7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790205
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

wpadka (??)

ocenił(a) film na 8

Dręczą mnie dwie rzeczy jeśli chodzi o Titanika. I zastanawiam się czy mi się to poprostu wydaje, czy może są to niedociagnięcia scenariusza.

Po pierwsze:
zaraz przed zasiądnięciem do stołu (chodzi mi o ten posiłek z Jack'iem> dorosła Rose mówi coś takiego: uznali go za swojego; dziedzica kolejarskiej fortuny. A przecież pózniej matka Rose wspomina, że Jack podróżuje 3klasą; trochę to dziwne jak na bogacza i dziwne, że nikt nie zareagował na to.

Po drugie:

Sytuacja w której jack i Rose uciekają na górę z tonącego statku. W pewnym momencie trafiają na zakratowane przejście i jak wiadomo jeden ze stewardów stara się ich otworzyć, ale nie może znaleźć klucza; no i w końcu je upuszcza. Gdy Jack je znajduje Rose nagle wie, który klucz otwiera kratę; więc to trochę dziwne, że widząc zdenerwowanego stewarda nie powiedziała mu który klucz otwiera kratę....

Co o tym myslicie

Tarantinka19

Jakis czas temu widzialem caly program o wpadkach filmowych. Titanic bije rekordy.... Jest tam masa bledow ale moim ulubionym jest:

Gdy leonardo mowi do "kogos tam" ze jak byl maly to z "kims tam" lowil ryby na "jakimś" jeziorem. Co sie okazuje to jezioro jest sztuczne i zostalo zalane 9 lat po zatonieciu titanica..... szkoda ze jeszcze leo nie mial tam telefonu komorkowego to bylby wypas:)

ocenił(a) film na 8
przysiu85

hehe dobre dobre....coś tam o tym słyszałam. Zna ktoś jeszcze jakieś;>?

Tarantinka19

Gdy kończy się kolacja, Jack wsuwa potajemnie do ręki Rose żółtą karteczkę z informacją. Gdy Rose otworzyła rękę, żeby ją przeczytać, karteczka była już biała :)

Tarantinka19

Proponuję poczytać ciekawostki które są na filmwebie ;p

Tarantinka19

co do tej kolacji jacka wsrod bogaczy to nie tak jak mowisz....
oni tam mowia ze potraktowali go jak swojego ale nie chodzilo o rodzine rose tylko o ludzi bogatych na tej sali z ktorymi on sie wital calujac babe np w reke itd; ))

ocenił(a) film na 8
linds20

Ahaaa no bo ja myślałam, że jak to Rose mówi, to że chodzi o tych z kim Jack jadł kolację:))

no w każdym razie dzięki za wytłumaczenie:)
mój błąd...;)

Tarantinka19

A ja mam pytanie: Wcześniej w 1 części było widoczny dym z 4 kominów, ale przecież w prawdziwym Titanicu jeden z nich był atrapą, wiec tylko z 3 powinno lecieć?
A i jeszcze jedno, za chwilę w TV będzie ta scena gdzie Rose i Jack wymieniają się pocałunkami w wodzie, i wygląda to tak jakby wymieniali się powietrzem, ale to jest głupie i niemożliwe, bo człowiek wydala dwutlenek węgla, wiec nie dość że zabrakło im powietrza to jeszcze nawdychali się dwutlenku :( Jak to jest?
A film smutny.... jeny, jak to musiało być naprawdę :( ;(

ocenił(a) film na 6
sile_2

A jak ktoś reanimuje człowieka metodą usta - usta to co, ma chęć go udusić? Człowiek wydycha tlen - ok. 17% dwutlenek węgla - ok. 4% azot - ok. 78%, innych gazów mniej więcej 1%. Podstawy ;D

Sevi

hymm.. szkoda ze nie uczą tego w gimnazjum :) Dobrze wiedzieć :D

ocenił(a) film na 10
sile_2

Rose mowila ogolem o tych wszystkich snobach na ali, a nie scisle o tych uczestniczacych w kolacji. z z tym kluczem to bylo pokzane jak ten pracownik probuje otworzyc drzwi tym malym kluczem i Rose to widziala.

sile_2

lol xD.
powyżej opisane rzeczy uczą w podstawówce. w 6 klasie. a nawet w 5. : )

cygalmonika

też nie wiem ile masz lat, ale może w mojej ten temat pominęli, albo przespałam :) Ważne że takich ciekawych rzeczy uczę się na filmwebie ;)
Dzięki za wyjaśnienie....

