Cześć, mam kilka pytań i zastrzeżen na swieżo po filmie, mysle ze choc na czesc z nich, ludzie znajacy dobrze to uniwersum mi odpowiedza, a na reszte przynajmniej sporóbuja :P Przed ogladaniem nie ogladałem/czytałem nic na temat najnowszej czesci robotów wiec mogłem przegapic jakies wyjasnienia czy załozenia twórców...
edit/
po przeczytaniu swojego posta musze dodac ze nie mam zamiaru tu trollowac fanow czy cos ;) lubie transformersow i wiem ze na kolejny film znowu pojde i bede sie dobrze bawił, ale ta czesc wg mnie jest dosyc słaba wiec licze na normalny topic a nie zadne prowokacje czy klótnie typem z offtopa ;)
pytania
P1. rozumiem że autoboty przyjeły kształt samochodów ze wzgledu na czas kiedy trafili na ziemie i łatwiej było im ukryć w takiej postaci... więc skąd u "pradawnych" maszyn z kosmicznego wiezienia kształty naszych "ziemskich" dinozaurów? (tu moglem cos przegapic byłem w wc :P )
P2. Naprawa Optimusa - mam na mysli jego tranformacje na nowszy model i potem nagle jak młody bóg lata... zawsze tak było?
P3. głos bumblee bee - nagle w tej czesci gada :D i to jeszcze niepasującym glosem (jak na moj gust) na poczatku widzimy jak ich "lekarz jest praktycznie niszczony a kazdy z autobotów sie gdzies samotnie ukrywal...
P4. Co stało sie z cała "ekipa" z poprzednich czesci? Sam i ten cały wojskowy "strike team", czy jesli autoboty maja takie klopoty to nie powinni poszukac pomocy u tych ktorzy zawsze im pomagali? dla mnie to byl troche szok ze zadnej znajomej ta\warzy... (nie mam tu na mysli naszej rzeczywistosci typu Shia LaBeouf chciał za duzo kasy za role... )
P5. Budowa "ciała" Optimusa - czy mi sie wydawało czy optimus czy nawet reszta botów w tej czesci wyglada inaczej? tzn jeszcze bardziej ludzko talia braki itp ;)
P6. czy było jakas scenka po napisach? szybko wyszedłem (cola była jednak za duuża :D )
P7. czy Bee nie miał bronic Sama i jego rodziny (z poprzednich czesci) a teraz ma chronic nowych? jak dobrze kojarze to Sam był w NY a tutaj texas wiec hmm troche ma jezdzenia :)
P8. czy ending i cała sprawa z twórcami robotów to temat przewodni nastepnej czesci? ktos z was cos pewnie wie :)
żale :)
z1. super zaawansowana cywilizacja robotów walczy na miecze i tarcze... najwiekszy kozak dosiada tyranozaura i wskazujac mieczem krzyczy do ataku... mało brakowało i była by przemowa z braveheart :P
z2. za duzo humoru na siłe, długo sie zastanawialem czy to te same osoby robiły poprzednie czesci.. przy wiekszosci "humorzastych" dialogów zastanawiałem sie czy oni serio ogladajac swoje dzielo sie smiali, czy liczyli ze ktos tam sie zasmieje :P
z3. reakcja swiata filmu na wydarzenia - troche ciezko to opisac ale m.in. chiny pol miasta zniszczone kilkanascie minut walk ogromnych robotow i nagle wyskakuje koles (policjanet/ochroniarz idk) i mowi ze bedzie prosil rzad o pomoc . napatrzył sie i stwierdził ze nie da rady? :P WTF? widzisz cos takiego to chyba od razu to zgłaszasz (wiem to mała scenka ale kłuje w oczy ;) podobne zreszta cala linia fabularna CIA rzadzi ameryka? (tak wiem ze cia jest mocne i moze prawie wszystko :P) co z nsa co z innymi wywiadami czy agencjami? tutaj wszystko zostalo pokazane jakby CIA cesarzem obecnego swiata, nikt nie pyta nikt nie szuka a szef CIA dobija targu z statkiem kosmiczym wielkosci manhatanu... btw błagam pomincie polityczne czy ideologiczne podejscie do tego mojego zażalenia ;)
z4. kilka razy przy walce na koncu Jagera z tym przywódca najmeników ten człowiek tak jakby siłował sie z ta OGROMNĄ MASZYNĄ!? znaczy sie tamten wielki probował go dostac swoim MECHANICZNYM ramieniem a ten opierał sie przy pomocy MIĘŚNI i tego kosmicznego karabinu i to skutecznie!
z5. dotychczas nawet największe koksy wszechwsiata potrzebowały statku kosmicznego by sie tu dostac, nagle optimus stwierdza lece im wp***c i zalacza super trampki i leci?!! wtf
dobra to chyba tyle na ta chwile, jak mi sie cos przypomni to zapytam w topicu,
pozdro