7,0 44 tys. ocen
7,0 10 1 43727
6,2 16 krytyków
The Ring - Krąg
powrót do forum filmu The Ring - Krąg

Ciekawy mnie bardzo kto z Was zapoznał się z literackim pierwowzorem i jak się Wam podobał? Jak dla mnie świetna książka. Niedługo gdzieś jej recenzję napiszę :).

Pozdrawiam!

peter_dm

Ja czytałem, pożyczyłem od koleżanki. Książka podobała mi się, łatwo się ją czyta (jeden wieczór) no i plus jest taki, że przeczytałem nim obejrzałem film (jak dotąd tylko "jedynke" japońską). Szczerze mówiąc książka jest bardziej przerażająca.
Jedna osoba napisała w jednym poście, że kiepskie tłumaczenie. Nie wiem jakie ona ma pojęcie o języku japońskim (nie pamiętam czy tłumaczenie było z japońskiego czy angielskiego), ale chyba się nie zna. Tłumaczenie z języka japońskiego na jakikolwiek język europejski nastręcza wiele trudności (w jęz. jap. brak chociażby sprecyzowanego podmiotu, osoby, rodzaju), zaś jeśli była tłumaczona z angielskiego, to chyba nie wina polskiego tłumacza, że źle wypadła.

ocenił(a) film na 7
bigmess11

Mi się wydaje, że książka była jednak tłumaczona z angielskiego. I zgadzam się z opiniami, że tłumaczenie wypadło średnio (przydałaby się jeszcze co najmniej jedna korekta). Poza tym, nie wiem kto wpadł na kretyński pomysł nie tłumaczenia tytułu. Polacy chyba nie gęsi!!!

A w temacie... Książka mi się o wiele bardziej podobała od filmów! Najpierw ją przeczytałem i zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Potem obejrzałem ekranizację japońską i angielską, i to już nie było to. Owszem, finał z Sadako był o wiele fajniejszym pomysłem, ale motyw kasety w filmach został strasznie spłycony.

ocenił(a) film na 10
peter_dm

Ja czytałam:). Jak dla mnie to jest zupełnie co innego niż oglądanie filmu. Książka super, film też. Ale jednak coś je różni... Nie są takie same.

użytkownik usunięty
peter_dm

Czytałem książkę. Świetna (bardziej logiczna), ale rzeczywiście jest zupełnie inna, niż film.

Książkę za parę stron skończę =) I wątpię czy obejrzę film brrrr =))

użytkownik usunięty

Ja też przeczytałam, ale ciesze się, że zrobiłam to dopiero po obejrzeniu obu wersji. I o ile z japońską wersją jest jeszcze jakoś spójna, to z amerykańską ma dość mało wspólnego (a raczej amerykańska wersja z nią). Książka jest naprawdę dobra. Polecam!

ocenił(a) film na 10
peter_dm

Czytałam tą książkę, mam ją nawet w domu na własność. Polecam, lektura fenomenalna! Jest się czego bać.

ocenił(a) film na 10
roots23

Mam książkę w swojej biblioteczce. I powiem wam, że bardziej mnie wystraszyła od samej ekranizacji.
Ma świetny klimat, szczególnie podoba mi się pierwszy rozdział, ten w którym Tomoko jest sama w domu...

peter_dm

Ja czytałam. Świetna książka. Koji Suzuki nazywany jest japońskim Kingiem. Szkoda,że innych jego book'ów nie można dostać, np. pierwowzór Dark Water