(a) film na 5
albertos25

No niby jakieś jest : p Choć jeśli to wie to broń też mógł w jakąś żywą tkankę owinąć :DD

ocenił(a) film na 10
bambus002

ponieważ ruch oporu w przeciwieństwie do skynetu nie posiada systemu hodowania żywej tkanki

ocenił(a) film na 5
ApolloCreed_

A mało to ciał zabitych ludzi tam było ;p ?

ocenił(a) film na 10
bambus002

zgniłe ciało się nie liczy, z resztą zdaje, że można było wysłać tylko jedną istotę w to samo miejsce

ocenił(a) film na 5
ApolloCreed_

Chodziło mi raczej o oskórowanie danej osoby i owinięcie jej tkanki wokół broni :D

ocenił(a) film na 10
bambus002

ale wtedy to nie byłby 1 człowiek

ocenił(a) film na 10
bambus002

Terminator, to był organizm cybernetyczny, był żywy i to specjalnie dla niego zaprojektowano maszynę czasu. Kawałek martwej tkanki nie żywy ;)

ocenił(a) film na 10
bambus002

Ba, mógł sobie nawet strzelbę plazmową wsadzić w tyłek, mówię to całkowicie poważnie :) No cóż, film jak wszystko nie jest perfekcyjny, ale nie czepiałbym się takich detali dla sportu. Klimat się liczy i pod tym względem to absolutne arcydzieło. Pewnie, że można tu znaleźć błędy logiczne, tylko po co się doszukiwać? :)

ocenił(a) film na 5
Aldirien

Ano tylko i wyłącznie z czystej ciekawości :)

ocenił(a) film na 10
Aldirien

A gdzie miałby sobie wsadzić amunicję/energię czy co tam byłoby potrzebne do naładowania broni? Pytam zupełnie poważnie. Poza tym broń którą dysponowali była zbyt duża... No i ile tej broni i amunicji mógłby sobie wsadzić?

ocenił(a) film na 10
acidity

Pewnie cały arsenał i dwa czołgi :D

użytkownik usunięty
bambus002

Już samo "przenoszenie się w czasie" to logiczna szajba. Na razie wychodzi fizykom wyłącznie na papierze i to w bardzo szczególnych modelach.

Tak więc darujmy sobie wyjaśnienia i przyjmijmy ten świat tak jak świat bajki z siedmiomilowymi butami i czarodziejską różdżką.

ocenił(a) film na 9
bambus002

Mnie bardziej interesuje jak T1000 przeniósł się skoro nie był pokryty żywą tkanką.

ocenił(a) film na 10
p_i_u_2

Mógł być pokryty żywą tkanką której się pozbył po przeniesieniu w czasie. Tego nie wiemy.

ocenił(a) film na 10
p_i_u_2

Potrafił imitować żywą tkankę. Poza tym, napiszę to, co pisałem trochę wyżej - to specjalnie dla niego zaprojektowano maszynę czasu. O ile dobrze pamiętam, to sama maszyna też uległa modyfikacjom i T1000 lądował w kapsule.

ocenił(a) film na 9
p_i_u_2

Odpowiedź może być również inna.
T-1000 był zrobiony ze specjalnego stopu metalu.
Teleporter działał na bazie pola elektromagnetycznego, dlatego nie było możliwe przeniesienie w czasie metalowych przedmiotów.
Jedyne wyjaśnienie jest takie, że T-1000 był zbudowany ze stopu, które nie oddziałuje na pole elektromagnetyczne.
Podobnie działa to jak Rezonans Magnetyczny.
Nie wszystko w rezonansie magnetycznym ulega przyciąganiu.

ocenił(a) film na 10
bambus002

Niedawno kłóciłem się o to z jednym człowiekiem i wolałbym uniknąć ponownego sporu. Dlatego też przedstawię swoją teorię, która nie ma żadnego udowodnienia w filmie.

Otóż, moim zdaniem, wehikuł czasu akceptuje tylko żywe organizmy pod którymi można ukryć tylko niektóre materiały, takie jak metal czy elektronika. Amunicja do broni plazmowej czy bomby nie przejdą nawet ukryte pod żywym organizmem.
Można sobie wyobrazić, że taka, powiedzmy plazma, mogłaby wybuchnąć i rozsadzić cały wehikuł gdyby próbowano ją przenieść.

Jeszcze raz uprzedzam - za nim ktoś mi wyjedzie, że bajki opowiadam - tak, opowiadam. To tylko moja teoria. Jak się nie podoba to wymyślcie sobie lepszą :D

ocenił(a) film na 9
Dentarg

A jak Kyle przemycił w tym wehikule zdjęcie Sary? :)

ocenił(a) film na 10
torrent

Kiedy i gdzie Kyle przemycił zdjęcie Sary? Odpowiem za Ciebie, bo znam te filmy jak własną kieszeń - nigdzie :) Zdjęcie Sary spłonęło podczas ataku T-800 na jedną z baz Ruchu Oporu (T1).

ocenił(a) film na 9
Dentarg

Dzięki, zbyt dawno nie oglądałem pierwszej części :)

ocenił(a) film na 9
bambus002

No własnie po co Reese przybył nagi. Mógł się owinąc skórką od wersacze hehe

ocenił(a) film na 9
bambus002

Dla mnie ta "żywa tkanka" to żadne wytłumaczenie.
Pole elektromagnetyczne (teleporter) przenika przez żywą tkankę i doprowadziłoby to do awarii, uszkodzenia terminatora lub jego zniszczenia.