Po obejrzeniu pmyślałem najpierw , jak niewiele jesteśmy w stanie zrobić by odnieść zwycięstwo w tej walce . Jednak film nie dawał mi spokoju i moje myśli cały czas krążyły wokół tematu i przyszło mi do głowy , że może od niewłaściwej strony zabieramy się do sprawy . Może właśnie jak Douglas w ostatniej scenie poświęca swój czas córce i pomaga jej wyjść z nałogu tak my powinniśmy swój czas poświęcić naszym dzieciom by nie szukały rozwiązań dla swoich problemów u obcych ludzi , których jedynie interesuje chęć zysku .
Nie twierdzę , że rozwiązanie problemu narkotyków jest tak proste ani , że ja je znalazłem . Myślę , że warto się nad tym zastanowić .
Jeśli zaś chodzi o reżyserię to uważam Oscara dla Soderbergha w pełni uzasadnionego i wybierając między " Gladiatorem " a
" Traffic'iem " to Oscara za najlepszy film roku przyznałbym temu drugiemu , był zdecydowanie lepszy zarówno pod względem technicznym jak i wartości , kóre niósł ze sobą . Jest to film , który na długo pozostanie w mej pamięci i nie raz będę zastanawiał się nad tym co widziałem w nim .