Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154348
5,0 23 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Jak się przegląda forum można zauważyć wiele wypowiedzi w stylu 'Ludzie to miał być film z wspaniałymi efektami, walkami robotów, wszyscy wiedzieli czego spodziewać się po 3 części, fabuła nie istotna itp. itd.' i do tego wysoka ocena.
Trochę racji w tym jest, ale nie można wychodzić z założenia że jeśli wszyscy spodziewali się że film będzie pod wieloma względami za przeproszeniem g*****ny to trzeba mu dawać jakąś taryfę ulgową bo spełnił te oczekiwania. Póki co T3 należy do gatunku akcja/sci-fi a nie efekty specjalne film czy wielka rozpierducha film, i należy go oceniać w swoim gatunku.

Fanatykiem transformerów nie jestem, ale mam sentyment z dzieciństwa do jednej z bajek o nich (wiele ich było), dlatego podchodzę z pewną taryfą ulgową do tej serii.
Trzy filmy są tego samego reżysera i zrobione w tym samym stylu. O ile pierwsza część była moim zdaniem całkiem dobra, miała pewną świeżość, tajemniczość i oczywiście akcję. To druga mnie zawiodła, a trzecia właściwie jest na podobnym poziomie.
Nie chcę mi się wchodzić w szczegóły fabularne gdzie mam wiele, wiele zastrzeżeń (np. śmierć Starscream'a), patrząc na całość to dochodzę do wniosku że twórcy kompletnie nie mają pomysłu, wyobraźni na ten film te same schematy powielane przez 2 i 3 część. Trochę żałuję bo z transformerów można było zrobić o wiele, wiele lepszy film przyjemniejszy w oglądaniu.
Oczywiście. TAK efekty były b.ładne, TAK roboty fajnie walczyły co sprawiało mi jakąś frajdę + jakieś parę fajnych, efektownych scen, no i tyle właściwie, za to i mój sentyment do Transformerów daję 5/10.