7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21805
7,1 12 krytyków
Tombstone
powrót do forum filmu Tombstone

Tym filmem zakonczylem moj przeglad westernow przed zagraniem w Red Dead Redemption. Chyba ze wy cos mi jeszcze podpowiecie.

Westerny ktore obejrzalem byly w dwoch wielkich kolekcjach wetsernow.
7 wspanialych
Dobry zly i brzydki
Butch Cassidy i Sundance Kid
Za kilka dolarow wiecej
Powiescie go wysoko
W samo poludnie
Pewnwgo razu na dzikim zachodzie
Garsc dynamitu
Alalmo
Rio Grande
15 10 do Yumy - obie wersje
Szybcy i martwi
Przelecz zlamamnych serc
Silverado
Msciciel z Larmie
Zaginone
Kasia Ballou
Rio Lobo
Zawodowcy
Propopzycja
Wystrzalowe dziewczyny
Wielki maly czlowiek
Nevada Schmidt
Geronimo amerykanska legenda
Jezdiec znikad
Ostatni pociag z gun hill
Rio Bravo
Dzika banda
Wyatt Earp
Patt Garet i Billy Kid
Jak zdobywano Dziki zachod
Appalosa
Tom Horn
Ballada o Cable'u Hogue'u
Zabójstwo Jesse'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda
Wyjęty spod prawa Josey Wales
Maverick
Dobrzy chłopcy i źli chłopcy
Niesamowity jeździec
Poszukiwacze
Synowie szeryfa
Przedsionek piekła
Strzały o zmierzchu
Kowboje
Rabusie pociągów
Bronco Billy
Chisum
Bez Przebaczenia
Tanczacy z Wilkami
Prawdziwe mestwo
To nie jest kraj dla starych ludzi
Tajemnica Brokebak Mountian
Tombstone

Uff bylo tego sporo. Z calego tego przegladu wyrobilem sobie nieco zdanie. Uwielbiam filmy Leone. Poznalem filmy Pickinpacha sa swietne. Ogladnalem kilka rewelacyjnych filmow i kilka szmir vide Wystrzalowe dziewczyny lub Silverado. Nie podobaja mi sie filmy z Waynem ale rozumie jego fanow.
Tombstona juz ocenilem i dalem notke gdie indziej. To dobry film ale bez jakis wielkich uniesien. Takie porzadne kino z Hollywood.
Mozecie mi cos jeszcze zaproponowac?

malpa79_filmweb

Jakbyś uporządkował listę alfabetycznie, byłoby łatwiej coś zaproponować;P Nie ma niej chyba takich pozycji, jak "Bezprawie", "Szybcy i martwi", "Za garść dolarów", "Bez przebaczenia", "Truposz", "Appaloosa", "Mściciel" (ten z Eastwoodem). Może jeszcze na koniec "Płonące siodła" i "Trzej Amigos";)

użytkownik usunięty
malpa79_filmweb

Mogłem nie zauważyc ale jeszcze Rzeka czerwona

ocenił(a) film na 8
malpa79_filmweb

Niezła lista. Poleciłbym jeszcze:

Trzy pogrzeby Melquiadesa Estrady
Krew za krew
Ostatni żywy bandyta
Truposz
i genialne Deadwood

ocenił(a) film na 6
malpa79_filmweb

No to ładnie pocisnąłeś westerny przed zagraniem w Red Dead Redemption, to się chwali! Pomijając kilka szmir na które marnowałeś czas, typu wspomniane Wystrzałowe dziewczyny, to sporo na tej liście moich ulubionych westernów. Poleciłbym Ci jeszcze McCabe i pani Miller, Bez przebaczenia, Przełomy Missouri, Majora Dundee, Człowieka z Dzikiego Zachodu, Nagą ostrogę, Gwiazdę szeryfa, a przede wszystkim po skończeniu gry, granie w sieci, bo to jest przednia zabawa!

