PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528258}
7,0 250 tys. ocen
7,0 10 1 249676
7,6 91 krytyków
The Social Network
powrót do forum filmu The Social Network

MASAKRA...

ocenił(a) film na 7

Ten film nie zasługuje na tyle Złotych Globów... Owszem film jest dobry ale nie aż tak, żeby
wszystko zgarnął

ocenił(a) film na 8
PePe800g

racja . Szczególnie ze są lepsi kandydaci.

użytkownik usunięty
PePe800g

Zgadzam się. Najbardziej nie rozumiem nagrody za scenariusz. Powinna wygrać Incepcja lub 127 godzin. Globy schodzą na psy :/

ocenił(a) film na 7

Dokładnie według mnie Incepcja powinna dostać za scenariusz bo jest orginalny a TSN jest na faktach więc mało twórcze. Najgorsze jest to, że to może się powtórzyć na Oscarach ;(

ocenił(a) film na 7
PePe800g

Jak jeszcze dostanie za film to się chyba powieszę ;D I niech jeszcze Jesse dostanie to wogóle będzie masakra...

ocenił(a) film na 6
PePe800g

Jesse raczej nie dostanie. Rok temu Avatarowi przyznano najważniejszego Globa-Oscara nie. Miejmy nadzieję na powtórkę:D

Scenariusz to chyba właśnie najbardziej zasłużona nagroda w tym przypadku. Sorkin napisał coś oryginalnego, ciekawego, intrygującego, dramatycznego i śmiesznego. Jeżeli chodzi o Oscary to tak, najprawdopodobniej się powtórzy.
Ogólnie czytając komentarze na filmwebie obrzucające błotem "TSN" i ubóstwiające "Incepcję" miałem coraz silniejsze przekonanie, że to właśnie film Finchera zasłużył na zwycięstwo. Ale jak zobaczyłem smutnego Nolana to zrobiło mi się go żal, bo to rzeczywiście jeden z najzdolniejszych twórców Hollywood. Ale jeżeli dalej będzie kręcił z taką fantazją to kiedyś wreszcie go docenią i dostanie Złote Globy, Oscary i wiele innych.

ocenił(a) film na 8

a kto mial zgranac? wsrod filmow nominowanych widzisz lepsze od "social network"? moze po prostu nie bylo lepszych kandydatow a nagrode ktos musial dostac. a jesli zlote globy schodza na psy to co mozna powiedziec o oskarach.....

To jest scenariusz roku, napisany w sposób niepodręcznikowy, nietuzinkowy, zdecydowanie najbardziej zasłużona nagroda.

ocenił(a) film na 10
Galadh

Piąteczka Galadh! I kto się teraz śmieje? My :)

ocenił(a) film na 4
Wojtek_dpo

ranking swiatowy mowi sam za siebie:) wiec smiejemy sie dalej(my krytycy) z tego badziewnego filmu;)

luckygirl23

"My krytycy" - nie pochlebiaj sobie dziewczyno. Koła krytyków, dziennikarze, redakcje takich portali jak filmweb, stopklatka czy imdb.com są zgodne, tak samo jak choćby społeczność na imdb.com - ależ oczywiście świat kończy się na rankingu filmwebu, gdzie Incepcja zajmuje 11. miejsce, a Shutter Island 48.
Nie zabraniam nikomu uważania innego filmu za najlepszy, nie zabraniam sensownej krytyki TSN, ale i doskonale wiem, z czego ta polska nienawiść do filmu wynika.

BTW, dawanie 1/10 też świetnie pokazuje jak bardzo należy się przejmować Twoim zdaniem.

ocenił(a) film na 4
Galadh

my krytycy bylo pisane z ironia gdyz wkurzyl mnie Wojtek schlebiajac sobie;).Chociaz nie ma powodu.

Obejrzyj sobie inne biograficzne filmy i wtedy zrozumiesz dlaczego ten film ma 1 ode mnie;p

ocenił(a) film na 10
luckygirl23

A czym wkurzyłem? My pisałem o sobie i Galadh. Bronimy TSN bo uważamy go za świetny film.

ocenił(a) film na 7
Galadh

hm, skoro odniosłeś się do społeczności imdb - tam Incepcja zajmuje miejsce w pierwszej 10, a social network nie ma nawet w top150 ;p

M0RiARTY

Fakt faktem, ale ogółem top wygląda bardziej solidnie.

ocenił(a) film na 7
Galadh

Ranking na imdb jest lepszy choćby ze względu na docenianie starszych filmów. Na filmwebie takie filmy jak Okno na podwórze, To wspaniałe zycie czy Obywatel Kane maja zaledwie około 10 tys głosów...

