Witam !
Raid 1 jak i 2 miażdzą pod względem choreografii wszelkich walk. To jest po prostu uczta dla
kogoś, kto kocha to kino. Film zrobiony perfekcyjnie, jednak trochę ta druga część za długa. Ale
nie żałowałem, absolutnie nie żałowałem ;)
Mam kilka pytań, m.in co oznaczał tatuaż na ręce Bejo ?
Taki sam miał jeden z zabitych przez Uco.
Drugie pytanko, co to za sztuka walki, którą walczyli ? Jakaś forma krav magi, karate ? Bardzo
mocno interesuje, może nawet bym bardzo chciał to potrenować :)
Pozdrawiam
Do drugiego pytania: Jak dobrze pamiętam, to forma walki zaprezentowana w filmie to Pencak Silat, albo bliska odmiana tej sztuki.
O ile dobrze pamiętam, to Uco dokonał egzekucji na osobach które próbowały go wykończyć w więzieniu, więc tatuaż oznaczał przynależność do jakiegoś gangu, bractwa czy czegoś takiego. Uco po prostu skojarzył fakty i domyślił że że to najpierw Bejo go próbował wykończyć, a jak mu się nie udało to wykorzystał jego ambicje w wykończeniu tatusia, ciągle nim manipulował.
Dzięki, teraz widzę, że to pasuję idealnie do siebie :) Super, że reżyser dał się wykazać naszym głowom jeszcze po filmie.
Grzemilo rzeczywiście sprawdziłem, że to Silat :>
Ciekawe czy główny bohater to po prostu dobry kaskader, aktor, czy może również świetny wojownik silatu :D
Iko Uwais oczywiście jest mistrzem silatu, trenuje i walczy od 10 roku życia :D Aktorem jest dzięki Evans'owi, który zaangażował go do filmu Merentau, a później Raid. Mam nadzieję, że Iko pojawi się jeszcze w wielu filmach akcji, gdzie zaprezentuje mistrzowskie popisy.
Był chyba również twórcą choreografii walk w obu częściach Raid :D Albo tylko pomagał przy tym :)
z ta choreografia to nie jestem pewien ale z tego co slyszalem/pamietam to gosc grajacy MAD DOG/PRAKOSO im pomagal i gosc jest naprawde wysokiej klasy mistrzem tej sztuki jak rowniez aktor grajacy Zabojce
(polecam sobie poogladac filmiki na youtubie ;)
Filmików kilka znalazłem, ale może masz jakieś szczególne na myśli ? Ciekawe do zaprezentowania hm ? Chętnie obejrzymy ! :P
I jeszcze jedna rzecz na którą chciałbym zwrócić uwagę. Zobaczcie, Ci ludzie nie są napompowani, nie chodzą na siłownię, a mimo to są bardzo silni. Dla mnie to wspaniałe, ludzie ćwiczą pewnie najbardziej z własnym ciałem, nie sztucznym, tutaj nie chodzi o pakernię, tylko o technikę i moc ... Piękne :)