Polecam jeszcze do poczytania Krwawy południk Cormaca McCarthy'ego, Prawdziwe męstwo Charlsa Portis'a, Poszukiwanego Jesse Jamesa Desmonda Barry'ego, oraz rewelacyjne komiksy westernowe, Blueberryego, oraz Bouncera.

ocenił(a) film na 6
miczum

Dzieki wam za propozycje. Truposza kiedys dawno temu widzialem ale na pewno jeszcze raz obejrze bo bardzo lubie Deepa i Jarmuscha. Rzeka czerwona jest chyba z Waynem ale tez oblukam i reszte tez, jak znajde bo np Majora Dundee za diabla znalezc nie moglem a chce go bardzo zobaczyc bo to film Pickinpacha.
Miczum dzieki za podanie komiksow jeszcze chociaz tu gdzie mieszkam mam tylko wersje niemieckie albo angielskie ale wybor jest ogromny i widzialem tez westerny. Zawsze to dobry sposob zeby szlifowac jezyk.
Red Deada skonczylem jeszcze tluke zombie z dodatku. WSPANIALA GRA. Kazdy fan westernow musi zagrac w tego molocha. Bardzo dobra dojrzala fabula, wpaniala muzyka i Klimat. Tak w sieci bywam gram na PS3 pod nikiem malpa79 jesli tez masz PS3 mozemy sie znalezc.
Liste jeszce skopiuje do forum z bardziej popularnego filmu np Dawno temu na dzikim zachodzie moze tam mi tez cos jeszcze doradza.
Wam jeszcze raz dzieki.

ocenił(a) film na 8
malpa79_filmweb

Dylizans zajebisty film ale z Waynem a widze ze ty go za bardzo to nie lubisz (no kazdy ma swój gust)

malpa79_filmweb

Ze starych przebojów gatunku koniecznie warto obejrzeć
"Człowiek, który zabił Liberty Valance'a" z 1962 - wprawdzie z Wayne'm, ale to nie on gra w tym filmie "pierwsze skrzypce" tylko Stewart i rewelacyjny Marvin w roli tytułowego trupa:). Brakuje mi wśród wymienionych powyżej jeszcze:
"Pojedynek w słońcu" z Cottenem i Peckiem
"Droga do Yellow sky" z Widmarkiem i Peckiem
"Ostatni zachód słońca" z Douglasem, Hudsonem i Cottenem
"Odstrzał" z Peckiem, no i koniecznie
"Biały kanion" z Ives'em, Hestonem i Peckiem.
W "Ostatnim zachodzie..." i "Białym Kanionie" poza poleceniem za całokształt - najsłynniejsze muzyczne przeboje z westernów:)
Inny to naprawdę szalony pomysł - dwaj najwięksi twardziele westernów, filmów gangsterskich i policyjnych w westernowej muzycznej komedii z piosenką na ustach: Eastwood i Marvin śpiewają w
"Paint your wagon". Dodaję bo skoro wymieniłeś "Kasię Ballou" - to ten tym bardziej warto:).
A dla wielbiciela spaghetti westernu podobny w klimacie i bardzo groteskowy
"Sędzia z Teksasu" z Paulem Newmanem (nie mylić ze Strażnikiem z Teksasu:)!!!)
No a jak wymieniasz "Zaginione" to czemu nie dodać:
"Ostatni Mohikanin", albo
"Shalako" i "Królowe dzikiego Zachodu". Zobaczyć Bardot na Dzikim Zachodzie - bezcenne:)
Z europejskich inspiracji nie sposób pominąć wkładu w historię westernu w wykonaniu Richarda Harrisa (tym bardziej, że wymieniłeś "Wyjęty spod prawa Josey Wales" i "Mały wielki człowiek"), a więc:
"Człowiek w dziczy" i trylogia o człowieku zwanym Koniem:
"Człowiek zwany Koniem"
"Powrót człowieka zwanego Koniem"
"Zwycięstwo człowieka zwanego Koniem"
a w podobnym charakterze:
"Jeremiah Johnson" z Redfordem, chociaż razem z "Człowiekiem w dziczy" to bardziej XIX-wieczny survival.
Jeszcze mi tu z bardziej współczesnych produkcji brakuje filmu
"Conagher" i przede wszystkim nie godzi się pominąć epickiego dramatu
"Wrota niebios" Cimino. A z najnowszych warto koniecznie
"Krew za krew" z doskonałym duetem Brosnan/Neeson (ktoś już wyżej dodał).
Można by tak jeszcze długo, ale na razie chyba wystarczy:)