PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572635}

Terytorium wroga

Forces spéciales
2011
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18043
Terytorium wroga
powrót do forum filmu Terytorium wroga

Walić Realizm :)

użytkownik usunięty

Zdążyłem zauważyć, że wiele nieprzychylnych opinii polega na braku realizmu!!!. Ja powiem tak nigdy nie służyłem (choroba Serca). Ale obraz oglądało mi się naprawdę bardzo dobrze. Dużo akcji i świetne zdjęcia. Dobrze odegrana kobieca rola gdzie w końcu pani nie przejmuje kontroli nad żołnierzami jak lubi być to w filmach produkcji Amerykańskiej. Nie zaprzeczę, że jeśli byłbym znawcą owych jednostek może moja ocena podyktowana była by błędami ale że jestem filmowcem obraz zaskoczył mnie swoim rozwojem akcji i przeniesieniem wątku filmowego z wojennego do przygodowego dramatu.... Podobna sytuacja miała miejsce w filmie "W stronę Słońca" film również podobał mi się bardzo a zostałem skrytykowany za małą wiedzę Astronautyki. Dostałem kilka przykładów jakie błędy w filmie były w połączeniu z realizmem i kilka sprzecznych info jakie podawali aktorzy... Wtedy powiedziałem "Walić Realizm".. Nie wszystkie filmy muszą być realne bo kino to też rozrywka... Moje 8/10

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
buttle

Oczywiście nie chciałem powiedzieć, że filmy realistyczne są gorsze bo najczęściej są lepsze :)... Ale nie oszukujmy się od czasu do czasu każdemu nawet najpoważniejszemu widzowi przypadnie d gustu film gdzie relność nie ma znaczenia :).... Powiem tak w "Terytorium Wroga" jest co prawda kilka akcji w stylu "Rambo" :)... Ale posiada również kilka smaczków, o których nie napiszę ci bo zdradził bym ci plusy filmu.... Łzy słońca widziałem i dałem 7/10 Pomimo Amerykańskiego Snu w tle :)....

myślę, że w dużym stopniu winna jest reklama telewizyjna, w której film przyrównuje się do Black Hawk Dawn, jestem głodny dobrego realistycznego kina wojennego, nie przepełnionego bezmyślnym patosem i heroizmem.Uważam, że wielu ludzi którzy usłyszeli reklamę telewizyjną bardzo się ucieszyli, gdyż w ostatnia dekada "owocuje" w szereg konfliktów lokalnych, pod hasłem walki z terrorem wszystkie supermocarstwa fundują mniejszością i rożnego rodzaju ruchom narodowowyzwoleńczym gehennę, lecz kinematografia światowa zdaje się tego nie zauważać . . . Nie ma oskarowych i z rozmachem zrobionych filmów (mam na myśli produkcję porównywalną do Black Hawk Dawn) na temat wojny w Gruzji, na Kaukazie, akcji na Dubrowce, lub w Biesłanie, niewiele osób zna konflikt afgański z 79 - 89 (poza tym, że był - niewiele osób odpowie zapytanych o operację "Magistrala") Często śmiejemy się z niewiedzy amerykanów np na temat krajów położonych w Europie, lecz sami nie wiemy o wielu punktach zapalnych na dzisiejszej mapie świata . . . Myślę również że wielu widzów nie wiedziałoby o amerykańskiej interwencji w Somalii, gdyby nike film BHD. Dlatego oszalałem słysząc, że Francuzi zrobili coś na wzór . . . gdyż po pierwsze szaleję za wszystkim, co Francuskie (szczególnie za kinem) a po drugie czekałem na podobną produkcję, która w realistyczny sposób pokaże żołnierskie życie (czy ktoś z was nie ryczał na końcówce BHD ?) - ja zwariowałem) - dlatego tak wiele jest negatywnych opinii na temat TW - nie spełniła oczekiwań . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

Dokładnie jest jak piszesz. Wiele reklam źle przedstawia film i później podczas oglądania wiele osób się zawodzi... Mnie się udało i się wraz z narzeczoną nie zawiedliśmy :)...