PePe800g

I znowu nagrodę dostał nie ten film co powinien, szkoda że zazdrośni koledzy z branży tak bardzo nie doceniają Nolana, i tak Incepcja jest filmem roku, a o Social Network za rok wszyscy zapomną

ocenił(a) film na 4
ObiWanKenobi444

Zgadzam sie z tym, że za rok TSN mało kto bedzie pamiętał, ale kto by sie przejmował, ten film właśnie był robiony pod zdobywanie nagród. Incepcja to świetny film moim zdaniem, ale to czy powinna wygrać chociażby w kategorii "najlepszy dramat", "reżyser" ocenie dopiero po tym jak zobacze "Czarnego łabędzia" :)

Back to School

W sumie racja, ja nie oglądałem jeszcze Czarnego łabędzia, dlatego mogę jeszcze zmienić zdanie ale z tegorocznych filmów to właśnie Incepcja zrobiła na mnie największe wrażenie, więc na razie trzymam za nią kciuki.

Back to School

"był robiony pod zdobywanie nagród"

Nieprawda.

ocenił(a) film na 5
PePe800g

Jak nic powinna być walka między "czarnym łabędziem" a "incepcją" - z prostej przyczyny:
- ten pierwszy pokazuje pięknie przechodzenie przez różne poziomy świadomości, dla niektórych to sci-fi, dla pewnej grupy osób to nie jest coś nadzwyczajnego i wiedzą że występuje taka możliwość. To jest to co niektózy nazywają "szóstym zmysłem" a przynajmniej tego część.

- czarny łabędź, też mega historia pokazująca jak przez złe ideologiczne podejście i działanie wbrew swojej woli potrafi przysporzyć paranoi i jak potrafi zniekształcić świat. Jak złość, nienawiść, gniew w połączeniu z obawą potrafią zepsuć życie i jakimi negatywnymi cechami potrafuią być kiedy nie są kontrolowane

te dwa filmy dają do myślenia, otwierają umysł, pozwalają popatrzyć na świat z szerszej perspektywy - zastanowić się nad sobą.
(sorry ale fightera nie oglądałem, więc nie wiem jak to z nim, a 127 godzin nie przypadł mi jakoś do gustu - już widziałem "podobnych" ze 2 sztuki)

A w "social network" - co w tym filmie jest? Sens tego filmu rozbija się o pokazaniu "typowego usa". Gdzie wszystko załatwia się pieniądzem, ten film wam pokazuje że macie myśleć o pieniądzach jako o czymś dobrym - bo sie zukerberg dorobił na "pomyśle". A ten film dokładnie pokazuje jak pieniądze zepsuły przyjaźń, pokazują jaki zukerberg zrobił się pazerny, nie szczery, skąpy i taki jest teraz, co widać po regulaminie FB - on "kupuje" wasze dane za friko.

ocenił(a) film na 9
PePe800g

Pomijając już fakt, że pewnie wiekszość uzytkowników połowy filmów nominowanych nie widziała, to co takiego przemawia za wyższościa innych filmów? Tylko Twoja ocena czy jakieś rzeczowe argumenty?

ocenił(a) film na 7
PePe800g

Widziałem Social Network i Incepcję, to mi wystarczy, żeby ocenić, który bardziej zasługiwał. Co do innych, jak obejrzę to się ustosunkuję...

PePe800g

zgadzam sie z wami, film dobry, ale nie oscarowy. Miejmy nadzieje, ze incepcja odbije na oscarach. Ogolnie ostatnio ciezko jest z naporawde solidnymi filmami, porownajcie sobie nagrodzone filmy sprzed chocby 10, 15 lat, poziom spada..

ocenił(a) film na 7
Dynekk

Również przyłaczam sie do ogólnego oburzenia, gdyż uważam że Incepcja I Black Swan powinny zgarnąć wszystkie znaczące globy. Najgorsze w tym wszystkim jest jednak to że możemy być już całkiem pewni jaki film dostanie najwiecej nagród na galii Oscarowej -_-

użytkownik usunięty
PePe800g

Wszystko przez to, że opowiada o elicie żydowskiej która jest ukazana jako genialna w tym filmie..... PROSTY SPOSÓB NA OSKARA: pokaż Żyda jako bohatera, pokaż, że Żyd cierpi ale zatriumfuje pod koniec ... pamiętaj: jury też Żydzi

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 9
PePe800g

Uważam, że film fajny - naprawdę. Przyjemnie się ogląda i jest jeden z lepszych filmów tego roku. Jednak czy zasługuje na Globa ? Nie wiem. Nie umiem ocenic. Jednak, mimo wszystko bardzo mi się podobał. ;)

ocenił(a) film na 7
PePe800g

Cóż, za to na pewno nie zasługuje na nagrodę za najlepszą muzykę, a jednak ją dostał -_-

PePe800g

dokładnie! uważam, że o wiele bardziej na nagordę zasługuje Czarny Łabędź - arcydzieło

ocenił(a) film na 3
PePe800g

Najlepszy film to Czarny łabędź, najlepszy reżyser - Nolan, najlepsza muzyka - Elfman
wszystko na opak

Najlepiej przyznane globy to te dla Pacino (no oooczywiście!), Buscemi'ego, Portman, Firth, no i Zakazane Imperium.

ocenił(a) film na 8
NY_Crazy_Milton

Wg mnie scenariusz do tego filmu napisało życie...
Film mi sie podobał, to jak potraktował swojego 'jedynego przyjaciela' było troszkę okrutne. No i sam fakt dosjcia do takiej kariery, w tak krótkim czasie, w tak młodym wieku.
8/10