PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528258}
7,0 250 tys. ocen
7,0 10 1 249676
7,6 91 krytyków
The Social Network
powrót do forum filmu The Social Network

Podszedłem do tego filmu bez większych oczekiwań. Nie lubię portali społecznościowych (nie licząc oczywiście Filmweb ;-] ) choć konto na Facebooku posiadam, ale to już inna i trochę skomplikowana historia. Pierwszy czynnik który wpłynął na moją ocenę filmu to fakt, że w pewnym momencie spostrzegłem iż do końca seansu pozostało mi raptem dwadzieścia minut!. Drugi to aktorstwo, gdyż myślę (trochę na przekór sobie), że nawet Justin Timberlake poprawnie odegrał swoją rolę. Dobór aktorów również uważam za udany, gdyż brak większych gwiazd przemawia za autentycznością opowiedzianej historii. Nie będę chyba osamotniony twierdząc, że wydarzenia przedstawione w toku fabuły nie do końca muszą pokrywać się z prawdą.

Jedyne co razi mnie dobitnie: co w takim filmie robi Brenda Song? Oglądając ją w tym obrazie miałem przed oczyma jej głupiutką postać z "Nie ma to jak hotel". Ale to tylko moje zdanie.

Podsumowując: 8/10. Burza medialna wokół filmu, związana z oscarami jest trochę na wyrost. Było kilka lepszych filmów w minionym roku (choćby "Wyspa Tajemnic" Scorsese czy nawet "Incepcja" - bez porównania lepsza od The Social Network. Ale jak już pisałem: TO TYLKO MOJE ZDANIE. Amen.

ocenił(a) film na 8
Crash_1992

nie wiem jak mozesz porownywac incepcje do TSN, to dwa zupelnie rozne filmy... inne gatunki, kazdy z tych filmow kladzie nacisk na cos innego, to tylko zalezy od czyjegos gustu czy ktos woli bardziej surrealistyczny s-f w ktorym kladzie sie nacisk na fabule + efekty czy film biograficzny, w ktorym najwazniejsze sa dialogi + charakterystyczni bohaterowie, "wyspa tajemnic" to z kolei znowoz tez inna bajka

Oswaldd

Porównuję w/w filmy poprzez pryzmat tego najlepszego, a nie wg. gatunku. Dlatego też "TSN" z nimi przegrywa ;-)

ocenił(a) film na 8
Crash_1992

ale jezeli kazdy jest najlepszy w swoim gatunku to wtedy wygrywa ten ktory gatunek bardziej wolimy, dlatego nagroda "najlepszy film" jest dla mnie troche bez sensu, to tak jakby byla nagroda "najlepsza gra" a przeciez kazdy woli cos innego czy to strzelanki czy skradanki ;]
No to w takim razie jak dla mnie to "incepcja" przegrywa z "TSN" ;-)

Oswaldd

Każdy ma swoje zdanie i swój gust i to jest właśnie w tym wszystkim najlepsze.