Może to sie wyda głupie ale chciałabym się dowiedzieć czy istnieje jakaś książka o tym właśnie temacie??
Z góry dziękuje!!
Wiele jest książek o tragedii Titanica na przykład :
- A Night To Remember - Walter Lord
(tylko polskiej wersji chyba nie ma, ale nie jestem pewna na 100%)
- Raise The Titanic - Clive Cussler
(ale to było dziwne i mi się nie podobało)
- Niezatapialny - Butler Daniel Allen
i więcej jest książek o tym Temacie... wystarczy poszukać...
Mam pytanie: czy są jakieś książki na podstawie filmu - chodzi mi o to czy ktoś wie czy wyszły takie w księgarniach - bo bym moze znalazła w antykwariacie..
Na podstawie filmu ? Hmm.. moze "Milosc silniejsza niz smierc".
z historycznych polecam : "Niezatapialny" i "Dziewicza Podroz".
Aha. To tym tytułom się przyjrzę. A co do "Miłość silniejsza niż śmierć" - film taki oglądałam kiedyś to nie wiem. Mnie chodziło o książkę na podstawie "Titanica" z 1997. Mogłyby być nawet typu "make of"
Istnieje książka "Titanic Jamesa Camerona" w polskiej wersji, ja zakupiłam wersję amerykańską. Jest tam wiele zdjęć i ciekawostek dotyczących filmu ;) Poszukaj na Allegro bądź eBay'u bo to dość stare wydanie.
:The Wreck of the Titan" - nie wiem, czy istnieje polska wersja i nie wiem, czy w ogole można dostać oryginał.
Wydana kilkanaście lat przed katastrofą, dlatego ciekawsza :)
Warto przeczytac ksiazke Danielle Steel "Milosc silniejsza niz smierc", ale uprzedzam, ze ksiazka nie opisuje caly czas sytuacji dziejacej sie na statku. Jest to raczej ksiazka, ktora mowi o tym jak wrocic do normalnosci, jak zyc bez swojej milosci, rodzicow... Naprawde polecam, przepiekna. Niektore momenty sa tak piekielnie wzryszajace, ze placze gorzej niz na tym filmie, choc historia w ksiazce jest nieco inna! :)
A tak w ogóle, to można jakieś książki o tematyce 'Titanica' znaleźć w bibliotekach? Kupować, to chyba niezabardzo chcę... (chociaż może...), więc wolałabym wypożyczyć.
Ja na twoim miejscu po prostu zapytalabym sie goscia pracujacego w bibliotece, czy mozna znalezc taka ksiazke. Mysle, ze na pewno by sie cos znalazlo!