7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790176
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Zapoznałam się z nazwiskami wszystkich oficerów Titanica i starałam się zlokalizować w filmie ale w filmie widzę tylko pierwszego, drugiego i piątego możecie mi powiedzieć gdzie reszta? o ile wgl są w tym filmie ale chyba są bo są na liście że niby jakiś aktor ich tam grał tylko ja nie widziałam niestety chociaż się przyglądałam ani przez sekunde nie widziałam

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Mooody`ego (6) widzisz jak odbiera "telefon" z informacją o zbliżającej się górze lodowej. Pitman lub Boxhall (3/4) prawdopodobnie to ten oficer co krzyczy na łodzi ratunkowej " Bloody pull faster and pull" . Nie jestem pewna dokładnie który to. a Chief officer to ten który wpuszcza Cala z dziewczynką na łodź ratunkową/ który krzyczy do 1 oficera "Nie Will, nie" kiedy ten strzela sobie w łeb i ten od którego Rose bierze gwizdek

Venea

No to dzięki :) choć widzę że 3 i 4 słabo a raczej oboje występowali oboje są na tej liście obsady filmu ale dzięki :)

radosc_slonca

Veneo wydaje mi się że znasz się na Titanicu dobrze no nie? Ja właśnie próbuje się zapoznać z jakimiś biografiami ludzi związanych niestety wszystko po angielsku :( możecie mi powiedzieć czy "mate" a "officer" to to samo? bo niestety jak się okazuje że gość to był na przemian raz taki raz taki to chyba "mate" to nie będzie pomocnik. z góry dzięki za odp (postanowiłam sobie że się zapoznam z tym co zaplanowałam choćby było po chińsku)

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Mate ogólnie mówiono do ludzi z załogi (niższych rangą, do wyższych raczej nieoficjalnie). Pomocnik, marynarz. Ale nie jestem specem w tym temacie może ktoś wie więcej.

Oficer to już rola. Ale ich łatwo było poznać, po ubiorze i oznaczeniach. Tak więc każdy wiedział do kogo mówi.. mimo iż mógł w ogóle nie znać nazwisk

Kiedyś myślałam by przetłumaczyć to co jest na internecie. Ale treści jest za dużo a czasu za mało. Powodzenia w czytaniu biografii, dla mnie to fascynujące zajęcie. Wielu z tych ludzi wiodło bardzo ciekawe i barwne życie.

Venea

No ja teraz próbuje z biografiami załogi miałam zacząć od głównego oficera ale zaczynam od pierwszego bo jak patrze po necie to jest więcej informacji choć i tak nie tyle co bym chciała bo w wielu miejscach piszę to samo jakbyś miała coś ciekawego Veneo to bardzo prosze podaj mi linka ok? :)

radosc_slonca

ostatnio sięgnęłam do kwestii Titanica do spraw szkolnych i od razu się zainteresowałam dodatkowo :p tak że jakby ktoś miał jakieś ciekawostki najlepiej mało znane bo znane to sobie chyba jakoś znajdę to bym prosiła o linka jakieśkolwiek źródła o Titanicu i wszystkim co związane

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Najwięcej ciekawostek znalazłam na forach titanicowych (encyclopedia-titanica, titanic-titanic i titanic historical society) to są strony w których wiadomości są na 95% pewne. Jest jeszcze ciekawa http://www.titanic-lore.info/Officers-Bridge.htm. Polecam przyjrzeć sie wpierw jednemu oficerowi. Tak jak ty zaczynasz od pierwszego, przeczytać 2 biografie a potem przeszukać fora pod kątem ciekawostek..czasami znajduje sie perełki.

