Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154348
5,0 23 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Jako fan Unicron Trilogy muszę powiedzieć, że te 3 filmy łamały kluczowe założenia:
1. Decepticon'y miały własny świat, który po śmierci Unicron'a nazwali jego imieniem.
2. Jetfire był Autobotem. (A nie jakimś starym spierniczonym Decepticon'em)
3. Megatron zmienił się w Galvatrona.
4. Starscream był dwulicowym, przebiegłym i potężnym zdrajcą, którego później zabił
Galvatron.
5. Sideways był z Planety X, a nie z deceptikonów i właśnie gdzie jego brat ja się pytam.
(Soundwave)
6. Gdzie do cholery podział się Unicron?!
7. Nie było żadnych Prime'ów, a Primus Stwórca transformer'ów, który był bratem
Unicron'a i Cybertron'em (Tak od początku był planetą-jego transformacja)
8. Źródło energonu- faktycznie powstaje przez słońce, ale poprzez PROMIENIOWANIE
słoneczne i wystepuje na większości planet
9. Galvatron faktycznie ginie w walce z Prime'm. ALE walka ta była długa i zażarta i do
zabicia Galvetron'a był potrzebny miecz z planety Gigantów napakowany energonem.
10. Nie było wszech iskry, a Szyfr Omegi. (Potrzebny do "zaspokojenia" głodu czarnej
dziury)

Nie wybaczę Bay'owi:
Haniebnej śmierci Starscream'a.
Robienie z Megatron'a c***y.
Wywalenie Primusa i wstawienia jakiś tam Prime'ów
Pominięcia Unicron'a.
Robienia z żołnierzy oddziałów super pancernych.
Zmienienie koncepcji źródła energonu. (W oryginale energon jest prartycznie na
większości planet, a nie, że tylko w słońcach)
I paru innych rzeczy. (Np. zrobienie z Jetfire'a takiego starego piernika i decepticon'a)

ocenił(a) film na 4
klimuk777

Złamanie założeń:
11. Od kiedy niby transformery mają żarówki zamiast oczu? (Zawsze mieli świecące otwory, których nie dało się zniszczyć)
12. Nawet przy walce 2 transformerów, żeby któryś zginął trzeba było niewiarygodnie wielkiej mocy. (Żeby doprowadzić Starscream'a na skraj wytrzymałości przed zdobyciem Szyfru Omegi. Potrzeba było 10 Autobotów używających całych swych możliwości, ale i tak to wytrzymał)

Denerwuje mnie jeszcze:
Żarówki zamiast oczu.
Zrobienia z transformer'ów "czegoś" o wytrzymałości cielesnej prawie takiej samej jak u człowieka.
Zrobienie z Starscream'a tępego, krwiożerczego, słabego przydupasa Megatron'a.
Zrobienie z Megatron'a c***y.

klimuk777

jakby pojawił się Unicron to by ten film trwał z 6 godzin jak nie więcej a kasy by poszło na to, że hoho
nie przesadzajmy z tą całą genezą transformersów bo przecież w takim filmie nie można ująć wszystkiego co by się chciało. tak to już jest z adaptacjami książek, bajek czy komiksów.
poza tym Optimus miał jakiś miecz w 3 części. Soundwave się przecież pojawił w dwóch częściach.

ocenił(a) film na 4
tess_harding_2

Faktycznie mi się ta 2 braci pomyliła. Ale w gruncie rzeczy chodziło mi o tego: http://tfwiki.net/wiki/Sideways_%28RID%29
Tak czy tak nie ma jednego z nich.

klimuk777

większości robotów nie pokazali i dużo pokazali w chwilowych urywkach. moim zdaniem to nie było potrzebne by pokazać wszystkich. Bay skupił się na tych głównych z pierwszej części i dodał kilka pobocznych, ale i tak największą uwagę skupił na Megatronie, Starscreamie, Optimusie, Bumblebee i kilku innych. reszta się zbytnio nie liczyła bo zamiast spójnej fabuły byśmy mieli prezentację robotów.

ocenił(a) film na 8
klimuk777

Pozwól, że Ci to wytłumaczę: ten film nie jest adaptacją żadnej bajki, komiksu ani innego sudoku. Podstawą są figurki. Jako dzieci braliśmy swoje zabawki i bawiliśmy się, wymyślając im niestworzone przygody. I to samo robi Bay, tylko dodatkowo trzepie na tej zabawie niezłą kasę. To o czym piszesz jest wymyśloną przez kogoś tam wariacją na temat zabawek Hasbro, a film jest wariacją Baya i wcale nie musi się trzymać wcześniejszych wzorców.

