Towarzystwo wilków

The Company of Wolves
1984
7,2 3,5 tys. ocen
7,2 10 1 3494
7,1 8 krytyków
Towarzystwo wilków
powrót do forum filmu Towarzystwo wilków

7/10 - klasyka

użytkownik usunięty

TOWARZYSTWO WILKÓW (lub W TOWARZYSTWIE WILKÓW) pod tym tytułem obraz Neila Jordana jets najbardziej znany., Dobrze, że TVP zdecydowała się przypomnieć nam "owo wejście smoka" Jordana w świat popkultury. Pamiętam onegdaj jakie wrażnie robił ten film na widzach wiele lat temu. Teraz po ponad 14 latach od mojego ostatniego spotkania z tym filmem to spore wrażnie zostało. Film nadal może zauroczyć swym klimatem i specyficzną poetyką. Baśniowy horror M. Jordana naszpikowany jets symboliką spod znaku Freuda oraz odniesieniami do współczesnej obyczajowości. WArto zwrócić uwagę na oprawę muzyczną i scenografie filmu. Znakiem firmoeym TOWARZYSTWA jest także wpisujące sie w baśniową konwencję aktorstwo.
Oczywiście można zarzucaćfilmowi nadmierną manieryczność oraz nazbyt prostą i oczywistą symbolikę. Miejscami moze też drażnić nazbyt nachalna poetyckość. nie umniejsza to jednak faktu, iż TOWARZYSTWO WILKÓW to dzieło bardzo orginalne. Obok WYWIADU Z WAMPIREM oraz GRY POZORÓW - ten horror z 1984 roku pozstaje najbardziej znanym filmem reżysera. Nie jest to wybitna pozycja w dorobku tego znanego filmowaca, ale na pewno zasługuję na uwagę widza.

ocenił(a) film na 10

Bardzo dobrze napisane, choć ja dałem temu filmowi więcej aniżeli tylko 7. ;)
Towarzystwo wilków to po prostu coś pięknego i wyjątkowego. Odnośnie straszności - bo w końcu to horror - ta scena, gdy facet zdzierał z siebie skóre przeraziła mnie do tego stopnia, że wyszedłem z pokoju. ;D

ocenił(a) film na 9
Shape

Ja też dałem filmowi ocenę wyższą - mianowicie aż 9. Naprawdę świetne kino i bardzo, bardzo klimatyczne. A jego poetyckość tylko dodaje mu uroku.