Czy przemoc może być ukazana w piękny sposób? Jak najbardziej! Nie widziałem jeszcze filmu lepiej zmontowanego - doskonałe zdjęcia, a praca kamery to najczystsza POEZJA i wirtuozeria! Orgazm za orgazmem. KLASA. Jak dla mnie zdecydowany faworyt na film roku. 2x lepszy, 2x mocniejszy, 2x ambitniejszy niż jedynka.
Tarantino ukazuje przemoc w przerysowanej konwencji. Tu masz z bliska pokazane jak smaży się typowi ryj, wbija młotek w oko, albo podżyna gardło nożykiem. Dla mnie gruba przesada. W jedynce to było w sam raz, tutaj pojechali po bandzie.
No to podpiszę się tylko pod Panem :) co do słówka.
Nie widzieliście jeszcze takiego kina.
A dla mnie słabszy niż jedynka. To samo co w pierwszej części tylko w ładniejszych dekoracjach. Evans dostał dwa razy więcej kasy to mógł pokusić się chociaż o jakąś fabułę.
Zgadzam się, dla mnie też słabszy. Najbardziej to co mi się nie podobało to że strasznie się dłużył, te 2 i pól godziny to stanowczo za długo. Fabuła była mierna i te gadki szmatki można było sobie odpuścić :/ . Walki jak zwykle fajne. Jednak pierwsza część miała ''to coś'' Tutaj jest świetna naparzanka z marną nudną fabułą i za długim czasem trwania. Muzyka też była lepsza w pierwszej części, ogółem jedynka była bardziej dynamiczna i cool i z ciekawym pomysłem akcji, a dwójka widać tak jak by była trochę na siłę robiona.... :/
niestety tu sie nie zgodze bo: scenariusz jedynki jest co sam rezyser przyznal kopia scneriusza DREDD'a ktory wyciekl do netu, wiec nie jest orginalny tak do konca
a po drugie to Berandal (bo tak sie w orginale nazywal) mial byc w zamysle pierwszym filmem, ale ze wzgledow finansowych (jeden z najdrozszych filmow zrobiony w Indonezji) nie mogl byc wykonany, wiec Gareth Ewans postanowil za mniejsza kase zrobic THE RAID stad tez cala akcja w jednym budynku i pozniej zmeinil scenariusz Berandal'a zeby byl kontynuacja The Raid.
i mi sie wlasnie dynamika 2 czesi podobala bardziej bo jest i szalencza akcja po czym chwila przerwy na pogadanka zeby pozniej dowalic jeszcze czyms bardziej brutalnym.
Wiesz ja tam nie wnikam czy fabuła z Dredda czy nie (który osobiście mi się nie podobał) , oceniam to co widziałem, mowa o dwóch częściach The Raid.
Jedynka dla mnie lepsza na razie.
Sam nie wiem, może dam jeszcze temu filmowi drugą szansę. Jak wyjdzie w lepszej jakości obrazu i w dźwięku przestrzennym, to sobie na kinie domowym w lepszych warunkach obadam i może zmienię zdanie... Zobaczymy.
Zmieniam zdanie :) epickość momentami wylewała się z ekranu :)
Seans na plaźmie Panasa i kinie domowym 7.1
Świetny dźwięk i mocne sceny, jednak zrobiłem błąd że oglądałem najpierw na laptopie ;)
Jednak delikatnie przy długi jak dla mnie... , osobiście oceniam trochę wyżej jak jedynkę, jedynka ma u mnie mocne 7 a ten film 8-
Czekam na wersje bluray jedynki i dwójki w PL no i czekam na 3 część :)
Dla fanów epickości brutalności i ciekawych walk pozycja obowiązkowa na bluray!
Pozdro
Na pewno fabuła została bardziej rozbudowana i to jest duży plus. Choreografie oraz ujęcia świetne ale to było do przewidzenia.
Mimo wszystko czegoś mi zabrakło. Film trochę stracił z powodu tego braku tej klaustrofobicznej atmosfery jedynki. No, ale nie można mieć wszystkiego z pewnością to dalej świetny film.
Właśnie przed chwilą skończyłem oglądać i jestem normalnie zmiażdżony :) Zgadzam się z niektórymi że jest dość długi i przez jakiś czas filmu nie rządzi akcja ale fabuła ale to wyszło temu filmowi na plus.
Kilka patentów jest naprawdę niesamowitych (trójca czyli koleś baseballista laska z młotkami i kolo nożownik są świetni). Na codzień nie oglądam filmów akcji ale na drugą część czekałem jak na zbawienie i się nie zawiodłem.
Film jest dosyć brutalny ale to chyba na plus :P