7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790205
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Mam taką prośbę czy moglibyście mi wymienić jakieś książki o prawdziwym Titanicu (czyli nie o filmie) bo jeszcze żadnej nie czytałam a bym sobie poczytała. Jakieś tam tytuły słyszałam tylko jak szukam to wszędzie są albo niedostępne albo ich nie ma moglibyście mi wskazać jakąś książke i najlepiej od razu powiedzieć gdzie można kupić? Byłabym bardzo wdzięczna

ocenił(a) film na 10
Camille_4

Znalazłam coś tutaj: http://www.sklep.gildia.pl/literatura/33861-will-osborne-mary-pope-osborne-magic zny-domek-na-drzewie-titanic-poradnik-badacza
Nie jest droga, a do tego akurat dostępna :)

Julia_20

dziękuje bardzo, bardzo, bardzo :)
zamówiłam :)

ocenił(a) film na 10
Camille_4

Nie ma za co :P I jakbyś już dostała i przeczytała, mogłabyś coś napisać tu o niej? czy ciekawa itp. Bo może akurat też się skuszę i kupię :P

Julia_20

ok oczywiście :)

Camille_4

Obecnie z książkami może być problem, ale sporo wiadomości i ciekawych artykułów jest na cytowanej przeze mnie http://www.encyclopedia-titanica.org/

LadyEire

Tak tylko że ja nie umiem zbyt dobrze angielskiego więc sama rozumiesz już jakby było coś po niemiecku to prędzej no ale preferuje polski. Gdybym umiała dobrze angielski to bym znalazła sobie odpowiednią książke bo mój tata pracuje i tymczasowo mieszka w ameryce a tam podobno łatwo da się kupić książke na ten temat no i po angielsku oczywiście i tu jest problem.

Camille_4

A wgl to nie rozuiem jednej rzeczy dlaczego kilka lat temu były różne rzeczy z tym tematem związane w tym specjalne wydanie filmu(to gdzie były wycięte sceny komentarze Winslet i DiCaprio i Camerona itp) i różne książki i na temat prawdziwego Titanica i taka o filmie a teraz nagle wszystko wywiało i tylko można zobaczyć na necie że było kiedyśtam?

Camille_4

Normalnie, film nakręcił koniunkturę. Na niszowe tematy zawsze trudno znaleźć literaturę. A E-T pisana jest w miarę prostym i poprawnym językiem-IMHO na takich tekstach dobrze jest szlifować swoje umiejętności.

LadyEire

Mam już tą książkę do której strony linka podała mi Julia_20 podoba mi się ale jest to taka książka dla dzieci więc nie mogli by nawet zbyt wiele faktów uwzględniać bo byłyby dla dzieci zbyt makabryczne są tam zdjęcia ilustracje i wszystko jest pisane dużym drukiem nie ma zbyt wielu informacji no ale dowiedziałam się paru nowych i jest ok. Jakby ktoś jeszcze mógł mi coś polecić to byłabym wdzięczna :)