Transcendencja

Transcendence
2014
6,4 118 tys. ocen
6,4 10 1 118096
4,5 22 krytyków
Transcendencja
powrót do forum filmu Transcendencja

https://www.youtube.com/watch?v=muYFZVj-kDY

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

Ale to "nieco" inna historia...

ocenił(a) film na 10
angeldog

no tak ale w podobnej konwencji utrzymana

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

No niezupełnie. Tu maszyny były jawnie agresywne. W Transcendencji tego nie było.

ocenił(a) film na 10
angeldog

agresywne w Transendencji wcale nie byly, po prostu po pewnym czasie wszystko co żyje zostało by hybrydami pod pełną kontrolą A.I. :)

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

Ale bez przymusu.

ocenił(a) film na 10
angeldog

no nie bo wszystko zostalo by hybrydami

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

Czegoś nie rozumiesz w mojej wypowiedzi... Ci ludzie SAMI przychodzili na zabieg, wręcz się go domagali...

ocenił(a) film na 10
angeldog

bo zostali do tego zmanipulowani, on faktycznie im pomagał leczył ale tez miał nad nimi całkowitą i absolutną kontrolę.

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

Nic podobnego... On po prostu ich jednoczył, tworzył wspólnotę świadomości, wspólnotę myślenia i odczuwania.

ocenił(a) film na 10
angeldog

no nie pomyślałem o tym w takiej perspektywie, w takim razie przyznaję ci racje :))

ocenił(a) film na 6
JohnHenry

ja też o tej możliwości nie pomyślałam... Al e w takim razie obaj macie rację, bo kontrolę nad ludźmi również przejmował.

ocenił(a) film na 10
Nika1722

Nie kontrolę... Wszyscy w tej wspólnocie stanowili jedność, włącznie z nim samym. Więc jak przejmował?

ocenił(a) film na 6
angeldog

Ale w takim razie... hmm. Czyli Twoim zdaniem oni cały czas mieli wolną wolę i mogli robić cokolwiek chcieli a nie to, czego on od nich wymagał w danej chwili ?

ocenił(a) film na 10
Nika1722

nie w takim sensie sadze ze to był pewien rodzaj kolektywnej świadomości, sądze że oni czuli się bardziej wolni nawet wtedy kiedy on przejmował funkcje nad ich ciałami :)

ocenił(a) film na 10
JohnHenry

Dokładnie tak:) Nika, proste pytanie: czego on od nich wymagał, skoro byli jednością? On nie był szefem, był jednym z wielu równych we wszystkim.

ocenił(a) film na 6
angeldog

Dobra rozumiem wasz sposób myślenia, ale nie była to typowa kolektywna świadomość, gdzie każdy jest równy każdemu, ale bardziej jak w ulu - moim zdaniem przynajmniej. Nawet jeśli nie przejmował nad nimi kontroli, to tylko i wyłącznie dlatego, że tego nie chciał - ale mógł to zrobić w każdej chwili!
Tak czy nie ? :D

ocenił(a) film na 10
Nika1722

Nie. Pomyśl, co znaczy: jeden z wielu równych... A co do ula, to jeszcze większy błąd. Przecież wspólnie planowali działania i je realizowali, nie instynktownie jak w ulu...

ocenił(a) film na 6
angeldog

Oglądają film nie odniosłam wrażenia, że oni wszyscy byli równi... a tym bardziej, że cokolwiek z nim planowali.
Myślę, że musiałabym obejrzeć go jeszcze raz żeby zwrócić na to uwagę...

ocenił(a) film na 6
angeldog

Oglądają film nie odniosłam wrażenia, że oni wszyscy byli równi... a tym bardziej, że cokolwiek z nim planowali.
Myślę, że musiałabym obejrzeć go jeszcze raz żeby zwrócić na to uwagę...