7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790176
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

ten film jest wspanialy . Zawsze mam ochote go ogladac i zawsze płacze jak bóbr ,jest wzrszający i cieply pzd

fmarli

Popieram

ale

Dziwne, ten film ma wielu zagorzałych fanów, ale i również wielu przeciwników i krytyków, jestem bardzo ciekaw co jednych odróżnia od drugich. Wydawać by się mogło że chodzi tu o ludzi czujących dla których ta historia ma jakieś emocjonalne odbicie, natomiast Ci drudzy są... hmm właśnie i tu pojawia się pytanie, jacy ? ......

ocenił(a) film na 5
mmarcin10

Sądze że dużą rolę odgrywa tu skala wrażliwości odbiorcy. Z doświadczenia wiem że Titanic trafia do młodych odbiorców, którzy wzruszają się np. na "Modzie na Sukces". A więc do odbiorcy nieco mniej ambitnego. Oczywiście nie jest to reguła, ale takie przypadki to większość. Inny problem to ów wątek miłosny w filmie. Jest sztuczny i nieszczery. Nie rusza ani na chwilę. Podobny błąd zrobił Bay w "Pearl Harbor". Lubię filmy melodramatyczne. Takie z wyższej półki jak np. "Ostrożnie, pożądanie" Anga Lee. Obraz mocniejszy i prawdziwszy. Tylko że nie trafi do 15 czy 16-letniej dziewczynki. Lepszy też jest "Angielski Pacjent". Po prostu nie każdego taka historia rusza. I twierdzę kolejny raz że to tło opowieści przyciągnęło widownie przed ekrany. Legendarny Titanic....

ocenił(a) film na 10
robert_28

No z pewnością masz wiele racji< że już sam tytuł przyciągnął widza. Ale nie tylko.........Sam sposób pokazania Titanica, jego wnętrza jest niesamowity. Widziałam zdjęcia prawdziwego Titanica i to z jaką dokładnością jest to pokazane: każdy element, każdy dywan, zastawa,,,,,nawet barierka przy schodach wygląda jakby wzięta żywcem z prawdziwego statku.
Powiem Ci jedno - masz takie zdanie ponieważ o filmie pisały czasopisma typu :Bravo:
Ale.......nawet najlepsza oprawa bez aktorstwa nie ma znaczenia. Moim zdaniem wielką zasługę w sukcesie filmu mieli Kate W. I Leonardo.
Ilu ludzi zastanawiało się czy to, realne, czy to możliwe, żeby taka para istniała? Dziś z gazet typu "Życie na gorąco" śmieję się, ale one nawet robiły przypuszczenia, że taka para istniała!!!!!!!!!!!!!
A filmy , o których wspominasz też są świetne....tylko inne, bo mają bardziej dojrzałe postacie.
Nie zapominaj, że Titanic raczej był kierowany do młodszego widza, ale czy to źle???

ocenił(a) film na 5
agnieszka_26

Titanic jest fantastycznie odwzorowany. Tutaj producenci mają bodaj największy plus. Nie śmiem tego nawet w części kwestionować. Do młodego widza? Oczywiście że to nic złego. Martwi mnie to, że taki ów młody widz nadużywa w znacznym stopniu terminu "arcydzieło". Podobnie to się ma z "Efektem Motyla", który swoją drogą jest gniotem. Może "Titanic" to rzeczywiście świetny film, chociaż ciężko mi się do niego przekonać. Obejrzałem go 3 raz i znów nieco stracił... Pozdrawiam.

agnieszka_26

>Nie zapominaj, że Titanic raczej był kierowany do młodszego widza, ale czy to źle???<
Nie, to wcale nie jest źle.

fmarli

Ale nazwanie tego filmu arcydziełem to nadużycie.

ocenił(a) film na 5
tomwaits

W końcu ktoś się zgadza...Są już osoby, które High School Musical nazywają arcydziełem (o zgrozo). Na Filmweb problem jest taki że sporo użytkowników rozdaje 10 na prawo i lewo. Stąd np. taki gniot jak "Troja" ma również zawyżoną ocene. Titanic także ma za wysoką ocene. Na IMD np. ma już tylko 7,1. To i tak ciut za wysoko. Optymalna to od 4 do max 6.

ocenił(a) film na 10
robert_28

o gustach się nie dyskutuje*************