Może zacznijmy od plusów tego (moim zdaniem) wspaniałego filmu:
- Przepiękne, dopracowane i bardzo widowiskowe efekty specjalne, stanowiące wyznacznik dla
innych reżyserów.
- Umiejętne operowanie kamerą, są piękne panoramiczne ujęcia jak i porażające skupianie się
kamery na emocjach bohaterów (zagranych świetnie przez aktorów).
- No i właśnie aktorzy: Mark gra bardzo dobrze, jest męski i waleczny, ma dobre serce i jest
patriotą (podobnie jak reżyser, który kocha swój kraj), Nicola jest śliczna i jest śliczna no i jeszcze
dobrze gra co jest miłym zaskoczeniem. Reszta aktorów równie świetnie wywiązuje się ze
swojego zadania.
- Fantastyczna muzyka Jablonsky'ego, która mocno i dosadnie współgra z orgią walk, destrukcji i
emocjonalnych perełek.
- Ciekawa, rozbudowana fabuła, która wciąga już od samego początku, z zainteresowaniem
śledzi się poczynania bohaterów i kibicuje swoim ulubieńcom.
- Wszechobecna miłość Michae;'a Bay'a do Stanów Zjednoczonych, która sprawia, że nieraz
pojawia się łezka w oku widza. To bardzo miłe, że ktoś tak mocno ukochał USA i co jakiś czas
prezentuje obywatelom takie perełki jak TransFormers.
- Długość filmu to też duży plus, chociaż nie zaszkodziło by jakby film był dłuższy o jakieś 20
minut.
- Dinoboty! Gdy się pojawiają człowiek cieszy się jak małe dziecko, są fenomenalnie wykonane.
- Brak poprzednich bohaterów, nic do nich nie mam a nawet bardzo lubię Shia(e)? ale zmiana ta
na pewno wyszła filmowi na dobre, taki powiew świeżości kochani.
- Zagłębienie się w psychologię Autobotów i ogólne pogłębienie tej warstwy, film stawia parę
ważnych pytań, sprawiając tym samym, że w pewnym sensie wychodzisz z kina w zadumie... .
Minusy filmu:
- Za krótki.
- Winien być bardziej rozbudowany jeśli chodzi o destrukcję i zagładę.
NO TO TERAZ DO DZIEŁA, ODPALAJCIE RAKIETY I STARTUJEMY !!!
No wiesz, pewne wątki mogłyby być bardziej rozwinięte, więcej rozpierduchy też by nie zaszkodziło :-)
jak dla mnie to zdecydowana pomyłka z minusami,tego było aż w nadmiarze :) ale zgadzam się z tb,jak dla mnie do minusów śmierć Ratcheta(ktoś oprócz Bee i Prime powinien zostać ze starej ekipy) i wyjątkowo durny wygląd Galvatrona,mi się to nie podobało...Dinoboty nie gadają,i te reklamy(sponsoruje mnie Redbull mnie rozwaliło...),a tak absolutnie wszystko na duuuży plus
Ej nie spoileruj, inni sami chcą się przekonać co się stanie z bohaterami w kinie ! :-)
Większość i tak już widziało ten film lub mogą się dowiedzieć co się stało z bohaterami kto zginą kto przeżył na tym forum od innych a tego jest tutaj sporo a poza tym on nic takiego nie powiedział