PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=187}
7,3 789 tys. ocen
7,3 10 1 789236
7,3 93 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Może to sie wyda głupie ale chciałabym się dowiedzieć czy istnieje jakaś książka o tym właśnie temacie??
Z góry dziękuje!!

martsia1

Wiele jest książek o tragedii Titanica na przykład :

- A Night To Remember - Walter Lord
(tylko polskiej wersji chyba nie ma, ale nie jestem pewna na 100%)

- Raise The Titanic - Clive Cussler
(ale to było dziwne i mi się nie podobało)

- Niezatapialny - Butler Daniel Allen

i więcej jest książek o tym Temacie... wystarczy poszukać...

martsia1

Mam pytanie: czy są jakieś książki na podstawie filmu - chodzi mi o to czy ktoś wie czy wyszły takie w księgarniach - bo bym moze znalazła w antykwariacie..

użytkownik usunięty
EM_DE_KE_AS

Na podstawie filmu ? Hmm.. moze "Milosc silniejsza niz smierc".

z historycznych polecam : "Niezatapialny" i "Dziewicza Podroz".

Aha. To tym tytułom się przyjrzę. A co do "Miłość silniejsza niż śmierć" - film taki oglądałam kiedyś to nie wiem. Mnie chodziło o książkę na podstawie "Titanica" z 1997. Mogłyby być nawet typu "make of"

EM_DE_KE_AS

Istnieje książka "Titanic Jamesa Camerona" w polskiej wersji, ja zakupiłam wersję amerykańską. Jest tam wiele zdjęć i ciekawostek dotyczących filmu ;) Poszukaj na Allegro bądź eBay'u bo to dość stare wydanie.

martsia1

:The Wreck of the Titan" - nie wiem, czy istnieje polska wersja i nie wiem, czy w ogole można dostać oryginał.
Wydana kilkanaście lat przed katastrofą, dlatego ciekawsza :)

martsia1

Przeczytałam "Niezatapialnego" Butlera polecam wszystkim

ocenił(a) film na 10
martsia1

Warto przeczytac ksiazke Danielle Steel "Milosc silniejsza niz smierc", ale uprzedzam, ze ksiazka nie opisuje caly czas sytuacji dziejacej sie na statku. Jest to raczej ksiazka, ktora mowi o tym jak wrocic do normalnosci, jak zyc bez swojej milosci, rodzicow... Naprawde polecam, przepiekna. Niektore momenty sa tak piekielnie wzryszajace, ze placze gorzej niz na tym filmie, choc historia w ksiazce jest nieco inna! :)

ocenił(a) film na 10
mela1993_5

A tak w ogóle, to można jakieś książki o tematyce 'Titanica' znaleźć w bibliotekach? Kupować, to chyba niezabardzo chcę... (chociaż może...), więc wolałabym wypożyczyć.

ocenił(a) film na 10
martsia1

Ja na twoim miejscu po prostu zapytalabym sie goscia pracujacego w bibliotece, czy mozna znalezc taka ksiazke. Mysle, ze na pewno by sie cos znalazlo!

ocenił(a) film na 10
mela1993_5

No dobra, spróbuję ;)