Chyba jednak pierwsza cześć była lepsza , dwójeczka tez niczego sobie .
Zastanawiam mnie czemu ten film otrzymał aż taką wysoka ocenę moim zdanie zasługuje na 7 , na IMDB ma ocenę 8,7 większa niż Avatar w sumie ten film ma większą ocenę niż inne starsze kultowe filmy stad te moje zdziwienie.
film otzrymuje takie wysokie oceny ze wzgledu na rozmach z jakim jest zrobiony i przemoc do tego stopnia ze nikt czegos takiego dawno w kinie nie zrobil
Powiedz mi , odkąd oglądasz filmy , widziałeś takie kino ? sztuki walki połączone z taką rzeznia ?
W taki sposób pokazana że co się zapytam kolegi który oglądał to SZCZENA na ziemi ?
Mi sam osobiście powalił ją na ziemię , co się zdarza 2-3 razy w roku przy konkretnym filmie - w tym przypadku raid 2 uczynił to po 40mim.
Także zasługuje na ową oceną - Arcydzieło.
Mi "szczena nie opadła na ziemie" nie wiem może już stary się robię i już nie robią na mnie wrażenia takie filmy , wiem o co Ci chodzi z ta rzeźnia ale gdyby to odjąć tą krew wylewająca się strumieniami to film byłby średni ? widziałem inne mocne rzeczy nie w filmach "akcji mordobicie "a w np horrorach ... i nadal nie pojmuje ta ocenę aż tak wysoko moim zdaniem przesadzoną ale to tylko moja opinia
i o to wlasnie chodzi ze nikt inncy wczesniej nie zrobil czegos takiego w filmie akcji/sztuki walki - tak pokazanej przemocy i na taka skale. kiedy ostani raz widziales np w filmie z hollywood litry krwi i gdzie widz nie jest trakotwany jak dziecko :)
tu na nawet nie chodzi o jakas super orginalnosc ale o koncept w jaki to zostalo pokazane i ze mozna zrobic siwteny film akcji za nie duze pieniadze
i nawet jakby film byl pozbawiony tej przemocy nadal bylby dobry bo sama choregografia walk stoi tu na bardzo wyskim poziomie
Napisałeś że nie robią na ciebie wrażenia "TAKIE FILMY" ? a to aż tyle ich się już naoglądałeś ? bo wydaje mi się że mamy na razie takie dwa raid 1-2 / ostatnio ninja 2 był również konkretny ale do raid 2 to nawet nie stoi.
Także rzeczywiście może to być odznaka starzenia się :D
Tylko się wtrącę a propo"TAKICH FILMÓW"-a dwie częsci TOM YUM GOONG,bo zwłaszcza jedynka pod względem choreografii walk jest też swietna.
Polecam obejrzeć Behind The Scene na you tube - https://www.youtube.com/watch?v=4zns9r0puFA , amerykanie tak nie kręcą filmów szczególnie od 9 min.
Nie pisze przecież , ze film jest slaby pisałem ze film moim zdaniem zasługuje na te 7 bo jest całkiem niezły a nie często filmy maja punktacje 7 , jak oglądam film zwracam na szczegóły filmu widziałem ten pościg samochodów jak EKA goni Rame od razu widać ze pościg jest inaczej zrobiony niż w filmach z USA , widziałem również walkę tej kobiet w okularach w metrze jak obijała młotkiem ochroniarzy spójrzcie na nią a przede wszystkim na ruchy tych ochroniarzy tak samo zobaczcie nie jak Rama się bije tylko ruchy wykonywane przez przeciwników jego , ten film mi przypomina stare filmy z rodem KUNG-FU z lat 60 czyli "bicie się ręka o rękę" czy nie prawdziwa walka a wyreżyserowane ruchy czy tzw "sztuka" ( = ładny widok dla oka) , Moze dla mnie takie bicie się nie przemawia jak tu w filmie zostało to przedstawione oczywiście ładnie to wygląda tylko ze to nie jest realne tylko takie coś może być w filmie , prawdziwe walki w realu inaczej sie przedstawiają i filmy które takie "bicie się" przedstawiają jest ich niewiele może to być Fight CLub i Never Back Down ta pierwsza cześć druga to jakieś nieporozumienie.
' ten film mi przypomina stare filmy z rodem KUNG-FU z lat 60 czyli "bicie się ręka o rękę" czy nie prawdziwa walka a wyreżyserowane ruchy czy tzw "sztuka" ( = ładny widok dla oka) , Moze dla mnie takie bicie się nie przemawia jak tu w filmie zostało to przedstawione oczywiście ładnie to wygląda tylko ze to nie jest realne tylko takie coś może być w filmie'
doskonale to ujales to jest film akcji z elemntami sztuk walki w tym wypadku narodowej sztuki walki z Indonezji - Pencak Silat
tu masz filmik z gosciem ktory gra zabojce:
https://www.youtube.com/watch?v=MCivixFfdlE
wiadomo ze w takicj filmach chodzi w duzej mierze o choreografie, bo co za przyjemnosc jak on by ich wsyztkich rozkladal jednym udezrzniem :)
a NEver Back Down to strasznie slaby film jest
Może stąd, że film oceniło 250 osób, którzy najpewniej są fanami kina azjatyckiego, a jak powszechnie wiadomo, fani lub psychofani są bezkrytyczni w ocenach.
ale filmweb to nie jedyny portal gdzie ten film ma wysokie noty - imdb, rottentomatoes, metacrtitic, filmaffinity
czyli twierdzisz ze te wszytkie wysokie oceny na tych portalach to sprawa fanow a nie dlatego ze ten film trafia i podoba sie poprstu tylu osobom nie tylko fanow kina azjatyckiego - prosze cie
nie bede juz wspominal krytykow na rotten tomatoes
twoja teoria nie ma zadnych podstaw
na IMDB ilość ocen tez jest niska, czyli film trafia do określonej grupy odbiorców, ale spoko, obejrzę obydwie części i sie wtedy wypowiem
nie zapominaj ze to nie jest blockbuster z mlionami przeznaczonymi na promocje, wiec jest oczywiste ze obejrzy go mniejsz liczba osob plus nie wszystkie kina beda go pokazywac.
to jest rodzaj filmu ktory ludzie polecaja sobie poczta pantoflowa and dopiero jak trafi na dvd/blu-ray zacznie zwyzkowac ogladalnaosc.