Niespodzianka, bo to jest jeden z najgorzej zrecenzowanych filmów w konkursie. Mało brakowało do Złotego Niedźwiadka dla Szumowskiej :D
Serio? Przyznaję, że nie czytałem recenzji tego filmu, ale zdawało mi się, że jest dużo szumu wokół niego. W dodatku zaprezentowane podczas gali fragmenty wyglądają świetnie. Ciekawe jest to, że film dostał też nagrodę za debiut - to się rzadko zdarza na festiwalach, tak jakby uznawano, że jedna nagroda dla żółtodzioba wystarczy :) W Cannes chyba nigdy nie zdarzyło się, by Złotą Kamerę dostał film z konkursu głównego (nawet "Seks, kłamstwa i kasety wideo" albo "Syn Szawła" jej nie dostały przecież), tak jakby sama obecność w konkursie była wystarczającą nagrodą.
Kiedy są wyciągane średnie z ocen krytyków, to ten film prawie zawsze ląduje w końcowej trójce. Chociaż to może wynikać z tego, że jest on ponoć dosyć nietypowy i wymagający. Trzeba się będzie samemu przekonać :)
Średnia jest krzywdząca. Z treści recenzji to akurat był tytuł, który mnie najbardziej zaciekawił i mieszane odczucia niektórych recenzentów nie przeszkadzają, a nawet w kontekście tematyki wydają się normalne;). Fajnie, że Anderson dostał nagrodę, ale rozumiem, że główna nagroda dla ... bajki o psach byłaby ideowo kontrowersyjna:)
Ale ta "bajka" (nie cierpię nazywania tak animacji...) jest ponoć wyraźnie polityczna i ekologiczna, nie?
Napisałem tak trochę z przekory. Jak dla mnie to, co robi Anderson jest nawet w kinie aktorskim na swój sposób "bajkowe". Mam nadzieję, że jeszcze wiele dobrego przed nim.
Złoty Niedźwiedź - ogromne wyróżnienie dla reżysera-debiutanta. Takie sytuacje chyba nie zdarzają się zbyt często ;)
Będzie jednym z filmów otwarcia Nowych Horyzontów https://twitter.com/kinopodbaranami/status/967493545744617472
Tak mi się wydaje, że Wiosna Filmów jest ściśle związana z dystrybutorem Aurora Films i dlatego rok temu można było zobaczyć ich "Dusze i Ciało". Otwarcie Nowych Horyzontów filmem Lava Diaza to najlepsza decyzja. Najlepiej zacząć festiwal najdłuższym filmem.
A "Touch me not" kupiła Aurora? Co do Diaza: dokładnie tak samo rozumuję :) Obejrzenie w zeszłym roku "Kobiety, która odeszła" na otwarcie festiwalu było strzałem w 10.
Dystrybutorem "Touch Me Not" zostało Stowarzyszenie Nowe Horyzonty. To oni właśnie wprowadzili do polskich kin Lava Diaza.