ocenił(a) film na 4
Lupus_10

Może i tak, ale złamał kluczowe założenia. (czego nikt nie popiera)
Zrobił z Starscream'a bez mózgowego, krwiożerczego, słabego przydupasa Megatron'a. (No błagam on zawsze był potężnym, dwulicowym i przebiegłym zdrajcą i to go odróżniało od reszty pomocników Megatron'a)
Zrobił transformer'om z oczu żarówki (Dno dna)
I jeszcze sporo rzeczy, które łamią dawno ustalone szlaki. (W tym przypadku nie ma drogi na skróty)

ocenił(a) film na 6
klimuk777

bzdury. jeśli by się miało dobrze sprzedać to Bay po nabyciu licencji od Hasbro mógłby przebrać Optimusa w krynolinę i kazać mu tańczyć "Jezioro łabędzie".
Nie ma dawno ustalonych szlaków, po prostu bierze się tworzywo i robi z niego pewną nową formę, która się sprzeda. Nikt nie potrzebuje 6-godzinnego filmu o genezie z dokładnym oddaniem szczegółów, bo komiksu się w 100% wiernie przerzucić na ekran nie da. Trzeba umieć wybrać elementy, złożyć je zgrabnie i produkt gotowy. Nie ma o co kruszyć kopii.

ocenił(a) film na 8
klimuk777

Bay pokazal nam wlasna wizje TF wyszlo mu, wyszlo bo ile w sumie zarobila trylogia! i zarabia, hasbro tez na tym zyskalo, nowe figurki oparte o film.

A po 2 G1 to srodek lat 80tych, tam wszystko sie zaczelo, Bay nam ukazal TF w obecnych czasach....

Przykladem moze byc Bumblebee, zamiast zoltego garbuska, Camaro
Czy Optimus zmieniajacy sie w typowy amerykanski ciagnik siodlowy
Itd...

A co do oczu, czepiac sie takich szczegolow rany.... widac przyklad oczu na Sentinelu w zwiastunie, ze pomyslowo to wykorzystano :)

ocenił(a) film na 8
klimuk777

Moglibyście powiedzieć skąd macie tą wiedzę o fabule? Jakieś filmy/komixy/książki? Chętnie bym się zapoznał i mile widziałbym jakiś link do strony gdzie to znajdę :) Z góry wielkie dzięki.

ocenił(a) film na 8
cwanish220

po 1 pasowałoby żebyś zapoznał się z komiksami :)
po 2 trzeba obejrzeć serial animowany Transformers G1
po 3 trzeba obejrzeć pełnometrażowy film animowany Transformers The Movie:)

To da CI już dość szerokie wyobrażenie o universum Transformersów.

ocenił(a) film na 8
klimuk777

Zapomniałeś wspomniec o Matrycy Stworzenia (tak wogóle to Wrzech Iskra to własnie filmowa Matryca Stworzenia a nie Szyfr Omegi)

Mnie osobiście najbardziej razi tylko spierdzielona postać SHOCKWAVE'A - ale to może dlatego, że jestem jego wielkim fanem i liczyłem na coś więcej.

ocenił(a) film na 9
frantic84

Ja byłem w kinie wczoraj i spośród dwóch największych premier roku transformers 3i harrego bardziej czekałem na tą pierwszą, gdyż
wiem jak się skończą insygnia. Jest to świetny film, pomimo braku Unicrona(ale z drugiej strony, gdzie go upchać?Myślę, że lepiej wygląda finałowa bitwa w mieście niż rozwalanie unicrona w kosmosie)
Nie zakapowałem o co chodziło z tym cybertronem który miał zostać przyzwany. Miał uderzyć w Ziemię, czy ludzie mieli zostać zniewoleni i wysłani na niego.
A byłem trochę niezadowolony, że skopano trochę w tym filmie bossów decepticonów poza sentinelem. Megatron sobie w czasie bitwy leży jakby spał, w poprzednich dwóch częściach był najpotężniejszym deceptem i żądny krwi i śrub:) A w tej części gdy już walczy to optimus go jedną ręką toporem rozwalił. A Shockwave taki nijaki w tym filmie, ma tą swoją dżdżownicę, fakt, ale nic nie mówi nie bierze udziału w "debatach", niewiadomo skąd się wziął i jakie ma miejsce w szeregach decepticonów(nie liczę komiksów itd.) i został zrobiony na słabego, znowu optimus go rozwala z łatwością, a starscream rozwalony przez Sama? Trochę to dziwne i wolałbym żeby w całej serii on nie był takim lizusem i nie dawał się tak łatwo Megatronowi.
No i szkoda mi Ironhide'a, wolałbym żeby przeżył:)