Jak dojdziesz do drugiego to polecam przeczytać jego książkę

Venea

a jakie masz fora na myśli? te od ET ? tam już trochę patrzyłam czy jeszcze jakieś inne masz na myśli?

radosc_slonca

A wgl to dzięki :)

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

http://www.titanic-titanic.com/forum/index.php
http://www.titanichistoricalsociety.net/forum/

ocenił(a) film na 8
Venea

mały tip. ad ET. używaj wyszukiwarki(search), wpisując nazwisko osoby wyświetli wszystkie posty z tym nazwiskiem.. jest to o wiele lepsze niż czytanie wszystkiego od a do zet ( jeśli nie ma sie na to aż tyle czasu)

Venea

dzięki :) akurat mam sporo czasu bo chora jestem niestety :( ale przynajmniej mam sporo czasu może nawet do końca tyg :) i jakbyś się dowiedziała czegoś szczególnie godnego uwagi to mogłabyś mi tu napisać prosiłabym :P
a od kiedy się tym interesujesz?

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

niecałe 2 lata, więc jestem dość świeża w tej tematyce. Co do ciekawostek.. nie będę ci psuła zabawy ;) Tym bardziej, że zaczynasz od oficerów których życie do nudnych i łatwych nie należało. Jak na razie bardziej interesuje się 5 oficerem, więc jak do niego dojdziesz to ci parę anegdotek napisze. Przy Lightollerze będziesz miała trochę śmiechów, bo to dowcipniś był.( miłego czytania o tym w jaki sposób obudził całe miasto :P)

Venea

niestety ja narazie trafiałam na takie biografie gdzie są ogólne fakty i trochę takich że tak powiem komentarzy do tego ale bez takich szczegółów mam nadzieje że znajdę też coś z ciekawymi szczegółami:P Powiedz o co chodzi z obudzeniem całego miasta? :P

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Podczas wojny o południową Afrykę (wojny burskie). Lightoller pracował jako marynarz na Medic`u. Statek miał akurat przerwę w Sydney. Więc pan rzekomy razem z kolegami stwierdził, że zrobią dowcip. Wkradli się do jednego z fortów w porcie (ponoć dziś wygląda tak http://www.talktidy.com/xoops/html/uploads/photos/9.jpg ) Wywiesili na nim flagę walczących przeciw Anglii i odpalili salwę z działa. Pobudzili większość miasta , ludzie oczywiście byli przerażeni. I niestety dowcipnisi złapano.. Na szczęście przełożony Lightollera śmiał się z dowcipu i go nie wyrzucił.

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Podczas wojny o południową Afrykę (wojny burskie). Lightoller pracował jako marynarz na Medic`u. Statek miał akurat przerwę w Sydney. Więc pan rzekomy razem z kolegami stwierdził, że zrobią dowcip. Wkradli się do jednego z fortów w porcie (ponoć dziś wygląda tak http://www.talktidy.com/xoops/html/uploads/photos/9.jpg ) Wywiesili na nim flagę walczących przeciw Anglii i odpalili salwę z działa. Pobudzili większość miasta , ludzie oczywiście byli przerażeni. I niestety dowcipnisi złapano.. Na szczęście przełożony Lightollera śmiał się z dowcipu i go nie wyrzucił.

ocenił(a) film na 8
Venea

wyslało podwójnie ;)

Venea

haha nieźle :P biedni ludzie :P
ja gdzieś przeczytałam wczoraj że on miał kilka sytuacji z których ledwie uszedł z życiem np był poważnie chory na malarie.... no i rejs na Titanicu raczej też się w to wlicza

A podczas tej sytuacji którą opisałaś był tam jeszcze ktoś kto służył na Titanicu? bo coś kojarze z Medicem tylko już mi się pomieszało wszystko bo przez ostatnie 3 dni jak mam anginę to tylko o Titanicu czytałam :P

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Malaria w tamtych czasach była dość normalnym zjawiskiem tym bardziej wśród ludzi którzy zwiedzali świat jako marynarze. Malaria jest np. jednym z powodów przedwczesnej śmierci jednego z oficerów Titanica.
Nawet w Polsce były fale malarii..które ustały po wprowadzeniu szczepień po II wojnie.

