5,3 52 tys. ocen
5,3 10 1 52474
4,5 31   krytyków
The Meg
powrót do forum filmu The Meg

ocenił(a) film na 4

Ten film ma wartości tylko rozrywkowe i niczego więcej nie powinno się w nim szukać, bo na pewno przyniesie rozczarowanie. Niestety, jako film rozrywkowy sprawdza się tylko tak sobie.

Oczywiście, od początku wiadomo, że będzie to głupawy film dla mas i niech budżet was nie zmyli. "Meg" to skrót od Megalodona, a to też podpowiada, że nie będzie to czymś całkiem na poważnie. Niestety, momentami stara się być poważny... i na tym cierpi.

W filmie większość widzów znajdzie znajome twarze. Mnie zaskoczyła obecność Rainna Wilsona, którego znam tylko z wielbionego przeze mnie "The Office". Niestety, w takich rolach wolałbym go nie widzieć. A Statham jest po prostu sobą, i tyle.

Fabuła jest oczywiście bzdurna, ale nie ma się co na jej temat rozwodzić, bo nie gra w takich filmach kluczowej roli. Ważne jest po prostu to, co się dzieje na ekranie, a nie to, co może się dziać w tle. Efekty wyglądają całkiem fajnie, ale to właściwie tyle. Akcja jest raczej sztampowa, pełna zwrotów znanych z każdego innego filmu akcji, kompletnie niczym nie zaskakuje. Najgorsze są wszystkie te udawane sceny emocjonalne (na widok których ciśnie się facepalm), ale też ta chora poprawność polityczna - w filmie znalazło się miejsce dla każdej rasy (szkoda tylko, że kompletnie nie czuć zgrania w tej całej międzynarodowej paczce).

Poza tym rzadko aż tak bardzo boli mnie jak bohaterowie cudem omijają śmierci. No przesadzili po prostu. Fakt, że niedorzeczność niektórych scen osiąga tutaj... spodziewany po takim tytule poziom.

Moja ocena: 4/10.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa