Transcendencja

Transcendence
2014
6,4 118 tys. ocen
6,4 10 1 118096
4,5 22 krytyków
Transcendencja
powrót do forum filmu Transcendencja

Witam,
Ogólny pomysł na film może i był dosyć ciekawy, ale dalsze wykonanie zawaliło całość.

Mordują naukowców pracujących nad badaniami, ale po tym wszystkim - oczywiście jedyni ocalali, którymi interesuje się conajmniej FBI nie ma żadnej ochrony... no tak.

Najgorsze było jak po dwóch latach rozwoju możliwe zostało regenerowanie komórek itd, a zwykły człowieczek napisał jakiegoś wirusa na komputerze, którego wstrzykiwali do żywego organizmu (!!!). Wewnętrznie sprzeczne informacje - już na początku tuż po podłączeniu go dziwili się, że on sam zmienia swój kod, a po 2 latach nie zmienił czegoś tam co mu niby zagrażało.
Dawno nie widziałem większej bzdury. Fabularnie film stoji na poziomie słabego/bardzo średniego serialu.
Niestety, ale już od conajmniej połowy czułem, że ktoś nie tylko chce mnie mieć za idiote, ale stara sie wpychać każde g....
Wstyd.

ocenił(a) film na 4
ftr

To przecież Science Fiction...

ocenił(a) film na 8
ftr

Moim zdaniem on wcale nie chciał zmienić swojego kodu źródłowego...chciał pokazać ludziom na co go stać, jak by wyglądała planeta gdyby mu pozwolili ją "uzdrawiać" , ale doskonale wiedział jaki los został dla niego przewidziany. Tak na prawdę chciał być tylko razem z Evelyn w ich ogrodzie, a jak to było wspomnianie wcześniej "will nigdy nie chciał naprawiać świata"- chciał tylko być z nią. Taka moja luźna interpretacja.

ftr

"FBI nie ma żadnej ochrony"

Projekt FINN był przedsięwzięciem prywatnym. Will nie zgadza się na ingerencje rządu. Evelyn zamyka projekt po śmierci Willa i znika (może pogrążyła się w rozpaczy? Kto wie...).

"po dwóch latach rozwoju możliwe zostało regenerowanie komórek"

Słowa kluczowe: osobliwość technologiczna, wykładnicze tempo postępu

"którego wstrzykiwali do żywego organizmu (!!!)"

Nośnikiem wirusa były nanoboty wstrzyknięte do krwiobiegu. Trochę wyobraźni.

ocenił(a) film na 8
AdireQ

FINN? a nie PINN? :>

foxbond

Racja. Błąd. To znak że zatraciłem się już w tym udowadnianiu słuszności logiki filmu. Człowiek odstawia inne treści, w ramach odwyku ogląda porządny film SF a tu bah! Budzi się na jakimś forum i uświadamia sobie że minęły już 4 dni. Dzięki stary! :)

AdireQ

naiwność^2

ftr

Możesz rozwinąć, uzasadnić?