ocenił(a) film na 8
Ryloth

Nie oglądałem ostatniej części, ale posiadam prawie wszystkie komiksy jakie wyszły w Polsce o Transformerach. Ale do czego zmierzam. Piszecie że nie ma Unicrona. No ok, ale Unicron był po przemianach wielką planetą która pożerała całe światy. A po transformacji olbrzymim robotem. Więc ciężko moim zdaniem było by go umieścić. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Ryloth

Cybetron miał być na ziemi.Sentinel mówił w jednej scenie, że ziemia to ich nowa planeta a ludzie będą niewolnikami i na przykłądzie Chicago pokazali, że trzeba ich się bać.
co do Megatrona to on leży bo nie dość, że mu Optimus w 2 części pół łba rozwalił to go w pewnym momencie doprawił Sentinel i Megatron ledwo żył. Najwidoczniej najechanie na męskie ego działa cuda i Megatronowi się polepszyło po rozmowie z laską Sama.

ocenił(a) film na 8
tess_harding_2

Ok, ale co z tym Unicronem?? Jak chcieliście go umieścić w filmie skoro był on wielkości ziemi. Co do sprawy Megatrona. Unicron dał mu moc tym samym zmienił go w Galvatrona. Jak mówię nie oglądałem filmu, ale jako wielki fan wszelkich komiksów które wychodziły za pośrednictwem TM-semic takie braki które wytykacie już mnie denerwują.

witold1981

Myślę, że na Unicrona by im zabrakło budżetu. Przecież Unicron się zmieniał w planetę i jak to upchnąć na ziemi? Jak już ktoś wspomniał to sceny walk w mieście były lepsze niż jakby mieli rozwalić Unicrona gdzieś w kosmosie.
Na film Bay'a trzeba brać poprawkę bo to nie jest coś skierowanego tylko do fanów Transformers, ale dla wszystkich. Akcja jest poprowadzona w ten sposób by każdy załapał, że gdzieś tam kiedyś była wojna i teraz roboty są na ziemi.
Wiadomo, że fani będą narzekać, ale np jak mój tata nie słyszał wcześniej o Transformers obejrzał ten film to był zachwycony. I właśnie o to chodziło by trafić do szerszej pibliki, która nie tylko pójdzie do kina bo jest fanem robotów, ale po to by poznać coś nowego.

ocenił(a) film na 8
frantic84

Jak to spierdzielona?? Mógłbyś mi to wyjaśnić?? Też jestem jego wielkim fanem, ale do kina dopiero w przyszłym tygodniu się wybieram i nie wytrzymam :). Dlatego zastanawia mnie jak można spierdzielić głównego dowódcę decepticonów.
I ostatnie pytanie czy w filmie pojawia się Lord Straxus??

ocenił(a) film na 8
witold1981

Nie będę Ci zdradzał w takim razie :)lepiej sam zobacz ;)...ale...no własnie. Głównego dowódcę Deceptikonów...W całej serii filmowej Deceptikony miały tylko jednego Dowódcę - Megatrona więcej nic nie powiem. To coś podobnego do tego co zrobili w 1 cześci ze Scorponockiem ;]

ocenił(a) film na 10
klimuk777

Wiesz dlaczego nie było tego co wypisałeś bo te transformery to wizja filmu reżysera jak ci się film nie podobał to zrób własny a nie krytykę odwalasz dla mnie film jest arcydziełem za tylko to że w ogóle powstał koniec tematu.

ocenił(a) film na 8
sasuke257

Tu się zgadzam z sasuke. Dla mnie 2 pierwsze części były super. I jeszcze chyba nie było filmu który by zadowolił wszystkich fanów komiksu czy też książek. Ale jednak fajnie jest obejrzeć coś co zgadza się z pierwowzorem.