PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=803527}
6,2 2,3 tys. ocen
6,2 10 1 2347
5,6 22 krytyków
Touch Me Not
powrót do forum filmu Touch Me Not
Sqrchybyk

Niespodzianka, bo to jest jeden z najgorzej zrecenzowanych filmów w konkursie. Mało brakowało do Złotego Niedźwiadka dla Szumowskiej :D

p1234427

Serio? Przyznaję, że nie czytałem recenzji tego filmu, ale zdawało mi się, że jest dużo szumu wokół niego. W dodatku zaprezentowane podczas gali fragmenty wyglądają świetnie. Ciekawe jest to, że film dostał też nagrodę za debiut - to się rzadko zdarza na festiwalach, tak jakby uznawano, że jedna nagroda dla żółtodzioba wystarczy :) W Cannes chyba nigdy nie zdarzyło się, by Złotą Kamerę dostał film z konkursu głównego (nawet "Seks, kłamstwa i kasety wideo" albo "Syn Szawła" jej nie dostały przecież), tak jakby sama obecność w konkursie była wystarczającą nagrodą.

Sqrchybyk

Kiedy są wyciągane średnie z ocen krytyków, to ten film prawie zawsze ląduje w końcowej trójce. Chociaż to może wynikać z tego, że jest on ponoć dosyć nietypowy i wymagający. Trzeba się będzie samemu przekonać :)

p1234427

Jakby był nietypowy i wymagający to by Nagrodę Bauera dostał :) Jak Diaz dwa lata temu...

p1234427

Średnia jest krzywdząca. Z treści recenzji to akurat był tytuł, który mnie najbardziej zaciekawił i mieszane odczucia niektórych recenzentów nie przeszkadzają, a nawet w kontekście tematyki wydają się normalne;). Fajnie, że Anderson dostał nagrodę, ale rozumiem, że główna nagroda dla ... bajki o psach byłaby ideowo kontrowersyjna:)

tocomnieinteresuje

Ale ta "bajka" (nie cierpię nazywania tak animacji...) jest ponoć wyraźnie polityczna i ekologiczna, nie?

Sqrchybyk

Napisałem tak trochę z przekory. Jak dla mnie to, co robi Anderson jest nawet w kinie aktorskim na swój sposób "bajkowe". Mam nadzieję, że jeszcze wiele dobrego przed nim.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Złoty Niedźwiedź - ogromne wyróżnienie dla reżysera-debiutanta. Takie sytuacje chyba nie zdarzają się zbyt często ;)

kacper990

Ostatni raz 12 lat temu.

ocenił(a) film na 3
Sqrchybyk

Będzie jednym z filmów otwarcia Nowych Horyzontów https://twitter.com/kinopodbaranami/status/967493545744617472

damiansport1

A nie będzie go wcześniej np. na Wiośnie Filmów? Tak jak zeszłorocznego triumfatora?

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Tak mi się wydaje, że Wiosna Filmów jest ściśle związana z dystrybutorem Aurora Films i dlatego rok temu można było zobaczyć ich "Dusze i Ciało". Otwarcie Nowych Horyzontów filmem Lava Diaza to najlepsza decyzja. Najlepiej zacząć festiwal najdłuższym filmem.

PlaceHolder

A "Touch me not" kupiła Aurora? Co do Diaza: dokładnie tak samo rozumuję :) Obejrzenie w zeszłym roku "Kobiety, która odeszła" na otwarcie festiwalu było strzałem w 10.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Dystrybutorem "Touch Me Not" zostało Stowarzyszenie Nowe Horyzonty. To oni właśnie wprowadzili do polskich kin Lava Diaza.

PlaceHolder

Dzięki. To raczej faktycznie przed NH tego nie zobaczymy...

damiansport1

Poza tym na otwarcie wolałbym Diaza, jak w zeszłym roku.