Transformers: Wiek zagłady

Transformers: Age of Extinction
2014
6,2 103 tys. ocen
6,2 10 1 103053
3,1 22 krytyków
Transformers: Wiek zagłady
powrót do forum filmu Transformers: Wiek zagłady

Rewelacyjny

ocenił(a) film na 8

Na wstępie powiem, że bardzo mi odpowiada styl, w jakim Marvel robi filmy, a że Transformers mają bardzo podobny, to podchodziłem do filmu z dużym optymizmem i się nie zawiodłem:)

Wiedziałem na co szedłem i dokładnie to dostałem. Myślałem, że to porażka jak czytałem niektóre tutaj opinie, ale jednak chyba inny film oglądaliśmy, bo tamte komentarze w ogóle nie pasowały.
Widać, że ta seria będzie bardziej związana poszczególnymi częściami, bo części poprzedniej trylogii mogły istnieć niezależnie od siebie w sumie. W każdym razie mam takie wrażenie.

A wracając do tych komentarzy, to nie wiem na co niektórzy narzekają... Przecież poprawiono to, co irytowało wielu(mnie też) w poprzednich częściach:

- wg mnie bardziej przyjazna i bardziej normalna rodzina.

- brak "ślicznotek" w ogóle nie pasujących ani do filmu ani do głównego bohatera. Ok, jest Tessa, ale nie "eksponują" jej tak jak Mikaeli czy Curly. Jest bardziej traktowana jako córeczka tatusia niż seksowna laska.

-znaczne zmniejszenie głupich i niesmacznych żartów. Nie ma przygłupich robotów albo z założenia mających budzić śmiech postaci czy innych dupereli, a było tego sporo w poprzednich częściach. Mamy w sumie tylko jednego grubszego autobota, który sypie tekstami, ale pasują one do jego stylu "wojskowego"

-Optimus reaguje tak jak powinien na śmierć przyjaciela, a nie tak jak w trójce, gdzie miał to w sumie głęboko w d*pie

Co nowego na plus?

-3 strony konfliktu, ciekawe rozwiązanie, zobaczymy co z tego wyjdzie

-pokazanie nowego arsenału Transformersów no i Dinoboty oczywiście

-jest mroczniej, ale jak wspomniałem, to taki styl "marvelowski", więc do Mrocznego Rycerza jeszcze daleko. Niemniej scena śmierci Ratcheta jest brutalna, a klimat zdecydowanie poważniejszy niż w poprzednich częściach.

-coś nie chce mi się wierzyć żeby ludziom udało się udoskonalić roboty stworzone przez wyższą rasę(ta ich dziwna latająca transformacja), ale pokazuje to bezwzględność ludzi interesu, którzy bez skrupułów zabijają sojuszników.

-Lockdown

-Optimus wreszcie pokazuje, że ludzie przegięli i bez wahania zabija człowieka. Ogólnie w tym filmie pokazuje przysłowiowe "jaja"

Niestety, jak zawsze siada logika:

- zmiana pojazdu transformującego powoduje automatyczną naprawę(może tak jest, nie znam się na tym uniwersum)

-Sam Joshua mówi, że Autoboty nie mają szans z jego prototypami, bo są lepsze niż one, ale mimo to jeden grubszy Autobot je bez problemu rozwala

-Optimus umie nagle latać bez pomocy plecaka? To czemu tego nie zrobił wcześniej w filmie?

-Jakim cudem Lockdown spiknął się akurat z tym człowiekiem z CIA, a nikt tego nie zauważył? Przecież to ogromny statek. I skąd ludzie mogli wiedzieć, co to jest Ziarno? No ale może to się jakoś wyjaśni.

-Żaden Autobot nigdy nie zamienia się w myśliwiec, a to przecież np. Ratchetowi pomogłoby przeżyć i ogólnie każdemu Autobotowi szybko uciec z miejsca zagrożenia.

-Lockdown męczy się z Cade'm jakby to był równy przeciwnik, przecież powinien go bez problemu zabić. Ogólnie rodzince się w tym filmie wszystko udaje, zwłaszcza na statku.

-ciekawe jak się ukryją Dinoboty ;p

-Optimus wygląda jak Superman w ostatniej scenie

-wg mnie sporo nawiązań do Pacific Rim. Środkowy otwór Galvatrona jak w tych robotach z Rima, no i sama nazwa Yaeger, którą czyta się tak samo jak Jager. Ale może to tylko mi się tak wydaje.

Myślę, że gdyby się spokojnie zastanowić przyszłoby do głowy więcej nieporozumień, ale mimo to film jest rewelacyjny i każdy fan Transformers i ogólnie tego typu filmów może spokojnie iść do kina i olać tych "znafców".

ocenił(a) film na 6
Ryloth

zaszalej kup na blue ray. Ja mam tamta trylogie na blue.Film ze strony technicznej na blue prezentuje sie wysmienicie. Mam sentyment do tej bajki z dziecinstwa. Ze az przez chwile szkoda bylo jednak tego megatrona i shockwave w ostatniej czesci trylogii

ocenił(a) film na 8
Wolfman_PL

Też lubię Schockwave'a, ale scena szarży Optimusa i ta muzyka w tle... Majstersztyk.

Nie mam Blu-Ray, więc kupuję na dvd:)

ocenił(a) film na 8
Ryloth

-Optimus umie nagle latać bez pomocy plecaka? To czemu tego nie zrobił wcześniej w filmie?

Łapie miecz na statku Lockdowna 'Rozpoznaj swojego rycerza, coś tam coś'. Rosną mu 'bary' i pewnie wtedy też zyskuje możliwość lotu.

ocenił(a) film na 8
Mappet

Tak, już mi to parę osób powiedziało:) Moje niedopatrzenie.

ocenił(a) film na 6
Ryloth

:)