PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656893}

Tragedia na przełęczy Diatłowa

The Dyatlov Pass Incident
2013
5,6 16 tys. ocen
5,6 10 1 15960
5,5 6 krytyków

Tragedia na przełęczy Diatłowa
powrót do forum filmu Tragedia na przełęczy Diatłowa

Nie pzepadam szczególnie za filmami live footage ale ten jest fajny, bardzo ciekawy i wciagajacy.
Polecam.

Jabati

końcówka filmu jak dla mnie psuje klimat , gdyby nie te dziwne stwory itp. dałbym 7

bisialek

Mamy obecnie do czynienia ze swego rodzaju modą na zombiaczki, jak dla mnie nie była zła ta końcówka i ten motyw z dodatkowymi dwoma ciałami z tą babcią też spoko. również skłaniałem się ku 7mce ale wzięłem pod uwagę zaniżoną moim zdaniem ocenę i dałem 8.

bisialek

szczerze mówiąc, jak zobaczyłam stwory, chciałam wyłączyć film, gdyż popsuły mi wizję fabuły, z którą można było tak wiele zdziałac, ale motyw jak na koniec ostatni żyjący z drugiej ekipy przechodzą przez tunel (rzekomo teleportacyjny), cofają się w czasie te 50 lat i okazuje się że sami stali się potworkami, przez zgubny wpływ sił teleportacyjnych jest dla mnie bombą :) jestem zaskoczona pozytywnie

Jabati

Ciekawy? W którym momencie? "Wow znalezli drzwi - ciekawe co tam jest w srodku. Klisza goni kliszę.Od tego momentu juz bedzie wiadomo jak film się skończy.
Wciągający? Ani trochę. Ciezko nazwac wciagajacym coś co goni klisze za kliszą.
Wszystko zepsute zostało przez pokazanie za wczesnie stworów (o ile w ogole powinny być pokazane) idiotyczny pomysł z USS Philadelphia który logiki się nie trzyma, i tym że kamera w filmie czesto była włączona na siłę i aż się nasuwało kto do cholery w pewnym momencie ja trzyma włączoną i po jaką cholerę raz gdy spada lawina (e tam, po co wziac kurtkę przy -20*C, wezmę kamerę), i na koncu gdy wojskowy ją niósł włączoną(po grzyba? Taki durny ze nie zauwazyl ze dziala, czy chcial sobie pokrecic scisle tajny osrodek dla zabawy?)
Totalnie zmarnowany potencjał, i załuje czasu zmarnowanego na to ścierwo.

Floyt

atmosfera jest ciekawa moim zdaniem.

Jabati

To już atmosfera była w tym stylu o wiele lepsza w rownie tragicznym filmie o czarnobylu. Tutaj nie ma żadnej atmosfery jak dla mnie.

Floyt

Nie no, oglądałem ten o Czarnobylu, to była tragedia.

Floyt

w 1959 roku myślę że ten wojskowy mógł nie wiedzieć jak działa kamera z 2000 któregoś:P
stworów.. hmm ja ich będę nazywać głupimi studenciakami:P

akam91

No fajnie, tylko że w tym filmie nie ma żadnej petli czasowej. Co robi w '59r amerykański turysta na przeleczy diatłowa? (czy cos mi sie popieprzylo, juz nie pamietam).

Floyt

przecież oni wyruszyli w 2013 by zbadać tragedie z 1959 roku z kamerami itd-- część weszła do tego bunkra-- w nim zostali zagonieni (na marginesie przez samych siebie) do hmm 'jaskini' i z niej trafili do 1959- żołnierze powiesili ich na haku- oni zapewne pozabijali tych z bunkra i jakieś 60lat później zjedli przyjaciół z którymi się wybrali [patrz początek wypowiedzi]
i ten opis filmu jest naprawdę minimalny:P

akam91

Nie tlumacz mi bo nie mam problemu ze zrozumieniem tego dennnego filmu. Ja mówie o akcji zbierania ich po wejsciu do portalu - miales tam turystów na szlaku. Amerykanskich, nie rosyjskich. Ponawiam pytanie - co robi amerykanin w ZSSR w srodku zimnej wojny ?

Floyt

jakich turystów? jak wylądowali w 59 to znaleźli och żołnierze i ekipa ratunkowa
a może to ja jakoś źle oglądałam:P bo teraz to już nie wiem o kogo Ci chodzi :P

akam91

I podeszło do nich dwóch turystów mówiąc co oni z nimi robią i tego typu brednie - po angielsku.
>a może to ja jakoś źle oglądałam:P bo teraz to już nie wiem o kogo Ci chodzi :P
Niekoniecznie. Może oglądaliśmy dwie rozne wersje filmu z roznymi zakonczeniami? Nie wiem, za slaby film zeby mi sie chcialo szukać w tej kwestii wyjaśnienia ;)

Floyt

aaa to mówisz o tej babince:P co była w ekipie ratunkowej :P
to ona nie jest turystką:) a po jakiemu ona mówiła to ja nie wiem:)
Pamiętasz jak na początku słuchali opowieści starszej Pani? to na końcu jest właśnie ona :)

akam91

Faktycznie :)

Jabati

Niskie z oczywistego powodu - szanowni widzowie dysponują inteligencją na takim poziomie, że po prostu nie rozumieją, o co chodzi w tym filmie. Nie wiedzą, co się dzieje, nie są w stanie wydedukować zabiegu, na którym cały ten film się zasadza - że te dwa 'potworki, zombiaki', to para głównych bohaterów, którzy zmutowali po tej podróży w czasie... a przecież tak jasno zostało to wszystko pokazane w końcówce filmu. Jestem załamany ludzką głupotą.

Asketel

Nie, no to to chyba rozkminili...

