PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=717457}
5,5 1,3 tys. ocen
5,5 10 1 1271
Terminus
powrót do forum filmu Terminus

Normalnie dałbym 8/10 ale widzę że większość osób ma skłonności bardzo zaniżające. Fabularnie geniusz, bardzo dobrze zrobiony film sci-fi mimo podobno b.małego budżetu.

Warto obejrzeć, polecam fanom gatunku ;) to jedna z tych perełek, która dostaje śmiesznie niskie noty, na które nie zasługuje.

ocenił(a) film na 9
vega1337

PS. Samo tło filmu bardzo ciekawe, mam na myśli czas w jakim jest osadzona akcja, bardzo możliwa wizja przyszłości ;)

ocenił(a) film na 8
vega1337

dokładni nie wiem skąd taka niska ocena film zasługuje na co najmniej 7

ocenił(a) film na 7
vega1337

Film rzeczywiście dobry. Te śmieszne oceny pewnie stawiane są przez ludzi, którzy nie mają nic wspólnego z sci-fi i oglądają każdy film, na który się natkną.

vega1337

fabularnie geniusz? jakieś takie to było powielone..kosmiczne zarodki życia, apokalipsa, z której "coś" nas ratuje, bez jakichś specjalnych przesłań, coś tam na siłę tymi kalekami próbowali wcisnąć ale słaaabo..oj słabo. Weźcie sobie obejrzyjcie ZAPOWIEDŹ ( Knowing ). Idea podobna a milion razy lepsze.

Dehzz

Nie !!! Nie lepsze tylko większy budżet kolego ...

jacator74

tu jest jedna skala od 1 do 10 , a nie kilka dla różnych klas kina, takie zawyżanie gniotów skutkuje potem tym, że ludzie tracą czas na ich oglądanie, płacą za jakieś VODy i inne pierdoły.

ocenił(a) film na 3
Dehzz

szkoda, że nie mogę polubić tej wypowiedzi. Dehzz - masz rację

Dehzz

"Zapowiedź" to było coś po prostu wspaniałego. Aż dziwne bo Nicholas Cage z zasady w dobrych filmach nie gra. :)

ocenił(a) film na 5
ElRio

a raczej nie widziałeś dobrych filmów z Cagem. A uzbierałoby się, gdybym zaczął wyliczać.

ocenił(a) film na 6
vega1337

kurcze czekam i czekam na napisy do tego filmu już szmat czasu

ocenił(a) film na 6
Gangsteppaz

Też czekałem, ale obejrzałem z angielskimi i można.
Ogólnie dobry w mojej skali ocen 6/10, 7 i wyżej daję tym co jeszcze raz obejrzę.

Gangsteppaz

Zamiast miesiącami czekać na napisy naucz się angielskiego :)

ocenił(a) film na 6
sphinx_j

nie chce mi się, leniem jestem :)

ocenił(a) film na 6
Gangsteppaz

Długo to trwało drogi leniu, ale się w końcu doczekałeś :)

sphinx_j

sphinx_j skoro tak dobrze znasz angielski to idź oglądać i komentować na angielskie strony a nie wytykaj na polskich stronach ludziom brak innego języka!
Wiesz nauczyć się języka to nie pstryknięcie palcami i już! - to parę lat nauki. A ludzie nie zawsze w szkołach akurat angielskiego uczyli...
Film trochę idiotyczny pod względem logiki - po diabła "kosmici" przysłali "kapsułę hibernacyjną" dla 2 osób - to za mała pula genetyczna, z 2 osób ludzkość się nie odrodzi: zaczną rodzić się szybko spokrewnione osoby chore i niedorozwinięte a potem bezpłodne. No chyba że film opłacił kościół...

ocenił(a) film na 6
otemo

SPOJLER ! UWAGA !
nie zwróciłeś uwagi na to, co mówili naukowcy... kapsuła zawiera olbrzymią wiedzę, bazę kodów DNA... to Arka Noego... odbuduje to co poznała... być może nawet naszego bohatera, który zginął... być może i jego żonę? :)

film niezły...

VanKert

Nie przegapiłam - To prawda, że ta "ośmiorniczka" była bazą genetyczną i pamiętam o tym, ale w tedy nasuwa się pytanie: Jeśli mamy "skompresowaną" całościową bazę genetyczną to po co w ogóle wpakowywać do kapsuły 2 żywych osobników - do niczego oni wtedy nie potrzebni.
I tak nie pasuje i odwrotnie też nie pasuje...

ocenił(a) film na 6
otemo

sami się wpakowali ;)
nie chce mi się tego rozkminiać, takie sobie to...

jednak... oglądam wiele SF, w tym filmie w porównaniu z wieloma przynajmniej "jakoś" w miarę wszystko trzyma się "kupy" ;)

VanKert

Racja za słabe z tego "dzieło" by bawić się na poważnie w rozkminianie tego!
A Hoj

ocenił(a) film na 4
vega1337

Niestety, Twoja ocena mnie zwiodła. Jak lubię i to bardzo s-f, to ten film jest po prostu słabiutki. Na te 5 gwiazdem może i zasługuje, ale bardziej na 4.

ocenił(a) film na 6
Fiskomp2

zakres 4-7 - jak kto lubi... ani to 1 ani 9 ;)

ocenił(a) film na 1
vega1337

Zawiodłam się twoim komentarzem i oceną. W zasadzie to naraziłeś mnie na straty, bo sugerując się tematem "9/10 nie sugerujcie się oceną na fw" wypożyczyłam go i nie zdołałam dotrwać na nim do końca, taki jest nudny i tak kiepsko zagrany. Powinni moderować to forum i blokować takich troli.

ocenił(a) film na 3
Boska_Atena

Masz rację, Boska. Nieludzko ubawiły mnie pewne wyrażenia Pana Vegi (a może dzieciaka?), szczególnie ten o perełce. Film jest po prostu słaby i nie ma nad czym więcej się rozwodzić.

ocenił(a) film na 7
vega1337

Filmów s-f obejrzałem co najmniej kilka tysięcy, w tym większość tzw. topowych. Będąc do końca szczery, muszę przyznać że poza nielicznymi wyjątkami cała reszta nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Do tej reszty należy sporo tzw. perełek które Wam się podobają.

Ten film zawiera tylko niezbędne informacje, nie ma w nim wodotrysków, kosmolotów, gwiezdnych wojen i przeróżnych obcych form w komicznych postaciach. Właśnie z tego powodu zaliczam go osobiście do ścisłej czołówki. Polecam inteligentnym ludziom.