PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528258}
7,0 250 tys. ocen
7,0 10 1 249597
7,6 91 krytyków
The Social Network
powrót do forum filmu The Social Network

... ale w sumie to wszystko przecież jest o młodziakach, którzy dostali nagle świat do rąk i gdzie tu w sumie szukać jakiejś głębszej głębi?
Nieźle pokazano w "Social" jak internet stworzył możliwość zrobienia fortuny, na którą nie było szans wcześniej, coś prawie jak opowieść z początków kapitalizmu (ja nie mam nic, ty nie masz nic, to zbudujemy fabrykę), z czasów tworzenia potęg naftowych, pierwszych koncernów samochodowych. Nawet pokazany w "Social" Bill Gates musiał przejść nieporównanie dłuższą drogę a przy okazji stworzył jeden z fundamentów, które dały możliwość sukcesu Zuckerberga. I ten sukces jest tym piękniejszy, że podobni mu ludzie zwykle właściwie nie tworzą dla pieniędzy (kasa to jakby dodatek, będący dowodem sukcesu), ale opanowani pasją i jakimś zmysłem, który im każe wierzyć i pozwala bardziej nawet przeczuwać, niż widzieć cel niewidoczny dla innych.
Ciekaw jest to, że takie samorodki rodzą się głównie w Stanach - widać prawdziwy kapitalizm tam jeszcze całkiem nie zdechł, póki takie kariery są jeszcze możliwe

ocenił(a) film na 3
fracek506

Szczerze? Wolałabym historię Gatesa obejrzeć :) Też "pożyczył" sobie parę patentów Apple'a i na tym stworzył Windowsa. Albo zobaczyć historię założycieli Google'a.
Wszyscy trzej ww dla mnie stanowią większą wartość z osobna niż pan Zuckerberg.

Co do filmu, mnie nie porwał. Można zobaczyć, ale sam fakt otrzymania tylu nominacji to dla mnie czysty marketing.

Co do ostatniego zdania. Gates 'zakosił" parę patentów Apple'a. Jobs sam nie stworzył pierwszych maszyn swojej firmy, tylko Wozniak. Jobs je umiejętnie sprzedał.
Gates zresztą też rozwinął pomysły Apple i sprzedał dalej. Zuckerberg? Olał inny projekt, aby skupić się na własnym i potem dobrze go 'sprzedał'.
Nie wiem tylko jak z założycielami Google'a było.. Czytałam daaawno temu, ale tak naprawdę to oni się głównie w sieci liczą (wyszukiwarka, Google Chrome, Google +, Android, itp). W Stanach po prostu docenia się kreatywność i innowacyjność.. Nie to co u nas.. A szkoda. Można jeszcze dodać szkolnictwo wyższe i zarobki.. Masz odpowiedź na pytanie swoje :P

ocenił(a) film na 7
Furiatka_

jak jesteś taka "mądra" to wyrezyseruj sama film i zobaczymy jak to wyjdzie

ocenił(a) film na 10
uhio123

Tu nie chodzi o wymądrzanie się na temat jak ten film został zrobiony tylko o chęć obejrzenia podobnego z innymi gł. bohaterami.