Asketel

Dokładnie jak piszesz, większość narzekających kompletnie nie zrozumiała zakończenia, nie zrozumiała, ze fabuła opiera się na zamknięciu pętli czasowej, że cała układanka pięknie się ułożyła i wszystko zostało wyjaśnione.

Aldria

Szkoda tylko ze ta układanka nie ma sensu logicznego, bo opiera się na paaradoksie - który notabene nie istnieje w nauce. Wiec mamy dwie mozliwosci - widzowie to debile i nie zauwazyli petli czasowej, ale rowniez scenarzysci to debile bo stworzyli paradoks, albo zaden z nich to kretyn i zadnej petli czasowej nie ma, a po prostu osrodek otwarto na nowo i ciagle tam sie eksperymentuje na nowych "poszukiwaczach pawdy" a po kazdej takiej akcji sprząta - i ani widzowie ani scenarzysci to nie kretyni.

Floyt

to kim ja jestem?
dla mnie wszystko zostało idealnie wytłumaczone
to jest horror, nie dokument:)
szkoda że tak mało osób go zrozumiało:( świetny film a taka niska nota:( no przynajmniej takie ja mam zdanie:P

akam91

Z mojej strony nota niska bo na horrorze mam się choć trochę bać - wtedy wiele idiotyzmow moge wybaczyc. A tutaj tego nie miałem. To juz mothman prophecies ktore jest trillerem jest o wiele wiele bardziej straszne i klimatczne.

Floyt

a tego filmu co podajesz chyba nie znam:)
szczerze Ci powiem że coraz mniej horrorów jest straszna
ale ja to oceniłam jako film a jaki gatunek mu przypisują to już mniej istotne :)

akam91

>a tego filmu co podajesz chyba nie znam:)
To polecam, bo jest naprawde wybitny. Muzyka, symbolika, KLIMAT(czcionka 32) ukryte znaczenia (co swietnie widac jak czesto dopiero po obejrzeniu do konca, chyba ze ogladasz bardzo uważnie), emocje jakie razem przezywasz z bohaterami, zamiast myslec "aha zaraz zginie lol". Ja po tym filmie przez dwa dni żle spałem., dlugo potem o nim myślałem, a do dzisiaj przechodząc przez ciemny las mysle o człowieku-ćmie. A uwierz mi, ciężko mnie wzruszyć w tej kwestii, bo duchów się nie boje, w mutanty nie wierzę, a filmy o kosmitach to dla mnie frajda, gore tez mnie nie wzrusza. Ten film po prostu nie daje żadnych odpowiedzi, zostawia same pytania. Bardzo ważne pytania.
Historia jest oparta na prawdziwych wydarzeniach (w sposób średnio-dokładny) co tylko bardziej przeraża. A w filmie wylewa się może szklanka krwi, jak nie łyżeczka.
https://www.youtube.com/watch?v=KlMnpVCUdtE
Ta scena mnie mrozi do dziś..

SPOILER ALERT.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mothman

Floyt

w takim razie obejrzę:) na ulubioną Twoją scenę nie wejdę (raz że mój komputer filmy/filmiki odtwarza jak pokaz slajdów a dwa że wolę razem całość obejrzeć) :P

Floyt

To po prostu horror sf oparty na paradoksie. Równie dobrze musiałbyś się oburzać na zombiaków kanibali, duchy i upiory w innych horrorach. Bać się zawsze nie muszę na horrorze, bardzo ważny jest też klimat, a tutaj klimat jest tajemniczy i mroczny.

Aldria

Cóż, ja już moze po prostu za dużo horrorów widzałem zeby ten klimat na mnie robił wrażenie i tyle. No ale touche, terminatora lubie a ma ten sam paradoks.

Floyt

a widzisz:P a ja arnolda nie lubię:P

Floyt

nie no tu już za mocno lecisz, weź lekarstwo :>

Jabati

Było w porządku dopóki nie pojawiły się te potworki z ADHD (śmiech na sali). Ogólnie wątku cofania się w czasie pozostałych przy życiu bohaterów i tego że to oni byli tymi potworkami się nie czepiam - chociaż troszkę rozczarowana byłam bo zapowiadało się ciekawiej, to takie zakończenie też było nie najgorsze. Ale te stworki kulawo zrobili.

Dallaz

No może i tak... Wydaje mi się jednak, że twórcy mieli dość skromny budżet ( ma ktoś dane? ), co by mogło wytłumaczyć słaby wygląd stworków. Oceniałem ten film w porównaniu do innych filmów tego typu, które moim zdaniem wymiata.

Jabati

też zadziwia mnie tak niska ocena, ten film zasługuje na więcej...

Jabati

Popieram Cię film jest na prawdę dobry może ten koniec jest trochę naciągany ale to ich wersja , w końcu nie jest wyjaśnione co tak na prawdę się wtedy wydarzyło jednocześnie tajemnica dodaje smaku temu filmowi, wciąga miło się to ogląda , jeden z lepszych horrorów jakie w ostatnim czasie oglądałem, dodam też że świetna muzyka końcowa:)

topsix

no to pozdro :>

Jabati

Ja nie lubię tych Found Footage, robią te filmy by zwiększyć realizm ale daje to nieraz kompletnie odrwotny efekt, chociaż w tym wypadku jest to usprawiedliwione, ale nieraz nierealistyczne że w ekstremalnych sytuacjach zagrożenia życia wszystko jest skrupulatnie filmowane, takie tam czepianie może mam uraz bo naprawdę kiepskim Diabelskim Nasieniu też w tej konwencji ale temu filmowi 6 się należy

Gibson69

no, 6 jako filmowi ogólnie, ale 8 w kategorii found footage.