Sevi

Nie wiem ile masz lat, ale rosnące stężenie CO2 we krwi powoduje szereg reakcji w organizmie i pobudzamy jego ośrodek oddechowy (który poprzez np. nagłą zmianę temp. mógł przerwać chwilowo proces oddychania) do pobrania tlenu. Pomyśl jak wchodzisz do zimnej wody to automatycznie wstrzymujemy oddech :) Jest to właśnie spowodowane swego rodzaju skołowaniem ośrodka oddechowego.

Tarantinka19

Aj tam, strajtam. Wszędzie błędy są, były i będą zawsze. Film się przeżywa. Nie służy on (raczej) do analizowania przy lupie i encyklopedii PWN;)

ocenił(a) film na 8
opakowaniepomleku

oj tam:D ale czasami fajnie znaleźć <niekiedy> naprawdę głupie wpadki:)

ocenił(a) film na 5
Tarantinka19

Najlepsza wpadka, to kiedy Kapitan stoi w kajucie i juz jest w niej woda na podłodze, następnie wychodzi, po jakims czasie znowu wchodzi i dopiero wlewa się do niej woda przez dolna szpare między drzwiami a podłogą:D

ocenił(a) film na 7
Redrum

Nic nie mówcie! Obejrzałem przed chwilą któryś tam z rzędu ten film- a że z natury jestem bardzo wrażliwy- i popłakałem się. Kiedy pomyślę sobie ile istnień ludzkich opuściło ten padół. Mieli płynąć do Ziemi Obiecanej a płynęli po śmierć...

Tarantinka19

Mi się podoba zegarek elektroniczny jednego z pasażerów :D
A ulubiona "wpadka" - gdy tuż po zatonięciu Titanica mamy scenę, gdy wszyscy spanikowani znajdują się w odzie (kilkaset osób, charakterystyczna scena). Jeśli wsłuchamy się w mieszające się krzyki, słychać wyraźnie "PŁYŃCIE DO NAS!!!".

ocenił(a) film na 8
Aquilone

twoja ulubiona wpadka wcale wpadką nie jest..(jeżeli faktycznie tak jest) to nie pierwszy film o Titanicu gdzie występują Polacy którzy mówią po polsku... Nie jestem pewna ale polski lub coś podobnego da się jeszcze usłyszeć jak Jack i Fabriccio szukają swojej kabiny

Venea

Dlatego też słowo "wpadka" wzięłam w cudzysłów. Owszem, jest wiele filmów z takimi akcentami, ale skoro mowa o Titanicu, to można o tym tutaj napisać. Scenie z Jack`iem i Fabrizio nie przysłuchiwałam się, więc nie wiem.

Aquilone

widzialam ten film 13 razy ale nie słyszałam tam żadnego "Płyńcie do nas"...

EM_DE_KE_AS

Bo trzeba się wsłuchać w krzyki wielu osób :) Nie pamiętam dokładnie, jaka to minuta filmu, ale chodzi o całą scenę, gdy Rose wynurza się z wody zaraz po zatonięciu Titanica (no, można poczekać, aż przestanie wołać za Jack`iem).

EM_DE_KE_AS

2:45:22 - 2:45:28 mniej więcej w ciągu tych 6 sekund słychać.

ocenił(a) film na 8
Aquilone

faktycznie słychać "płyńcie do nas".. wiec albo faktycznie ktoś mówił po polsku albo tak się języki zgrały że tak to słychać.. choć też to może być czeski lub słowacki

ocenił(a) film na 8
Venea

w tej drugiej scenie słychać " ja śpię.. na/po prawej" potem jakiś Niemiec mówi " nein, nein".. choć to też mi się może wydawać

ocenił(a) film na 8
Aquilone

swoją drogą plus dla ciebie jeśli takie coś faktycznie było słychać, bo ja w tym krzyku śmierci rozpoznaje tylko angielski

Aquilone

Kiedyś doliczyłam się kilku osób z Krakowa i Warszawy oraz chyba Królewca na ET. Titanikiem, jak każdym liniowcem płynęła masa robotników szukających za oceanem lepszego świata-stąd Norwegowie, Serbowie, Słowacy, oraz dwie Polki w ANTR.