Na Medicu służyło o ile kojarzę 3 titanicowych oficerów ale w różnych czasach. Choć dwóch z nich chyba razem. (Lightoller i Murdoch) ale nie w czasie tego dowcipu..(choć moge sie mylić)

Venea

Na takiej stronce pisze że Murdoch służył na Medicu 1899 - 1901
A ten trzeci to który?

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

mhm, czyli byli na nim razem

a tym trzecim był Lowe

Venea

A kiedy miał miejsce ten dowcip? :P

A i który oficer Titanica zmarł na malarie?

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

wojna o której była mowa była między 1899-1902 więc w tym czasie,

a malaria była jedną z przyczyn śmierci piątego oficera

radosc_slonca

Radość, skoro tak się Titanikiem interesujesz zrobiłam osobny temat z linkami i opiniami. Niestety mało ich w języku polskim.
http://www.filmweb.pl/topic/1372074/Titanic-+gdzie+szuka%C4%87+informacji.html

ocenił(a) film na 8
Venea

choć z tego co przeglądam było ich na tym Medicu więcej ale w rożnych czasach

Venea

Któryś jeszcze z oficerów?

radosc_slonca

A ja się zastanawiam czy starsi oficerowie normalnie gadali jak z kolegami z tymi młodszymi czy traktowali jak podwładnych po (no bo w sumie nimi byli)? niestety o tym nie ma informacji żadnych

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

Większość oficerów się wcześniej znała więc nieformalnie czasami mogli używać imion czy przezwisk, pójść na piwo w porcie czy też zapalić papierosa po za czasem pracy. Ale wydaje mi się, że w większości podczas wart i pracy było to bardzo formalne i profesjonalne zachowanie. Choć na pewno znalazły się odchyły od normy. Ludzie przecież na nich patrzyli, a renoma i nienaganne zachowanie były bardzo cenione. A kiedy ludzie ich nie widzieli to tylko oni wiedza jak się zachowywali. Nie znamy ich charakteru i ich życia tak dokładnie. Ale jest mała anegdotka jakoby Lightoller ( znów:P) podczas nocnej warty na jednym z jego statków, który miał bardzo śliską posadzkę przyspieszał sobie drogę ślizgając sie po niej jak po lodzie...czyli wiadomo jak nie ma ludzi to można sobie na żarty pozwolić

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

jak na razie znalazłam jeszcze Wilde`a który na Medicu był ok 1908 roku. czy;i stateczek całkiem znajomy dla większości oficerów Titanica

Venea

hehe pewnie ciągle coś takiego robił tylko nie o wszystkim wiadomo :P
nie wiem jak ty ale wydaje mi się że w filmie zbyt surowo go przedstawili może w chwili katastrofy mógł się zachowywać inaczej ale i tak. np filmowy Murdoch wprawdzie na końcu (niecelowo) zastrzelił pasażera (i podobno o to były potem jakies zamieszanie?) no ale ogólnie sprawiał wrażenie jakby był jakiś łagodniejszy a Lightoller właśnie chyba jest zbyt surowo przedstawiony w A night to remember było to inaczej zrobione nie wiem czy tylko ja tak uważam?

ocenił(a) film na 8
radosc_slonca

nie, nie tylko ty jedna tak uważasz. Film z 97 potraktował tę postać bardzo surowo. Ale a night to remember idealne też nie było. (choć jest najbliższe prawdy) Dodano mu parę kwestii których nie wypowiedział i zadań których nie zrobił.. ale to już podchodzi pod czepianie

Venea

a co masz na myśli konkretnie?

radosc_slonca

hej a jeśli chodzi o prawdziwego Titanica wiecie może czemu obniżyli stanowisko Murdocha i Lightollera i dali Wilde'a jako Chiefa? bo skoro oni byli dobrzy (a pisze tak wszędzie o nich szczególnie o Murdochu) to mogli im zostawić te stanowiska to chyba troche chamskie było co zrobili. wiecie dokładnie czemu Venea?LadyEire?