PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=431435}

Taśmy z Poughkeepsie

The Poughkeepsie Tapes
2007
6,2 6,3 tys. ocen
6,2 10 1 6260
7,5 6 krytyków
Taśmy z Poughkeepsie
powrót do forum filmu Taśmy z Poughkeepsie

wszyscy mówią że film ma straszne zakończenie... mógłby ktoś napisać o co chodzi w tym
zakończeniu?

ocenił(a) film na 6
SilverP

Chodzi raczej o przygnębiające zakończenie, tzn. pokazane jest to jak pewne wydarzenia są nieodwracalne w skutkach, jak wpływają na człowieka i całkowicie go zmieniają. Nie można już powrócić do tego co było. Stan psychiczny takich ludzi jest w tak opłakanym stanie ,że nie potrafią normalnie funkcjonować, tak straszny że sami w końcu postanawiają odebrać sobie życie.

igarutkowskaa

ehh .. czyli że ten morderca popełnił samobójstwo na koniec filmu?...

dzięki za odp :)

ocenił(a) film na 6
SilverP

Chodzi o jego ofiarę, która po długim czasie tortur ,kiedy wróciła do domu nie potrafiła żyć bez tego bólu ,który jej zadawał i powiedziałabym ,że cierpiała na "syndrom Nataschy Kampusch" (syndrom sztokholmski). To powinno wiele wyjaśnić.

igarutkowskaa

eee myślałem że ten morderca zabijał wszystkie swoje ofiary.

faktycznie troszkę 'dziwne' zakończenie :(

ocenił(a) film na 6
SilverP

To była jedyna ofiara ,którą zostawił ledwo żywą.

ocenił(a) film na 6
igarutkowskaa

Całą resztę zabijał.

igarutkowskaa

moje ostatnie pytanie...
dlaczego jej nie zabił? był jakiś powód tego?
"ledwo żywą", to może on myślał że ona nie żyje i dlatego ją zostawił, a ona (tj. ta ofiara) skorzystała z okazji i zwiała ;)

ocenił(a) film na 6
SilverP

Niee, to było celowe, zostawił ją w swoim mieszkaniu, sam uciekł i w pewnym sensie sprowadził tam policję, ofiara była zamknięta w jakiejś skrzyni, czy trumnie, nie pamiętam już. Chciał żeby ją znaleźli.

igarutkowskaa

hmmm... dziwne dość. wszystkie swoje ofiary zabijał a tę typiarę nie... muszę obejrzeć ten film żeby go bardziej zrozumieć ;P

ocenił(a) film na 6
SilverP

:) No warto sobie zobaczyć.

ocenił(a) film na 10
SilverP

Owszem, ma straszne zakończenie. I nie chodzi tu o motyw z porwaną dziewczyną, tylko o ostatnią scenę po napisach końcowych. Pewnie, jak większość ludzi, gdy doszedłeś do napisów to wyłączyłeś film, bo kto by to wszystko czytał. Ja jednak zawsze (nauczony filmami z Marvela) przewijam do końca napisów, bo czasem trafi się jakiś kąsek :D tak jest i tutaj. Kto ma dostęp do filmu, niech przerwie czytanie na tym zdaniu i sam zobaczy, bo warto. Kto zaś nie ma już tego filmu, lub oglądał go w tv, opisuję niżej:
-
-
-
-
-
Ostatnia scena (kilka sekund): Po napisach mamy czarny ekran, w tle słyszymy oddech kobiety, po czym widzimy obraz z kamery na ciemną piwnicę i twarz zakneblowanej ofiary. Morderca mówi jej, że dostaje szansę: będzie żyć tak długo, aż nie mrugnie. Słysząc to kobieta z przerażeniem otwiera oczy, i przez kilka chwil wpatruje się przestraszona w obiektyw, szamocąc się i próbując coś krzyczeć (ma zakneblowane usta, więc słychać tylko mamrotanie). Po tych kilku-kilkunastu sekundach nie wytrzymuje i zamyka powieki. W tej samej chwili obraz się urywa, i cały film faktycznie się kończy. Łatwo się domyślić, że spotkał ją nieciekawy los, jednak sam sposób morderstwa widz musi już sobie sam wyobrazić.
Pewnie o to chodzi tym ''wszystkim'', że film ma straszne zakończenie, jednak może ludzie nie widzieli tej sceny i mają na myśli tylko samobójstwo tej Charlie czy jak jej tam było. W każdym razie scena po napisach była jedną z najbardziej przerażających z całego filmu, kto nie widział naprawdę warto!

rozi_5

oo wydaje się być na parwdę ciekawe i przerażające...

mam tylk pytanie. czy film jest gdzieś dostępny w języku pl lub z polskimi napisami? taki film stylizowany na dokumentalny) wolałbym obejrzeć po PL.

ocenił(a) film na 10
SilverP

jest na torentach, dokľadniej theeepiratebay. Sam ściągałem przedwczoraj, elegancka kopia. Napisy pobierzesz przez NapiiiProjekta XD sozz za błędy w nazwach ale filmweb nie dopuszczał wiadomości

SilverP

Jest dostępny na kino maniaku.

ocenił(a) film na 8
rozi_5

o dzięki za opis sceny po napisach. Ja się tak w film wczułem że teraz żałuję że o tej scenie nie miałem pojęcia, była by pięknym zwieńczeniem mojego seansu.

ocenił(a) film na 10
Krzysiek6047

Proszę, specjalnie znalazłem xD: http://www.youtube.com/watch?v=ub74YhQZbwo Co prawda jakość nie powala, ale spokojnie można zobaczyć