7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790145
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Zastanawiam sie nad jednym

użytkownik usunięty

Jeżeli widzieli gore lodową to czemu sie nie zatrzymali i nie powieadomili pomoc o przeszkodzie tylko ryzykowali...aaaa...własnie najbardziej mnie wkurzyło to gdy były łodzie ratunkowe to tylko dla "1 klasy" bo jak zauważyliście 3 klasa wtedy tak się nie liczyła ;/ bo ci najbogatsi byli najważniejsi a biedni nie....

ocenił(a) film na 9

Aleeee dowaliłaś na maksa z tym dlaczego się nie zatrzymali OMG!:D

ocenił(a) film na 9

oglądałam dzisiaj na youtube wywiad z jednym mężczyzną który ocalał katastrofę, właśnie mówił o tym ,że szalupy były tylko dla 1 klasy, 3 nie mogła przecież wchodzić na ich pokład.. a w filmie nawet jak już byli na "carpathi" to ludzi odpowiednio posegregowali

Bo zatrzymanie Titanica, który gnał na pełnej wiksie, trwałoby godzinę.

ocenił(a) film na 10

bo takiego statku nie zatrzymaliby ot tak w kilka minut ..
kapitan dal dupy, bo olal ostrzezenia o gorach lodowych ...

Wikipedia, np.:
,,Tej niedzieli o 13:45 statek SS America przesłał Titanicowi depeszę, z której wynikało, że największy parowiec świata mknie prosto ku polu lodowemu. Z nieznanych przyczyn ta wiadomość nigdy nie trafiła na mostek kapitański."
,,Góra lodowa została stosunkowo późno dostrzeżona, ponieważ oprócz braku lornetki w bocianim gnieździe dołączyły się 3 inne czynniki — góra niedawno się przewróciła i była pokryta warstwą soli, która rozpraszała padające światło gwiazd ("góra lodowa niebieska", przy której brak jest silnego odblasku lodu); noc była bezwietrzna i nie utworzyła się przy górze spieniona fala przyboju; nie zostali wystawieni obserwatorzy na pokładzie (przy żegludze przez pola lodowe można wystawić takich obserwatorów z poleceniem obserwacji gwiazd tuż nad horyzontem na wprost dziobu statku — góra lodowa je przysłania)."
,,Od zauważenia góry lodowej do momentu kolizji minęło około 37 sekund".
A zresztą każdy może sobie sam doczytać, jak go interesuje temat, Wikipedia na pewno go nie wyczerpuje : )

Co do segregacji - cóż, takie życie. Poza tym szalup było i tak za mało, więc musieli jakoś ,,posegregować" ludzi, ale wiadomo że ŻADEN podział nie byłby dobry... Żeby w pełni zrozumieć stosunek do poszczególnych klas społecznych, trzeba pamiętać też kiedy i gdzie działa się akcja.

Za pozno dostrzegli górę lodową , jak by się zatrzymali to by czołowo w nią przywalili, a tak to mysieli że jeszcze zdążą ją ominąć xd

ocenił(a) film na 10
Robaczek_12

co bylo zle bo mogli plynac na wprost i by nie zatoneli... a tak to lipa ;d

A ja myślę że lepiej było by przywalić w tą górę czołowo, przy "całej wstecz". Najwyżej by się na niej zatrzymali. A tak rozpruli sobie bok po całej długości.

ocenił(a) film na 10
shimeck79

dokladnie.
chociaz normalna reakcja byla proba ominiecia ..

olka19_19

właśnie. nie mogli płynąć na wprost jedynie zwalniając, nawet jak nie mieli pewności, że się uda. musieli próbować ominąć...
a co do wątpliwości autorki tematu - no przecież tak gigantycznego statku nie zatrzymuje się jak samochodu. był rozpędzony i zwolnienie oraz skręcenie zajęło sporo czasu

ocenił(a) film na 10

Na temat ilości szalup można tyle powiedzieć, iż w tamtych czasach Titanic największy parowiec był przepisowo dostosowany do tych mniejszych, a co z a tym szło, mianowicie wszystko, więc cóż się dziwić. Jednak jeszcze ważnym aspektem tego było, to że miano "niezatapialny" miało gwarantować, lub dawać poczucie bezpieczeństwa, no bo co może się stać na takim ogromnym statku, po co w ogóle jakieś szalupy. Nikt nie przewidywał, iż dziewiczy rejs będzie ostatnim. Wszyscy byli nastawieni na wielki sukces.
Co do reakcji na lodowiec, to podobno zwlekano z tym ze względu na odszkodowanie, jednak ja jestem innego zdania, nie sądzę, by był to powód, no ale cóż, jak dokładnie było tego nikt nam nie powie, możemy jedynie wysuwać wnioski na podstawie informacji, jakie dało się w ciągu tych lat nazbierać.

ocenił(a) film na 10

Mogli jeszcze z drewna które się znajdowało na pokładzie budować sobie tratwy mieli trochę czasu na to ,by sie wzieli do roboty a nie czekali na miejsce w szalupie pewnie by sie wiecej uratowało :]

ocenił(a) film na 10
wojce

Też o tym myślałam, no bo w końcu, drzwi, szafy zawsze można było się czegoś podczepić, no ale jak widać wszechogarniająca panika na to nie pozwoliła, jak zauważyliśmy w filmie, jednak możliwym że w rzeczywistości było inaczej :)

ocenił(a) film na 8

łodzie tylko dla 1 klasy? to wytłumacz w jaki sposób wielu z 3 klasy przeżyło? albo jak wytłumaczysz obecność na jednej z szalup 12 osób z załogi ( chyba) i 2 osób z 1 klasy? Albo jak wytłumaczysz słowa jednego z oficerów o nie wybieraniu według klas i działania niektórych osób, prowadzących ludzi z 3 klasy na pokład szalupowy. Do łodzi mógł sie dostać każdy kto był wtedy na pokładzie (uwzględniając zasadę kobiety i dzieci pierwsze)

Zatrzymanie takiego statku przy takiej prędkości wymaga długiej drogi hamowania- tak jakby zatrzymać w jednej chwili autobus pędzący 100 -120 km na godzinę bez uszczerbku na życiu pasażerów- nie da sie. (nie byłoby szans zatrzymać sie przed górą, prędzej by wylądowali na niej)