wszyscy mówią że film ma straszne zakończenie... mógłby ktoś napisać o co chodzi w tym
zakończeniu?
Chodzi raczej o przygnębiające zakończenie, tzn. pokazane jest to jak pewne wydarzenia są nieodwracalne w skutkach, jak wpływają na człowieka i całkowicie go zmieniają. Nie można już powrócić do tego co było. Stan psychiczny takich ludzi jest w tak opłakanym stanie ,że nie potrafią normalnie funkcjonować, tak straszny że sami w końcu postanawiają odebrać sobie życie.
Chodzi o jego ofiarę, która po długim czasie tortur ,kiedy wróciła do domu nie potrafiła żyć bez tego bólu ,który jej zadawał i powiedziałabym ,że cierpiała na "syndrom Nataschy Kampusch" (syndrom sztokholmski). To powinno wiele wyjaśnić.
eee myślałem że ten morderca zabijał wszystkie swoje ofiary.
faktycznie troszkę 'dziwne' zakończenie :(
moje ostatnie pytanie...
dlaczego jej nie zabił? był jakiś powód tego?
"ledwo żywą", to może on myślał że ona nie żyje i dlatego ją zostawił, a ona (tj. ta ofiara) skorzystała z okazji i zwiała ;)
Niee, to było celowe, zostawił ją w swoim mieszkaniu, sam uciekł i w pewnym sensie sprowadził tam policję, ofiara była zamknięta w jakiejś skrzyni, czy trumnie, nie pamiętam już. Chciał żeby ją znaleźli.
hmmm... dziwne dość. wszystkie swoje ofiary zabijał a tę typiarę nie... muszę obejrzeć ten film żeby go bardziej zrozumieć ;P
Owszem, ma straszne zakończenie. I nie chodzi tu o motyw z porwaną dziewczyną, tylko o ostatnią scenę po napisach końcowych. Pewnie, jak większość ludzi, gdy doszedłeś do napisów to wyłączyłeś film, bo kto by to wszystko czytał. Ja jednak zawsze (nauczony filmami z Marvela) przewijam do końca napisów, bo czasem trafi się jakiś kąsek :D tak jest i tutaj. Kto ma dostęp do filmu, niech przerwie czytanie na tym zdaniu i sam zobaczy, bo warto. Kto zaś nie ma już tego filmu, lub oglądał go w tv, opisuję niżej:
-
-
-
-
-
Ostatnia scena (kilka sekund): Po napisach mamy czarny ekran, w tle słyszymy oddech kobiety, po czym widzimy obraz z kamery na ciemną piwnicę i twarz zakneblowanej ofiary. Morderca mówi jej, że dostaje szansę: będzie żyć tak długo, aż nie mrugnie. Słysząc to kobieta z przerażeniem otwiera oczy, i przez kilka chwil wpatruje się przestraszona w obiektyw, szamocąc się i próbując coś krzyczeć (ma zakneblowane usta, więc słychać tylko mamrotanie). Po tych kilku-kilkunastu sekundach nie wytrzymuje i zamyka powieki. W tej samej chwili obraz się urywa, i cały film faktycznie się kończy. Łatwo się domyślić, że spotkał ją nieciekawy los, jednak sam sposób morderstwa widz musi już sobie sam wyobrazić.
Pewnie o to chodzi tym ''wszystkim'', że film ma straszne zakończenie, jednak może ludzie nie widzieli tej sceny i mają na myśli tylko samobójstwo tej Charlie czy jak jej tam było. W każdym razie scena po napisach była jedną z najbardziej przerażających z całego filmu, kto nie widział naprawdę warto!
oo wydaje się być na parwdę ciekawe i przerażające...
mam tylk pytanie. czy film jest gdzieś dostępny w języku pl lub z polskimi napisami? taki film stylizowany na dokumentalny) wolałbym obejrzeć po PL.
jest na torentach, dokľadniej theeepiratebay. Sam ściągałem przedwczoraj, elegancka kopia. Napisy pobierzesz przez NapiiiProjekta XD sozz za błędy w nazwach ale filmweb nie dopuszczał wiadomości
o dzięki za opis sceny po napisach. Ja się tak w film wczułem że teraz żałuję że o tej scenie nie miałem pojęcia, była by pięknym zwieńczeniem mojego seansu.