sceny walki (np ciągłość ujęcia podczas walki w blocie, gdzie kamera podążała i zmieniała sie na różnych walczących wieźniów - cos pieknego), ujęcia, pościgi, brutalność, rzeź - coś pięknego dla oka. Na prawdę świetnie sie to oglądało i nawet nie wiem kiedy mi zleciało te 2,5 godz. Naprawdę dobry film!!!
Pełna zgoda! I fabularnie i wizualnie o wiele lepszy od jedynki. A rzeźnia w kuchni i sama końcówka - majstersztyk.
tak jak walka z hammer girl i baseball-owym gosciem oraz wiele innych, fakt walka w kuchni to już w ogóle uczta dla oka. Bardzo przypadły mi do gustu długie sceny, naprawdę świetnie to wyglądało. Rewelacja
Niestety przesadzili trochę z tym jak go pocieli:w noglę,w ramię, w klatkę a on tylko kuśtykał.Ale że to tylko film,a i tak muszę przyznać że sceny były zrobione z pieczołowitą dokładnością.Podobno że trzecia cześć już jest potwierdzona.Nie mogę się doczekać!!!
Ja pamiętam autentyczne nagranie porachunków krakowskich bandzorów, gdzie grupa z maczetami ścigała jednego obywatela wątpliwej reputacji i nawet gdy się poślizgnął i dosięgło go kilka solidnych ciosów maczetą w plecy, to i tak stanął do pionu i dalej spiepszał jak opętany.
jedynka wgniatała w fotel ale dwójka- :O masakra najlepsze ujęcia jak gościa łapie za głowę i o glebę a kamera razem z jego głową się przekrzywia .. no świetne jakby się tam było dosłownie:) dwójka miażdży wszystkie inne filmy z walkami chuck norris wymięka z Iko Uwais... :D
RAID 1 oceniłem na 8
RAID 2 oceniałem na 9
mam nadzieje że RAID 3 ocenie na 10 a przy RAID 4 -braknie mi skali :):D
Dokładnie zgadzam się byłem po wrażeniem Jedynki ale RAID 2 Kosmos !!! A pomyśleć co będzie w trzeciej części
to pewne że 4 nie będzie? :/ ten film to potęga... jeżeli nakręca kolejną część tak ciekawą od poprzedniej to naprawdę mają jaja :)
Ten film można nazwać ostatecznym kinem akcji jeżeli chodzi o sceny walk dawno nie widziałem równie wizualnie wręcz pięknych
Mnie jednak pierwsza cześć jednak bardziej się podobała, miała świetny klimat, którego tutaj zabrakło. Za to druga cześć jest bardziej epicka i spektakularna a choreografia walk wraz z pracą kamery to istny majstersztyk. Mimo to film nie do końca spełnił moje oczekiwania; chyba miałem po prostu zbyt wysokie oczekiwania.
Mam identyczne odczucie,bo w pierwszej częsci akcja goniła akcję i człowiek nawet na moment nie mógł oderwać wzroku od ekranu,a tu momentami nudą wiało.Ale poczekam na wersję z lektorem,bo to też będzie inne oglądanie niż z napisami.Poza tym niektóre sceny mnie nie przekonały:
-walka w więziennym kiblu-kończy się,jak kilkunastu więzniów rzuca się na Rame,a pózniej z rozmowy z Ucokiem wygląda,tak jakby ich jednak pokonał.
-walka w bagnie-strażnik strzela do więzniów wspinających się na siatkę,a na dole są masakrowani jego koledzy i nie ma żadnej reakcji
- u Banguna po wejsciu do pokoju Rama nie sprawdza pomieszczenia,tylko od razu wyjmuje telefon i kartę spod języka i dzwoni do żony
-cała akcja rozgrywa się letnią porą,a śmierć Prakoso przy obfitych opadach śniegu!!!
-Eka postrzelony ucieka i nikt go nie goni
-bijatyka wewnątrz samochodu o wiele przydługa
I między innymi te sceny sprawiają,że pierwsza część była jednak lepsza z realniejszymi scenami-troszkę jednak Evans przedobrzył.
jak to dobrze, że powstają takie filmy ! Przy niektórych amerykańskich filmach po prostu wieje powtarzalnością i nienaturalnością. Wybuchające auta, konie, skoki 20 metrowe, strzelanie 10 wrogów do bohatera bez draśnięcia.....zieew.
Tutaj Rama obrywa i to ostro (zwłaszcza pod koniec filmu), sceny są dość realistyczne i czuć ich brutalną siłę. Sceny wszystkich walk są rewelacyjne, a te ostatnie to poezja, geniusz ! Mogę rozpływać się nad tym filmem godzinami ponieważ dawno żaden film nie sprawił mi tyle emocji i wizualnego mocnego pierd*#ęcia ! Trylogia The Raid mam nadzieję wyznaczy nowy trend wśród filmów akcji z naciskiem na walkę :)